• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.6°C / 31.2°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.6°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.8°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.6°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  6 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 28.8°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 31.0°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  5 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  4 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.7°C
  4 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  43%
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ετοιμάζεται νέα ρύθμιση για τους δασικούς χάρτες

 • A-
 • A+
Ολοι συμφωνούν ότι δεν είναι εφικτό να μπουν μπουλντόζες σε 115 διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων, που καταλαμβάνουν περισσότερα από 292.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα.

Με τέσσερις διαδοχικές αποφάσεις, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματικές δύο διατάξεις-κλειδιά που αφορούν τους δασικούς χάρτες και την οριοθέτηση των «οικιστικών πυκνώσεων», όπως λέγονται οι οικισμοί αυθαιρέτων που έχουν ξεφυτρώσει από δεκαετίες σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις.

Εμμέσως όμως δημιουργεί σοβαρά θέματα και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχει πάρει τον δρόμο της κατάθεσης στη Βουλή και προβλέπει μέτρα για την αντιμετώπιση της δεδομένης και μη αναστρέψιμης καταστροφής του περιβάλλοντος.

Ολοι συμφωνούν ότι δεν είναι εφικτό να μπουν μπουλντόζες σε 115 διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων, που καταλαμβάνουν περισσότερα από 292.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των παράνομων κτισμάτων σε αυτές τις περιοχές, αφού απαγορεύεται η τακτοποίησή τους με όλους τους νόμους για τα αυθαίρετα, γιατί βρίσκονται σε εκτάσεις που έχουν δασικό χαρακτήρα στις αεροφωτογραφίες του 1945. Σε επίπεδο των παλιών νομών, πρώτη είναι η Αττική με 115.873 στρέμματα οικιστικών πυκνώσεων, ενώ ακολουθούν Κορινθία (42.206 στρ.), Χαλκιδική (19.464 στρ.), Θεσσαλονίκη (19.050 στρ.), Βοιωτία (12.880 στρ.) και Αρτα (12.233 στρ.).

Οι κόκκινες κάρτες του ΣτΕ ακυρώνουν τις υπουργικές αποφάσεις του Σεπτεμβρίου του 2016, με τις οποίες, σε εφαρμογή διατάξεων των νόμων 3889/2010 και κυρίως 4389/2016, εξαιρέθηκαν οι οικιστικές πυκνώσεις από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και προσδιορίστηκαν τα κριτήρια καθορισμού των οικισμών σε δασικές περιοχές.

Με βάση την επίμαχη ρύθμιση, για να χαρακτηριστεί μια περιοχή οικιστική πύκνωση θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 50 κτίσματα σε έκταση 25 στρεμμάτων. Δεν ορίζονται όμως αποστάσεις ανάμεσα στα κτίρια, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις οι δημοτικές αρχές να ξεχειλώνουν τα όρια και να δημιουργούν... μαγικές εικόνες με εκτάσεις που έχουν σχήμα χταποδιού.

Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν φαίνεται πάντως να αιφνιδιάστηκε με τις αποφάσεις, δεδομένου ότι ήταν ήδη γνωστή η γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ. Αρμόδια πηγή, που ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.», διευκρίνισε ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι δασικοί χάρτες, τονίζοντας βέβαια ότι έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί τουλάχιστον από το 1975, οπότε ψηφίστηκαν τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος. Ωστόσο, μέχρι το 2015 κάλυπταν λιγότερο από το 1% της χώρας!

«Είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος του υπουργείου.

Αντίθετοι οι δικαστές

Οι τέσσερις αποφάσεις του ΣτΕ (από 685 έως και 688 του 2019) δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμη στο υπουργείο, αλλά το νομικό επιτελείο ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τους δασικούς χάρτες που έχουν ήδη κυρωθεί για το 35% της επιφάνειας της χώρας. Εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα αυθαίρετα σε οικιστικές πυκνώσεις, αφού οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν:

◼ Εξαίρεση από την κατεδάφιση για 40 χρόνια για όσα παράνομα κτίσματα υπήρχαν πριν από την ψήφιση του Συντάγματος του 1975. Για τα νεότερα, που έχουν κατασκευαστεί ώς τον Σεπτέμβριο του 2011, προβλέπεται διατήρηση για 25 χρόνια.

◼ Καταβολή προστίμων ανάλογα με την επιφάνεια και την κατηγορία του ακινήτου, που είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με τα προβλεπόμενα για τα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί σε μη προστατευόμενες περιοχές.

◼ Θέσπιση περιβαλλοντικού ισοζυγίου για την αποκατάσταση της οικολογικής επιβάρυνσης σε γειτονικές περιοχές.

Από την πλευρά του ΣτΕ, στις επίμαχες αποφάσεις διευκρινίζεται ότι με βάση τις ρητές διατάξεις του Συντάγματος, «τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, ως φυσικά αγαθά, και ανεξαρτήτως της ειδικότερης ονομασίας ή της θέσης τους, υπάγονται σε ιδιαίτερο και αυστηρό προστατευτικό καθεστώς, με σκοπό τη διατήρηση της κατά προορισμό χρήσης τους, ανατίθεται δε στον κοινό νομοθέτη η θέσπιση των επιβαλλομένων προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων για την επίτευξη του σκοπού αυτού».

Η συνταγματική υποχρέωση διαφύλαξης του δασικού πλούτου της χώρας επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση μεταβολή του δασικού χαρακτήρα εκτάσεων, εφόσον όμως «προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη χρήση, επιβαλλόμενη από λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Προσθέτει ωστόσο ότι «ουδέποτε αποτελεί προέχουσα χρήση η αξιοποίηση δασικού χαρακτήρα εκτάσεων για οικιστικούς σκοπούς, οι οποίοι δεν συνιστούν λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που θα δικαιολογούσαν τη μεταβολή του προορισμού του δάσους».

Με αυτά τα δεδομένα θεωρεί ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα, ενώ σημειώνεται ότι οι διατάξεις δεν θα μπορούσαν να θεσμοθετηθούν ούτε με τη μορφή προεδρικού διατάγματος.

Η κρίση των δικαστών στηρίζεται μεταξύ άλλων στις εξής παραδοχές:

◼ Οι οικιστικές πυκνώσεις δεν εμπίπτουν ούτε σε πολεοδομημένες περιοχές ή νομίμως υφιστάμενους οικισμούς ούτε σε περιοχές υπό έγκριση σχεδίων ή υπό οριοθέτηση οικισμών, ενώ δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία που θα διασφάλιζε ότι οι εκτάσεις αυτές θα συμπεριληφθούν στους οριστικούς δασικούς χάρτες.

◼ Η εξαίρεσή τους από τους δασικούς χάρτες δεν υπαγορεύεται από κανένα σκοπό δημοσίου συμφέροντος και είναι απρόσφορη για την επιτάχυνση της κύρωσης των δασικών χαρτών ή για την ενημέρωση της διοίκησης.

◼ Ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος δεν μπορεί να συνιστά επιβράβευση της αυθαίρετης δόμησης εντός δασών και ματαιώνει επ’ αόριστον την έγκυρη καταγραφή των δασών και των δασικών εκτάσεων στους χάρτες και το δασολόγιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρή παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 8 Νοεμβρίου και υπάρχει σκέψη να παραταθεί.
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αντισυνταγματική κρίθηκε η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων
«Λίφτινγκ», μικρών ή και μεγαλύτερων διαστάσεων, θα κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που...
Αντισυνταγματική κρίθηκε η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «πονεμένη» ιστορία των δασικών χαρτών
Το 2008 ανατέθηκαν οι πρώτοι δασικοί χάρτες της Αν. Αττικής, παραδόθηκαν 2 χρόνια αργότερα, πληρώθηκαν το 2011, έγινε μερική ανάρτηση την περίοδο 2011-2013 και τα δύσκολα μπήκαν στα... συρτάρια! Η μικρή...
Η «πονεμένη» ιστορία των δασικών χαρτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες στο 31% της χώρας
Σαράντα χρόνια μετά τη συνταγματική επιταγή και χάρη στην προσφορά των εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες, έγινε η πρώτη μεγάλης κλίμακας κύρωση δασικών χαρτών που καλύπτουν το 31,39% της χώρας. Οι ιδιοκτήτες...
Κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες στο 31% της χώρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναρτάται από 30/10 η δεύτερη ομάδα δασικών χαρτών
Τέλη Οκτωβρίου ξεκινά η ανάρτηση της δεύτερης ομάδας δασικών χαρτών που αφορούν 22 περιοχές και καλύπτουν το 17% της χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο 105 ημερών να υποβάλουν τις ενστάσεις τους για...
Αναρτάται από 30/10 η δεύτερη ομάδα δασικών χαρτών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
Στο «και πέντε», το υπουργείο Περιβάλλοντος τρέχει να θωρακίσει τον Υμηττό, μετά την αναμενόμενη και δίκαιη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε το διάταγμα προστασίας του 2011 που αφορά τον...
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας