• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 25.7°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 18.8°C / 22.6°C
  4 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.2°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 15.9°C / 19.9°C
  3 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 13.0°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 21.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  3 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 20.8°C
  1 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 16.2°C / 20.7°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  89%
 • Λαμία
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  18°C 15.5°C / 18.3°C
  3 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 21.2°C / 25.5°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 22.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  63%

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Δημόσιο... αυτοαξιολογείται

 • A-
 • A+
Το Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται στοιχεία που αφορούν την απόδοση δημόσιων δομών, αλλά και την απόδοση εφαρμοζόμενων πολιτικών για τον δημόσιο τομέα.

Υπό αξιολόγηση και ο ίδιος ο δημόσιος τομέας! Εναν νέο θεσμό με αποστολή τη συστηματική παρακολούθηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών στη δημόσια διοίκηση και βεβαίως της εν γένει λειτουργίας της ενεργοποιεί προσεχώς το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο λόγος για την Ειδική Γραμματεία Υποστήριξης Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης που περιλαμβάνει το Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης, έναν αυτοτελή οργανισμό του οποίου η σύσταση προβλέπεται στον ήδη ψηφισμένο νόμο για την «Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ» (ν.4590/2019).

Αυτή η νέα δομή, που παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση από την αρμόδια υπουργό, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται στοιχεία που αφορούν την απόδοση δημόσιων δομών, αλλά και την απόδοση εφαρμοζόμενων πολιτικών για τον δημόσιο τομέα.

Με την ανάλυση αυτών των δεδομένων θα ανατροφοδοτεί το υπουργείο τον σχεδιασμό των πολιτικών του για την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Βασικός στόχος είναι να αποτελέσει έναν εσωτερικό μηχανισμό τεχνικής βοήθειας που θα διευκολύνει την προώθηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών στην ελληνική δημόσια διοίκηση. «Αν δεχθούμε ότι η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής, το Παρατηρητήριο θα κάνει τη διάγνωση και η Ειδική Γραμματεία τη θεραπεία του διοικητικού προβλήματος», περιέγραψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης.

«Είναι απαραίτητο για τη δημόσια διοίκηση συνεχώς να αξιολογεί την πορεία και τη λειτουργία της. Υπήρχε ανάγκη για έναν θεσμό όπως το Παρατηρητήριο, που να μπορεί να συλλέγει στοιχεία και δεδομένα, τα οποία ήδη σε μεγάλο βαθμό συγκεντρώνονται, αλλά έλειπε η στρατηγική ανάλυση», επισήμανε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Δεύτερη ανάγκη, εξήγησε, υπήρξε η παρακολούθηση της απόδοσης όσων μεταρρυθμίσεων έχουν εφαρμοστεί.

«Τρίτη ανάγκη είναι να υπάρχουν πορίσματα, εκθέσεις, επιστημονικές αναλύσεις γύρω από αυτά τα θέματα. Ταυτόχρονα, υπάρχει η ανάγκη και πιστεύουμε ότι θα είναι μία από τις αποστολές του Παρατηρητηρίου όλα αυτά τα δεδομένα να παρέχονται δημόσια, να υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών, των κοινωνικών φορέων, της επιστημονικής κοινότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αυτά τα πολύτιμα και χρήσιμα στοιχεία να αξιοποιούνται κατάλληλα», συμπλήρωσε η υπουργός.

Παραδεχόμενη ότι η δημόσια διοίκηση «είχε πάρα πολλές παθογένειες, χρόνιες», υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να φτάνουμε στο σημείο να την ισοπεδώνουμε. Αντιθέτως, πρέπει να την αναβαθμίζουμε συνεχώς».

Η νέα δομή θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), ενώ φιλοδοξία του υπουργείου αποτελεί το Παρατηρητήριο να καταστεί ισότιμος συνομιλητής με αντίστοιχους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επισφάλεια και εργολαβίες αλώνουν και το Δημόσιο!
Οι ελαστικά εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών και ενώ το 2013 ήταν λιγότεροι από το 1/10 των μόνιμων συναδέλφων τους, σήμερα αποτελούν το 1/5 του συνόλου.
Επισφάλεια και εργολαβίες αλώνουν και το Δημόσιο!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνο με ραντεβού η εξυπηρέτηση των πολιτών στο Δημόσιο
Μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού η εξυπηρέτηση των πολιτών στα γκισέ των δημόσιων υπηρεσιών, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Μόνο με ραντεβού η εξυπηρέτηση των πολιτών στο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων
Παράταση μιας ακόμη εβδομάδας για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους δίνεται στους δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον μέσω του «τρέχοντος» κύκλου κινητικότητας.
Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιξε το σύστημα για την κινητικότητα στο Δημόσιο
Ο κύκλος με τη μεγαλύτερη προσφορά προς κάλυψη θέσεων για όσους δημόσιους υπαλλήλους επιθυμούν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον μέσω του ενιαίου συστήματος κινητικότητας ανοίγει από σήμερα.
Ανοιξε το σύστημα για την κινητικότητα στο Δημόσιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας