Θέλουν τους συμβασιούχους, αλλά όχι την ευθύνη της απόφασης για την παραμονή τους στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης! Με μια... μεσοβέζικη διατύπωση, ύστερα από πολύωρη συζήτηση, κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο πέταξε το μπαλάκι στις υπηρεσίες του δήμου!
Η συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης κράτησε περίπου πέντε ώρες. Το θέμα των συμβασιούχων εισήχθη προς συζήτηση με την απολύτως σαφή διατύπωση, αν θα πρέπει να αποσυρθεί ή όχι η έφεση που έχει ασκήσει η διοίκηση του δήμου στην πρωτόδικη δικαστική απόφαση, με την οποία έχουν δικαιωθεί οι 192 για να παραμείνουν στη δουλειά τους.
Πριν από λίγους μήνες, το δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες και την περασμένη Δευτέρα η υπόθεση επρόκειτο να συζητηθεί στο Εφετείο σε δεύτερο βαθμό.
Ωστόσο, το δικαστήριο αναβλήθηκε για τις 25 Νοεμβρίου ενόψει πιθανής απόφασης απόσυρσης της έφεσης από το δημοτικό συμβούλιο. Μόνο που εκεί τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελαν οι συμβασιούχοι...
Οι 192 παραβρέθηκαν μαζικά στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, διεκδικώντας μία σαφή και απλή απόφαση: να αποσυρθεί η έφεση που είχε ασκήσει η διοίκηση Μπουτάρη, ώστε να επιστρέψουν ανεμπόδιστα στις θέσεις τους.
Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έθεσε θέμα ποινικών και οικονομικών ευθυνών για μια τέτοια απόφαση, που δεν θα καλύπτεται από σχετική εισήγηση των δημοτικών υπηρεσιών αλλά των πολιτικών δικαστηρίων. Με την άποψή του συντάχθηκε μια σειρά συμβούλων, όχι μόνο από τη δίκη του παράταξη.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης εκτίμησε ότι η διοίκηση «θέλει να πετάξει την καυτή πατάτα από πάνω της, αλλά πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα και του δήμου και των εργαζομένων, χωρίς να υπάρξει υπόνοια ότι μπορεί κάποιος σύμβουλος να διωχθεί νομικά».
Η Ρία Καλφακάκου της «Ανοιχτής Πόλης» τόνισε πως «ο τομέας καθαριότητας χρειάζεται αυτούς τους εργαζόμενους», ενώ ο Γιάννης Δελλής του ΚΚΕ ζητούσε μετ’ επιτάσεως «να αποσύρει την έφεση ο δήμος και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους».
Η «λύση» δόθηκε με την υπερψήφιση της πρότασης που κατέθεσε ο –ανεξάρτητος πλέον– δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος, που αναφέρει:
«Οι 192 εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τυχόν απομάκρυνσή τους από την υπηρεσία σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί με μεγάλα προβλήματα στην υγειονομική της κατάσταση. Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει τη μη άσκηση ένδικων μέσων.
»Εντέλλονται οι υπηρεσίες του δήμου να προσκομίσουν εισήγηση σχετικά με τις ανάγκες των οργανισμών υπηρεσίας που θα καλύπτουν τις 192 θέσεις και η οποία θα κατατεθεί ταυτοχρόνως με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου», που ανεστάλη για να ληφθεί σε άλλη συνεδρίαση στις 15 Απριλίου.
Κατόπιν αυτών, οι συμβασιούχοι αποσύρθηκαν απογοητευμένοι από την αίθουσα και με την αβεβαιότητα που δημιουργεί η επικείμενη μελέτη που θα πρέπει να εισηγηθούν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας