• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 9.5°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.6°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 9.4°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.0°C / 6.2°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 10.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 6.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 10.1°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.8°C / 4.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.5°C / 8.3°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.0°C / 9.3°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.3°C / 8.8°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 9.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναδοχή και υιοθεσία χωρίς γραφειοκρατία

 • A-
 • A+

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου για τις υιοθεσίες και τις αναδοχές, φαίνεται πως ξεκινά επιτέλους η εφαρμογή του καθώς τα ηλεκτρονικά μητρώα ανοίγουν το προσεχές διάστημα. Η ψηφιακή εφαρμογή του νόμου έρχεται να βάλει τέλος στις πολυετείς καθυστερήσεις και τα πολλαπλά γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν όσοι επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε αναδοχή ή τεκνοθεσία, προβλήματα τα οποία οδήγησαν στη μακροχρόνια παραμονή περίπου 2.500 παιδιών σε ιδρύματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική ανάπτυξη και υγεία τους.

Εκπρόσωποι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι ο χρόνος αναμονής προβλέπεται να είναι από οκτώ μήνες έως και έναν χρόνο, με διαδικασίες απόλυτα επιστημονικές και διαφανείς.

Αύριο το πρωί, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου θα παρουσιάσει σε ημερίδα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Πειραιώς 211, Ταύρος) όλες τις διαδικασίες και τους θεσμούς της τεκνοθεσίας και της αναδοχής. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα αναλυθούν και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι ανάδοχοι και θετοί γονείς ούτως ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία:

1. Θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είτε από τον υπολογιστή τους, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet, είτε με αυτοπρόσωπη προσέλευση σε έναν από τους φορείς εποπτείας του τόπου διαμονής τους, που είναι κατά περίπτωση τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, οι περιφέρειες ή οι Περιφερειακές Ενότητες.

Στην περίπτωση που ένα ζευγάρι -είτε σε γάμο είτε σε σύμφωνο συμβίωσης- ενδιαφέρεται να προχωρήσει τη διαδικασία αναδοχής, τότε είναι απαραίτητη η δήλωση συναίνεσης του/της συζύγου ή συντρόφου.

Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται από τον νόμο η υιοθεσία από ζευγάρια που δεν είναι σε γάμο, οπότε στην περίπτωση που κάποιο ζευγάρι επιθυμεί να προχωρήσει σε υιοθεσία, είναι απαραίτητη η δήλωση συναίνεσης του/της συζύγου.

2. Στη συνέχεια θα τους ζητηθεί να συμπληρώσουν όσα από τα πεδία της αίτησης δεν είναι προσυμπληρωμένα και να υποβάλουν ορισμένα δικαιολογητικά. Οσα από αυτά δεν είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή, θα χρειαστεί να σκαναριστούν πριν από την υποβολή τους.

Κάποια, όπως για παράδειγμα τα αντίγραφα ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης, θα αναζητηθούν αυτεπάγγελτα από τον φορέα εποπτείας στον οποίον υποβάλλεται η αίτηση.

3. Μέχρι την οριστική υποβολή της αίτησης υπάρχει η δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης. Οταν πλέον η αίτηση υποβληθεί οριστικά, για κάθε μεταβολή που θα προκύψει θα πρέπει να απευθύνονται στον αρμόδιο φορέα εποπτείας.

Με την οριστική υποβολή της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν τον Αριθμό Μητρώου Υποβολής, με τον οποίο μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησης ανά πάσα στιγμή.

4. Ακολουθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών, μετά τον οποίο θα ανατεθεί σύντομα σε ειδικευμένο κοινωνικό λειτουργό η διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Με την κοινωνική έρευνα θα διερευνηθούν και θα αξιολογηθούν οι συνθήκες της ζωής των υποψήφιων αναδόχων ή θετών γονέων, τα κίνητρά τους για την αναδοχή ή την υιοθεσία, οι ειδικότερες δυνατότητες αλλά και η επιθυμία να προσφέρουν φροντίδα σε ένα παιδί που δεν μπορεί να ζήσει στη φυσική του οικογένεια.

Ολοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αυστηρή υποχρέωση τήρησης του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων. Η κοινωνική έρευνα ολοκληρώνεται εντός 90 ημερών από την ανάθεσή της σε κοινωνικό λειτουργό.

5. Μετά την ολοκλήρωση της κοινωνικής έρευνας με θετική έκβαση, οι υποψήφιοι γονείς θα κληθούν να παρακολουθήσουν ένα σύντομο πρόγραμμα εκπαίδευσης με σκοπό να προετοιμαστούν για τον καινούργιο τους ρόλο, να απαντηθούν τυχόν ερωτήσεις και να διευκρινιστούν μια σειρά σημαντικές λεπτομέρειες.

Η εκπαίδευση θα γίνεται κάθε φορά σε μία από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό αριθμό και τη γεωγραφική κατανομή των τόπων διαμονής των υποψηφίων.

Σε περίπτωση που η κοινωνική έρευνα δεν έχει θετική έκβαση, ο υποψήφιος, αφού του εξηγηθούν οι λόγοι της απόρριψης, μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση μετά την πάροδο τριετίας.

6. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Αναδόχων ή Θετών Γονέων. Αμέσως μόλις οι ανάγκες ενός παιδιού, όπως προσδιορίζονται από διάφορα ειδικά χαρακτηριστικά, ταιριάξουν με αυτές των υποψηφίων, αυτοί θα κληθούν από τον αρμόδιο φορέα εποπτείας και θα ενημερωθούν σχετικά, χωρίς να παρακάμπτεται η σειρά προτεραιότητας που καθορίζεται από την εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο.

7. Ακολουθεί η περίοδος γνωριμίας με το παιδί. Αυτή ξεκινά πάντα από τον φυσικό χώρο του παιδιού, με την επίβλεψη προσώπων αναφοράς που το γνωρίζουν και τα γνωρίζει, και σταδιακά αξιολογείται το πόσο είναι προς το συμφέρον του παιδιού η συγκεκριμένη αναδοχή ή υιοθεσία. Μετά τη θετική εισήγηση της διεπιστημονικής επιτροπής λαμβάνεται τελική απόφαση για την αναδοχή και υπογράφεται η σχετική σύμβαση ή η σχετική δικαστική απόφαση.

8. Το παιδί έχει πλέον αποκτήσει ένα νέο οικογενειακό περιβάλλον. Ο φορέας εποπτείας είναι δίπλα στην ανάδοχη οικογένεια για όσο χρόνο διαρκεί η αναδοχή, για να παρακολουθήσει την εξέλιξη, να συνδράμει στις δυσκολίες, να δώσει κατευθύνσεις και να αποσοβήσει κινδύνους αν χρειαστεί.

Οι ανάδοχοι/θετοί γονείς οφείλουν από την πλευρά τους να ενημερώνουν τον φορέα εποπτείας για κάθε σημαντική αλλαγή που αφορά είτε την οικογένεια είτε το παιδί.

Στην περίπτωση τεκνοθεσίας, η αρμόδια κοινωνική υπηρεσία παρακολουθεί την εξέλιξη για τρία χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπάρχουν και οι άλλοι γονείς
Στον αντίποδα των ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων που ενδημούν σε μερίδα γονέων μαθητών της Σάμου, έρχεται μια άλλη ομάδα, επίσης γονέων, στο ακριτικό νησί και καταθέτει τη δική της αγωνία σε σχέση με...
Υπάρχουν και οι άλλοι γονείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε σε βαθιά γεράματα ο σκύλος που χάριζε φως στους τυφλούς
Ηταν ο πρώτος σκύλος-οδηγός τυφλών στην Ελλάδα. Συνεισέφερε στο να επιτρέπεται η επιβίβαση των σκύλων-οδηγών στα πλοία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττικής, στο αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου Κρήτης και στα...
Πέθανε σε βαθιά γεράματα ο σκύλος που χάριζε φως στους τυφλούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24ωρη απεργία της ΟΙΕΛΕ και κάλεσμα σε κινητοποίηση έξω από το ΣτΕ
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας και τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών έξω...
24ωρη απεργία της ΟΙΕΛΕ και κάλεσμα σε κινητοποίηση έξω από το ΣτΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποστομωτική απάντηση γονέων στον Κώστα Μπακογιάννη
Μπούμερανγκ αρχίζει να γυρνάει στον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, η προεκλογική του ατζέντα περί ανομίας στην πρωτεύουσα. Αστοχη και απαξιωτική για την περιοχή και τους κατοίκους της...
Αποστομωτική απάντηση γονέων στον Κώστα Μπακογιάννη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θάβουν νεκρούς σε... πάρκινγκ
Η προσπάθεια επέκτασης του κοιμητηρίου της Νέας Μάκρης και η πρόσφατη ταφή νεκρών στο πάρκινγκ του νεκροταφείου προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή...
Θάβουν νεκρούς σε... πάρκινγκ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντρας έως 44 ετών ο τυπικός άστεγος
Ολοκληρώθηκε η οργανωμένη καταγραφή των αστέγων, με παράλληλη έρευνα πεδίου, σε επτά μεγάλους δήμους της χώρας, δίνοντας μια πρώτη εικόνα του πολύμορφου και πολυπαραγοντικού ζητήματος της αστεγίας. Τα...
Αντρας έως 44 ετών ο τυπικός άστεγος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας