Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρωτοποριακό πρόγραμμα για την ψηφιακή γεωργία

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς με πρυτάνεις και το μνημόνιο συνεργασίας

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρωτοποριακό πρόγραμμα για την ψηφιακή γεωργία

  • A-
  • A+
Οι φοιτητές και απόφοιτοι γεωτεχνικών σχολών θα καταρτιστούν για την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος που φιλοδοξεί να φέρει την ελληνική γεωργία στη νέα εποχή. Μείωση του κόστους παραγωγής, ασφαλή, ποιοτικά και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα μέσω των νέων τεχνολογιών και αξιοποίηση δεδομένων απ’ όλη τη χώρα, τα βασικά ζητούμενα.

Καίριο για τον αγροτικό τομέα και πρωτοποριακό στην Ευρώπη χαρακτήρισαν το πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας με την εγκατάσταση 6.500 τηλεμετρικών σταθμών που θα καλύψουν τη μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και τέσσερις πρυτάνεις με τους οποίους υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας.

Η συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και των τεσσάρων Πανεπιστημίων (Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Γεωπονικό Αθήνας, Δημοκρίτειο Θράκης και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) προβλέπει την ανάληψη κοινών δράσεων, με στόχο την κατάρτιση και προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των φοιτητών και αποφοίτων των γεωτεχνικών σχολών.

Σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας αποτελεί και η μακροπρόθεσμη αξιοποίηση των δεδομένων που θα παραχθούν από τις σχεδιαζόμενες δημόσιες μετρικές υποδομές με σκοπό την εκπαίδευση των φοιτητών σε πραγματικό χρόνο και τη βελτιστοποίηση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής με τη χρήση συμβουλευτικής και μεθόδων γεωργίας ακριβείας.

«Οι τεχνολογίες γίνονται αποτελεσματικές όταν διαχέονται στην κοινωνία και την οικονομία. Χωρίς αυτή τη συνεργασία το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού θα ήταν μία νεκρή τεχνολογία. Διαμορφώνονται συνθήκες απασχόλησης γιατί θα χρειαστούν νέοι γεωπόνοι για να φέρουν την κοινωνία κοντά σε αυτή την τεχνολογία. Το έργο της γεωργίας ακριβείας, της πρώτης μεγάλης δημόσιας υποδομής τέτοιου τύπου, αφορά 6.500 επίγειους σταθμούς που θα καλύπτουν τη μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας και θα παράγουν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων-χρυσάφι για την επιστημονική κοινότητα. Για το έργο έχουν δείξει ενδιαφέρον κι άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Βόρεια Μακεδονία», είπε ο υπουργός Νίκος Παππάς.

Ο γ.γ. Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που δημιουργεί μία τέτοια εθνική υποδομή παραγωγής δεδομένων και στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να εκπαιδευτούν 7.000 φοιτητές, αγρότες, γεωπόνοι κ.λπ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, μίλησε για μια πρωτοβουλία που αποτελεί σημαντικό βήμα για την ανάδειξη του ρόλου της χώρας μας στη λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκπροσώπησε η υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου, που μίλησε για ένα πρόγραμμα που συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου με ανάλυση δεδομένων και γεωργική συμβουλευτική. «Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα μείωσης του κόστους παραγωγής και ταυτόχρονα ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα», είπε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς των Πανεπιστημίων, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που συνάπτεται τέτοιου τύπου συνεργασία ανάμεσα στην Πολιτεία και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Τρία βασικά χαρακτηριστικά τού προς υλοποίηση προγράμματος ανέλυσε ο Σπύρος Κίντζιος, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Αρχικά, με τη βελτιστοποίηση των εισροών μειώνεται το κόστος παραγωγής και άρα αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Δεύτερον, θα επιτευχθεί καλύτερη διαχείριση από περιβαλλοντική άποψη και, τέλος, θα υπάρχει «ιχνηλασιμότητα», δηλαδή πιστοποίηση της παραγωγικής αλυσίδας από το χωράφι στο πιάτο.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για τον ανάδοχο του προγράμματος ψηφιακής γεωργίας. Τον Σεπτέμβριο θα είναι εφικτή η τοποθέτηση των πρώτων 1.000 τηλεμετρικών σταθμών σε όλη τη χώρα με στόχο μέσα στο 2020 να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση και των 6.500 σταθμών.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ομπρέλα» στην πρωτογενή παραγωγή
Εγγειοβελτιωτικά έργα, προγράμματα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και ωρίμανση προγραμμάτων για τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Στ. Αραχωβίτης
«Ομπρέλα» στην πρωτογενή παραγωγή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επεσαν οι υπογραφές για το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης
Ενα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τους αγρότες θα είναι διαθέσιμο από τις αρχές του 2020. Πρόκειται για το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, οι υπογραφές για την υλοποίηση του οποίου μπήκαν χθες.
Επεσαν οι υπογραφές για το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψηφιακοί σύμβουλοι ψήφου για... αναποφάσιστους
Την τελευταία δεκαετία αρκετές ηλεκτρονικές εφαρμογές ζητούν από πολίτες που είναι αναποφάσιστοι να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια ώστε να ενημερωθούν σε ποιου κόμματος τις θέσεις βρίσκονται πιο κοντά.
Ψηφιακοί σύμβουλοι ψήφου για... αναποφάσιστους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα ταμείο για χαμηλότοκα δάνεια προς τους αγρότες
Ενα σημαντικό πρώτο βήμα για την πιο εύκολη πρόσβαση των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων στη χρηματοδότηση μέσω της παροχής εγγυήσεων αποτελεί η σύσταση του «Ταμείου...
Ενα ταμείο για χαμηλότοκα δάνεια προς τους αγρότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εβαλαν τα γυαλιά» σε Intel και IBM
Ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ δημιούργησε τη γρηγορότερη μνήμη RAM στον κόσμο αξιοποιώντας την αποθήκευση φωτός αντί για ηλεκτρικό ρεύμα. Δέκα χρόνια προσπαθειών οδήγησαν στο επιστημονικό επίτευγμα που δημοσιεύθηκε...
«Εβαλαν τα γυαλιά» σε Intel και IBM
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι προκλήσεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας
Η εξέλιξη της οικονομίας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με τη συγχώνευση φυσικού και ψηφιακού κόσμου και οι μεγάλες προκλήσεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας συζητήθηκαν χθες στο συνέδριο του Economist...
Οι προκλήσεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας