Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απατεώνες πυροσβέστες έκαιγαν επίτηδες τα δάση!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απατεώνες πυροσβέστες έκαιγαν επίτηδες τα δάση!

  • A-
  • A+
Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Χατζηπαρασίδου σε βάρος τεσσάρων ατόμων-μελών ΜΚΟ που εμφανίζονταν σαν εθελοντές πυροσβέστες αλλά ξεκινούσαν πυρκαγιές σε ελληνικά δάση προκειμένου να ζητούν συνδρομές από δήμους! Ετσι «έφαγαν» πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ ● Την οργάνωση εκθείαζε ο Χ.Γ. Φούχτελ!

ΜΚΟ εθελοντών πυροσβεστών... έκαιγε δάση ανά την Ελλάδα για να τη χρειάζονται οι δήμαρχοι και να πληρώνουν συνδρομές! «Πρότυπο εθελοντισμού» είχε χαρακτηρίσει την οργάνωση ο Γερμανός υφυπουργός Χ.Γ. Φούχτελ κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2014, όταν ξεκίνησε να ερευνάται από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Ανάλογες έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη και σε άλλες περιοχές της χώρας, από τη Βόρεια Ελλάδα ώς την Πελοπόννησο. Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μία πενταετία ώσπου να τελεσφορήσουν, να συγκεντρωθούν τα στοιχεία από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου και να ασκηθεί τελικά ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΜΚΟ, ένας απόστρατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής και άλλοι δύο εμπλεκόμενοι.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν κατά περίπτωση είναι για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμό από πρόθεση σε δασικές εκτάσεις και εκβίαση.

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 2014, όταν διαπιστώθηκε πως τα οχήματα που χρησιμοποιεί η οργάνωση, η οποία είχε συνάψει συμβόλαια για δασοπυρόσβεση με 51 δήμους σε όλη τη χώρα, ήταν ανασφάλιστα και μη ταξινομημένα.

Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί, με βιτρίνα το «Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών», ο πρόεδρος και ορισμένα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου «έφαγαν» τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια ευρώ, εισπράττοντας «συνδρομές» από δήμους.

Οπως ανακοίνωσαν τότε σε επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Αθηναγόρας Παζαρλής και ο διοικητής του τμήματος οικονομικών εγκλημάτων, Νίκος Δημητριάδης, «το μη κερδοσκοπικό σωματείο έφτασε να ιδρύσει και να λειτουργεί 52 εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να έχει λάβει την προβλεπόμενη πιστοποίηση από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ, ενώ προβάλλοντας τον εθελοντισμό και την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες κατάφερναν να αποσπούν χρηματικά ποσά με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών 2 έως 12 χιλιάδων ευρώ».

Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να έπειθαν τα θύματά τους ότι είχαν τη δυνατότητα να ιδρύουν πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρούν σε κατασβέσεις πυρκαγιών και να συμμετέχουν σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών, εισπράττοντας «συνδρομές».

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ο Γερμανός υφυπουργός Χ.Γ. Φούχτελ εξήρε το έργο της οργάνωσης ως «πρότυπο εθελοντισμού» και σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2013 τούς δώρισε τέσσερα οχήματα!

Το θέμα είναι ότι, πέρα από τον Γερμανό αξιωματούχο, στα «δίχτυα» της οργάνωσης φαίνεται πως έπεσαν δήμαρχοι, μέλη δημοτικών συμβουλίων και ιδιωτικές επιχειρήσεις, στους οποίους οι διοικούντες φέρονται ότι παρουσίαζαν ψευδή στοιχεία για τη δράση τους, αποσπώντας συνδρομές και χορηγίες, το ύψος των οποίων, από το 2001 έως το 2013, σύμφωνα με την αστυνομία, ξεπερνούσε τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Δημόσιες σχέσεις

Χαρακτηριστικό είναι ότι η οργάνωση είχε πολύ καλές δημόσιες σχέσεις, τις οποίες ως φαίνεται χρησιμοποιούσε για να προωθεί τις διεκδικήσεις της... Τον Δεκέμβριο του 2013, για παράδειγμα, εμφανίστηκε ρεπορτάζ στο γερμανικό περιοδικό Focus με αφορμή την επιβολή υψηλών φόρων εισαγωγής στα πυροσβεστικά οχήματα που τους είχαν δωρίσει η Γερμανία και η Αυστρία.

To ρεπορτάζ στο περιοδικό επισήμαινε -μεταξύ άλλων- ότι για το ελληνικό επαγγελματικό πυροσβεστικό σώμα με τους 9.200 εργαζομένους απαιτείται ετήσια δαπάνη 350 εκατ. ευρώ, ενώ ο ιδρυτής και επικεφαλής του σώματος των εθελοντών πυροσβεστών με τους 1.200 εθελοντές για δέκα χρόνια χρειάστηκε 2 εκατ. ευρώ και, επειδή δεν επαρκούσαν, για να βελτιώσει τον προϋπολογισμό έβαλε από την τσέπη του 74.500 ευρώ.

Ο πρόεδρος της εν λόγω ΜΚΟ, από την πλευρά του, κατήγγελλε τότε ότι πίσω από κάποιες οχλήσεις ίσως βρίσκεται ο... κρατικός συναγωνισμός, διότι με τη δράση του χαλάει το μοντέλο λειτουργίας!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα «βουβάλια» της Fraport
Με πέντε υπερσύγχρονα πυροσβεστικά Rosenbauer - ARFF Buffalo, αξίας 700.000 ευρώ το καθένα, ενισχύει η Fraport την ασφάλεια των περιφερειακών αεροδρομίων, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη.
Τα «βουβάλια» της Fraport
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στο Σέιχ Σου
Οι φωτιές... γυροφέρνουν Σέιχ Σου και Χαλκιδική. Με την Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί για «κίνδυνο πυρκαγιάς κατηγορίας 3», μικροπυρκαγιές να κινητοποιούν την Πυροσβεστική το Σαββατοκύριακο και μία...
Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στο Σέιχ Σου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πυροπροστασία «σκόνταψε» στη Βούλα Πατουλίδου
Εξαιτίας ενός έγγραφου ερωτήματος που απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον περασμένο Απρίλιο και απαντήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, «ακυρώθηκε»...
Η πυροπροστασία «σκόνταψε» στη Βούλα Πατουλίδου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τον πύρινο εφιάλτη ξαναζεί το Γραμματικό Ηλείας
Σε ασφαλές σημείο έχουν συγκεντρωθεί, οι κάτοικοι του χωριού Χελιδόνι, μετά από εισήγηση του επικεφαλής της επιχείρησης για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς στο Γραμματικό Ηλείας, που φλέγεται ξανά.
Τον πύρινο εφιάλτη ξαναζεί το Γραμματικό Ηλείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οριοθετήθηκαν οι πυρκαγιές σε Ωραιόκαστρο και Ηλεία
Δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σήμερα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και στο Καλλίκωμο Ηλείας, καθώς έχουν οριοθετηθεί, ενώ καλή είναι η εικόνα και από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο...
Οριοθετήθηκαν οι πυρκαγιές σε Ωραιόκαστρο και Ηλεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε εξέλιξη φωτιά στην Κάτω Αχαΐα
Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί για την κατάσβεση πυρκαγιάς που καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας.
Σε εξέλιξη φωτιά στην Κάτω Αχαΐα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας