Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ρατσισμός, προκατάληψη και ψηφοθηρία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρατσισμός, προκατάληψη και ψηφοθηρία

  • A-
  • A+

Στα θολά νερά της ξενοφοβίας, της προκατάληψης και του ρατσισμού στρέφονται για ψήφους η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου και ο υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. συνδυασμός της.

Στην προσπάθειά της να επιβιώσει στη θέση της γραμματέως της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δεν δίστασε να συνταχθεί με τους ξενοφοβικούς κύκλους μερίδας γονέων της Σάμου, υιοθετώντας σχετικό ψήφισμα που κατέθεσαν, με το οποίο ζητούν την εκδίωξη των προσφυγόπουλων από τα σχολικά θρανία, που μοιράζονται με τα παιδιά τους.

Οι τελευταίοι, που εδώ και εβδομάδες υποχρεώνουν τα παιδιά τους να απέχουν από την εκπαίδευση, εμφανίστηκαν με εκπροσώπους τους στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ζήτησα τη συμπαράστασή του, απαιτώντας να δημιουργηθούν δομές εκπαίδευσης έξω από τα σχολεία, ειδικά για τα παιδιά των προσφύγων.

Αιτιολογία, οι δήθεν φόβοι που προβάλλονται για μετάδοση ασθενειών από τα προσφυγόπουλα στα παιδιά τους, παρότι εδώ και μήνες και με αφορμή ανάλογα περιστατικά ξενοφοβίας σε Χίο και Μυτιλήνη, οι αρχές έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι όλα τα παιδιά είναι εφοδιασμένα με βιβλιάρια υγείας που πιστοποιούν τον εμβολιασμό τους. Γεγονός που όμως αποδείχθηκε «ψιλά γράμματα» για τη διοικούσα παράταξη της περιφέρειας, η οποία με μπροστάρη τον νυν αντιπεριφερειάρχη Σάμου και υποψήφιο δήμαρχο Νίκο Κατρακάζο ζήτησε και πέτυχε την υποστήριξη των ακραίων αυτών θέσεων που εκφράζει το ψήφισμα.

Την απόφαση αυτή του συμβουλίου καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους η Συμπαράταξη Πολιτών του Γιάννη Σπιλάνη και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Καταγγελτικές ανακοινώσεις

Ειδικότερα, η Συμπαράταξη Πολιτών με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγους-Πράσινους σημειώνει: «Οι απόψεις που ακούστηκαν είναι αποκαλυπτικές της προσέγγισης της απερχόμενης περιφερειακής αρχής της κ. Καλογήρου και βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με το αίσθημα της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων των νησιών μας, τόσο στη Σάμο όσο και στη Λέσβο και τη Χίο, όπου η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία γίνεται ομαλά. Ξεχνούν ότι με τις πρακτικές αυτές θέτουν σε κίνδυνο και αμφισβήτηση την ήδη επιτυχημένη συμμετοχή πολλών από αυτά τα παιδιά στη σχολική εκπαίδευση, όπου συμμετέχουν ισότιμα και βεβαίως χωρίς να δημιουργούν κανένα απολύτως θέμα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων», τονίζει ο συνδυασμός.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Τον ασκό του Αιόλου έρχεται να ανοίξει η υιοθέτηση από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου ψηφίσματος Συλλόγων Γονέων της Σάμου που ούτε λίγο ούτε πολύ αρνείται την εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα του νησιού στο πλαίσιο των ΔΥΕΠ και καλεί κάτω από ένα λουστραρισμένο δήθεν ανθρωπιστικό πλαίσιο αυτή η εκπαίδευση να δίνεται σε δομή ειδικά γι’ αυτά, σε ένα γκέτο δηλαδή. Η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου και ιδιαίτερα η περιφερειάρχης για καθαρά προεκλογικούς λόγους ταυτίζεται με τους ίδιους τους εθνικιστικούς κύκλους που το προηγούμενο διάστημα κρατούσαν τα παιδιά Δημοτικού σχολείου στο Βαθύ μακριά από τα θρανία, απαιτώντας να μη λειτουργήσει στο σχολείο ΔΥΕΠ επικαλούμενοι τα γνωστά γελοία επιχειρήματα περί εμβολιασμών, εκβιάζοντας και προπηλακίζοντας άλλους γονείς και εκπαιδευτικούς που είχαν αντίθετη γνώμη. Αφού αναγκάστηκαν σε αναδίπλωση, όταν βρέθηκαν απέναντι στην καθυστερημένη παρέμβαση του εισαγγελέα απευθύνθηκαν στην ευήκοο πλειοψηφία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία πιστεύοντας ότι βρίσκει προεκλογικό ακροατήριο εγκολπώθηκε τα αιτήματά τους».

Υπερήφανος για τις Δομές Υποδοχής, Υποστήριξης και Εκπαίδευσης προσφύγων

Μιλά ο Περιφερειακός διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου

Οι Τάξεις Υποδοχής και οι Δομές Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων για τους μαθητές-πρόσφυγες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο είχαν κεντρικό ρόλο και στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα του πρώην πλέον περιφερειακού διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Αριστείδη Καλάργαλη.

Ως περιφερειακός διευθυντής ήταν αυτός που κλήθηκε να τις εφαρμόσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και να βρεθεί έτσι αντιμέτωπος με αντιδράσεις όπως αυτές των γονέων της Σάμου αλλά και άλλες που προηγήθηκαν κυρίως στη Χίο.

«Νιώθω ξεχωριστή ικανοποίηση, ως διευθυντής αλλά κυρίως ως δάσκαλος, με την ίδρυση και λειτουργία, παρά τις επιφυλάξεις ή και αρνήσεις κάποιων, εντός κι εκτός της σχολικής κοινότητας, Τάξεων Υποδοχής και Δομών Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων για τους μαθητές πρόσφυγες, στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. Γιατί εκτός από πράξη εκπαιδευτικής πολιτικής είναι πρωτίστως έκφραση ανθρωπισμού κι εκτός από τις γιαγιάδες της Συκαμιάς Λέσβου ήμασταν κι εμείς εκεί, οι δάσκαλοι του Βορείου Αιγαίου» αναφέρει ο ίδιος σε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Καλάργαλης ήταν αυτός που απευθύνθηκε στις εισαγγελικές αρχές Σάμου όταν πλέον εξάντλησε κάθε πιθανότητα διαλόγου με τους γονείς που αντιδρούσαν. Ο ίδιος, για ελάχιστη διαφορά που προέκυψε στη σχετική διαδικασία, αντικαθίσταται πλέον από τη Μαρία Παπαδανιήλ, την οποία συνεχάρη και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά της.​​​

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι επιλεκτικές πιέσεις της Χριστιάνας Καλογήρου
Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου διαμαρτύρεται για τη μεταφορά 56 προσφύγων από τη Σάμο στη Λέσβο και για την εν γένει επιβάρυνση των νησιών της περιφέρειάς της, δεν πιέζει όμως συναδέλφους της στην ενδοχώρα...
Οι επιλεκτικές πιέσεις της Χριστιάνας Καλογήρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπάρχουν και οι άλλοι γονείς
Στον αντίποδα των ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων που ενδημούν σε μερίδα γονέων μαθητών της Σάμου, έρχεται μια άλλη ομάδα, επίσης γονέων, στο ακριτικό νησί και καταθέτει τη δική της αγωνία σε σχέση με...
Υπάρχουν και οι άλλοι γονείς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σταυροί μισαλλοδοξίας στη Μυτιλήνη
Νέο επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον σταυρό που κάποιοι με το ζόρι θέλουν να στήσουν πάνω από την παραλία Απελλή σημειώθηκε στη Μυτιλήνη.
Σταυροί μισαλλοδοξίας στη Μυτιλήνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οψιμο ενδιαφέρον της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου για το προσφυγικό
Στον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε αντιπολιτευτικές κορόνες αναζητά στήριγμα η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ενόψει των εκλογών. Uυμήθηκε, έστω και τώρα, τις δραματικές διαστάσεις που έχει...
Οψιμο ενδιαφέρον της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου για το προσφυγικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο τελεσίγραφο
Μετά τη Μόρια, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έδωσε νέο τελεσίγραφο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αυτή τη φορά για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου, παραπέμποντας στη σχετική...
Νέο τελεσίγραφο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλείνουν δύο υποστηρικτικές δομές, αυξάνοντας την πίεση στη Μόρια
Την απαγόρευση λειτουργίας δύο υποστηρικτικών δομών για πρόσφυγες αποφάσισε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου, εκ των οποίων η μία στέγαζε μέχρι σήμερα 250 άτομα και οι οποίοι τώρα...
Κλείνουν δύο υποστηρικτικές δομές, αυξάνοντας την πίεση στη Μόρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας