Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρώτος ο Αυγερινός, αλλά όχι αυτοδύναμος

Aντώνης Αυγερινός

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτος ο Αυγερινός, αλλά όχι αυτοδύναμος

  • A-
  • A+

Μέσα σε κλίμα πόλωσης διεξήχθησαν την Κυριακή σε 85 περιφερειακά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τις παλαιoκομματικές μεθοδεύσεις, την εξόφθαλμη οργανωμένη σταυροδοσία, τις μαζικές εγγραφές νέων μελών, τον γαλάζιο εμφύλιο ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές ομάδες υποψηφίων (Αντ.Αυγερινός, Τζ. Λιάγκα, Ν. Οικονομόπουλος) αλλά και την πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου ειδικά από την επαρχία.

Ξεκάθαρος νικητής αναδείχθηκε ο επί 4 χρόνια πρόεδρος και εκλεκτός του Αδώνιδος Γεωργιάδη την εποχή που ήταν υπουργός Υγείας, φαρμακοποιός Αντώνης Αυγερινός, ο οποίος συγκέντρωσε πάνω από 3.900 ψήφους (δεν έχουν δοθεί τα τελικά αποτελέσματα).

Ανδρέας Μαμαντόπουλος

Δεύτερος με πάνω από 2.900 ψήφους είναι ο συνταξιούχος χειρουργός από την Ιεράπετρα, Ανδρέας Μαμαντόπουλος, ο οποίος διατέλεσε μεταβατικός πρόεδρος τους τελευταίους πέντε μήνες έχοντας και τη διακριτική στήριξη του εποπτεύοντος υπουργείου Υγείας.

Τζένη Λιάγκα

Τρίτη ήρθε τελικά η Τρικαλινή επιχειρηματίας Τζένη Λιάγκα (περίπου 2.700 ψήφοι), μέλος του σημερινού Δ.Σ. και πρόεδρος επί μία δεκαετία του τοπικού παραρτήματος του ΕΕΣ, η οποία είχε πάρει το ανεπίσημο χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία και εμφανιζόταν ως φαβορί το τελευταίο διάστημα.

Μέλη της ομάδας της που κατάφεραν να εκλεγούν στο 21μελές Δ.Σ. είναι ο Χρήστος Τεντόμας (υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Κ. Μπακογιάννη στην Αθήνα) καθώς και η Ευαγγελία Γιακουμάτου, κόρη του βουλευτή της Ν.Δ. Γερ. Γιακουμάτου.

Την έκτη θέση κατέλαβε ο επίσης νεοδημοκράτης Πατρινός μαιευτήρας Νίκος Οικονομόπουλος, ο οποίος καθαιρέθηκε τον Νοέμβριο του 2018 από την προεδρία του οργανισμού.

Οι συσχετισμοί

Αξίζει να σημειωθεί πως από το προηγούμενο Δ.Σ. μόνο 4 μέλη (Μαμαντόπουλος, Λιάγκα, Πετρόπουλος και Οικονομόπουλος) εκλέχθηκαν εκ νέου. Ενδεικτικό της πολιτικής διάστασης που κάποιοι επιχείρησαν να προσδώσουν στις εκλογές ήταν η ατάκα 90χρονου ερυθροσταυρίτη το βράδυ της Κυριακής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου γινόταν η ψηφοφορία: «Σήμερα είναι η μέρα που απαλλαχθήκαμε από τους Συριζαίους»!

Ενόψει της συγκρότησης του κεντρικού Δ.Σ., οι συσχετισμοί διαμορφώνονται ως εξής: Ομάδα Αυγερινού 10 μέλη, ομάδα Λιάγκα 4 μέλη, (άτυπη) ομάδα Μαμαντόπουλου 6 μέλη, ενώ ο Νίκος Οικονομόπουλος φαίνεται να αποτελεί μπαλαντέρ καθώς δεν κατάφερε να βγάλει δικούς του υποψηφίους. Δεν είναι ξεκάθαρο αν τελικά ο νικητής Αντώνης Αυγερινός, στο άτυπο ψηφοδέλτιο (λίστα) του οποίου υπήρχαν και εκπρόσωποι συγκεκριμένης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, θα μπορέσει να αποκτήσει την πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει αποστάσεις από την υποψηφιότητά του τόσο λόγω της προηγούμενης θητείας του όσο και λόγω της αναφοράς στο πρόσωπό του από τον Νίκο Μανιαδάκη για εμπλοκή του με την υπόθεση Novartis.

Το μετεκλογικό τοπίο παραμένει ρευστό καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θεωρείται δύσκολο να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της πλευράς Αυγερινού, της ομάδας Λιάγκα και του Νίκου Οικονομόπουλου.

Δεν αποκλείεται τα στελέχη που υποστηρίζονται από το υπουργείο Υγείας και βρίσκονται κοντά στην ομάδα Μαμαντόπουλου να επιχειρήσουν να διαμορφώσουν μια νέα πλειοψηφία, η οποία βέβαια θα έχει τις δικές της δυσκολίες συγκρότησης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση της Διεθνούς Ομοσπονδίας στο αποτέλεσμα των εκλογών. Στην τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα ο Αυστριακός επικεφαλής εισηγητής της Επιτροπής Συμμόρφωσης της ΔΟΕΣ Βόλφγκανγκ Κοπένσκι είχε ενημερώσει το απερχόμενο Δ.Σ. πως δεν θα ήταν επιθυμητό «οι πρόεδροι που έφεραν την αναστολή στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό» (σ.σ.: Αυγερινός, Οικονομόπουλος) να βρεθούν στην ηγεσία του σωματείου».

Η επόμενη μέρα, όποια παράταξη και να επικρατήσει, βρίσκει τον Ερυθρό Σταυρό να μετράει μόλις λίγους μήνες μέχρι την οριστική αποβολή του από τη Διεθνή Ομοσπονδία τον ερχόμενο Νοέμβριο, αν δεν αλλάξει ριζικά η εικόνα στα διοικητικά.

Ενας οργανισμός σε καθεστώς αναστολής και χωρίς σχέδιο ανάκαμψης, με εκατοντάδες εθελοντές που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τις μεθοδεύσεις της προεκλογικής περιόδου αλλά και εκατοντάδες νέα μέλη τα οποία προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουν και τόσο μεγάλη σχέση με τον εθελοντισμό.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο υπόγειος πόλεμος πίσω από τις εκλογές στον Ερυθρό Σταυρό
Πάνω από 100 άτομα είναι οι υποψήφιοι στις εκλογές της Κυριακής στον ταλαιπωρημένο από τα διοικητικά σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων ΕΕΣ. Γιατί όμως ξαφνικά τόσοι σωτήρες για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό; Η...
Ο υπόγειος πόλεμος πίσω από τις εκλογές στον Ερυθρό Σταυρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγέλλουν ύποπτες εγγραφές
Η αθρόα και δυναμική εισροή νέων μελών οδήγησε στην αναβολή της γενικής συνέλευσης και των αρχαιρεσιών. Ορισμένοι από τους υποψηφίους, ωστόσο, κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις με στόχο την αλλοίωση του εκλογικού...
Καταγγέλλουν ύποπτες εγγραφές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαλάζιος «εμφύλιος» στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Eπιστρέφουν τα φαντάσματα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό καθώς 20 μέρες πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών για το νέο διοικητικό συμβούλιο οι δύο άνθρωποι που συνέδεσαν το όνομά τους με τις πιο μελανές...
Γαλάζιος «εμφύλιος» στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο μύθος του διχασμού την περίοδο 2015-2019
Ερευνα της ΜΚΟ Vouliwatch: σε αντίθεση με τις κορόνες της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και των φιλικών τους ΜΜΕ περί διχασμού, λαϊκισμού και εμφυλίου, αποδεικνύεται ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκαν τα...
Ο μύθος του διχασμού την περίοδο 2015-2019
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πράσινο φως για τον Ερυθρό Σταυρό
Το Διοικητικό Συμβούλιο της διεθνούς ομοσπονδίας αποφάσισε να άρει οριστικά την απόφαση αναστολής λειτουργίας που είχε επιβάλει στο μεγαλύτερο σωματείο της χώρας εδώ και 14 μήνες.
Πράσινο φως για τον Ερυθρό Σταυρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άρση αναστολής της λειτουργίας του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Μετά από 14 μήνες αναστολής λειτουργίας για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό εξαιτίας χρόνιων διοικητικών παλινωδιών, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αποφάσισε να άρει οριστικά την απόφαση που...
Άρση αναστολής της λειτουργίας του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας