• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 9.0°C
  4 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.8°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.9°C / 8.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 8.7°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 5.1°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.8°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.8°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.1°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.5°C / 8.8°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.2°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 9.4°C
  1 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  48%

Από τη χτεσινή συνάντηση των τευτλοπαραγωγών με τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανία, Στέργιο Πιτσιόρλα.
 

MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελληνες αγρότες με αμερικανικά κεφάλαια για τη διάσωση της ΕΒΖ

 • A-
 • A+

Με... αμερικανική βοήθεια και συνεταιριστική εταιρεία Ελλήνων αγροτών η διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης; Αυτό πάντως το σχέδιο προωθεί ως λύση, με τη σύμφωνη γνώμη της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς, ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας που για μια ακόμη φορά βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με τευτλοπαραγωγούς για να ανακοινώσει τα καλά νέα.

Ο κ. Πιτσιόρλας με αφορμή τις αισιόδοξες εξελίξεις ανακοίνωσε και την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου, αφού η επενδυτική πρόταση, που έχει κατατεθεί, αφενός μοιάζει βιώσιμη σήμερα, αφετέρου έχει γίνει αρχικά αποδεκτή από την Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανέφερε ο ίδιος. Στα υπέρ του σχεδίου καταγράφεται η ακέραιη μορφή της ΕΒΖ και μπαίνει στο χρονοντούλαπο (προς το παρόν τουλάχιστον) ο επαπειλούμενος διαχωρισμός της σε «καλή» και «κακή» εταιρεία.

Γεγονός είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας δεν έδωσε και πολλές λεπτομέρειες για το νέο επενδυτικό σχήμα. Περιορίστηκε στην ανακοίνωση ότι την αγορά της ΕΒΖ διεκδικεί με αξιώσεις το επενδυτικό fund Innovation Brain του Lukas Fecker, με αμερικανικά κεφάλαια και μια νεοσυσταθείσα συνεταιριστική εταιρεία αγροτών που φέρει την επωνυμία Hellenic Farmers Company, η οποία θα συμμετέχει κατά 20% στο εγχείρημα.

«Εχουμε κατ’ αρχήν ένα θετικό αποτέλεσμα για την εξυγίανση της ΕΒΖ και την καλλιεργητική περίοδο που ξεκινάει από αύριο (σ.σ. σήμερα) με μία σοβαρή πρόταση που αποδέχεται η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αναμένουμε να καταλήξει σύντομα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ηδη συμφωνήσαμε στους όρους με τους οποίους θα γίνει η καλλιεργητική περίοδος στη συνάντηση που είχαμε με τους αγρότες, ενώ σύντομα οι επενδυτές θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση για την εξυγίανση της ΕΒΖ στο δικαστήριο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πιτσιόρλας σχετικά με τη διαδικασία διάσωσης που πρόκειται να επιχειρηθεί με το άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα.

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η τακτοποίηση των οικονομικών οφειλών προς τους εργαζομένους και τους τευτλοπαραγωγούς θα γίνει από την ΕΒΖ με την παρούσα της μορφή και επανέλαβε ότι η καταβολή τού de minimis (σ.σ. κανόνας για τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) ύψους ενός εκατ. ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι θέμα ημερών.

Παρών ήταν, μάλιστα, και ο επικεφαλής του Innovation Brain, Lukas Fecker, που έκανε λόγο για «ιστορική» μέρα επισημαίνοντας ότι η ποιότητα της ελληνικής ζάχαρης είναι η καλύτερη στην Ευρώπη, εκτιμώντας ότι «έτσι θα πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές πώλησης».

«Θέλω να συγχαρώ τον κ. Πιτσιόρλα γιατί πίστεψε στον αγώνα μας για συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας. Σκοπός ήταν να μη σβήσει κανένα φουγάρο στην Ελλάδα. Ευελπιστούμε σε μία νέα καλή χρονιά και απευθύνω κάλεσμα στους αγρότες να στηρίξουν την προσπάθειά μας», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Αθανάσιος Πίπας, σημειώνοντας πως εξασφαλίστηκε «καλό τιμολόγιο φέτος για τους παραγωγούς» και εκτιμώντας ότι «θα πετύχουμε τουλάχιστον διπλασιασμό των περσινών εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν και ανέρχονταν σε 13.000 στρέμματα».

Ο κ. Πίπας, που συμμετέχει στη συνεταιριστική εταιρεία Hellenic Farmers Company, η οποία συστάθηκε με τη μορφή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας, εξήγησε πως «στην εταιρεία αυτή μετέχουμε έξι αγρότες τευτλοπαραγωγοί», χωρίς όμως να ανακοινώσει τα ονόματά των υπολοίπων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επένδυση 100 εκατ. ευρώ «κόλλησε» στη Δικαιοσύνη
Μια δικαστική απόφαση που καθυστερεί να εκδοθεί επί τέσσερις μήνες, θέτει σε κίνδυνο το φιλόδοξο σχέδιο Αμερικανών για τη Hellenic Steel, που αναμένεται να φέρει 400 νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη.
Επένδυση 100 εκατ. ευρώ «κόλλησε» στη Δικαιοσύνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΕΒΖ βρίσκει σφυγμό στην εκπνοή
Ενώ φαινόταν πως όλα είχαν τελειώσει για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, το επενδυτικό σχήμα Kingsley Capital Partners ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά 70 εκατομμυρίων ευρώ για την εξαγορά της. Η ΕΒΖ είναι...
Η ΕΒΖ βρίσκει σφυγμό στην εκπνοή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το καλό και το κακό σενάριο
Με «καλό» και «κακό» σενάριο εμφανίστηκε ο αν. υπουργός Βιομηχανίας Στ. Πιτσιόρλας στους τευτλοκαλλιεργητές, που είχαν καταλάβει τα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη, πείθοντάς τους εν...
Το καλό και το κακό σενάριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλώς ήρθες... δολάριο!
Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκεται το σχέδιο απόβασης των αμερικανικών κεφαλαίων στη Βόρεια Ελλάδα, όπως είχε προαναγγείλει με σειρά δημοσιευμάτων η «Εφ.Συν.». Αμερικανική εταιρεία με συναφή δραστηριότητα...
Καλώς ήρθες... δολάριο!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μοίρασε... επενδύσεις ο Πάιατ στη Θεσσαλονίκη
Την... αμερικανοποίηση της Θεσσαλονίκης ήρθε και «προμοτάρισε» επί διήμερο ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, κάνοντας είτε βαρύγδουπες εμψυχωτικές ομιλίες περί ανάπτυξης, είτε απλώς χαλαρή ποδηλατάδα στην...
Μοίρασε... επενδύσεις ο Πάιατ στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χάνουν τις επιδοτήσεις οι τευτλοπαραγωγοί
Ερρίφθη ο κύβος για την εκχώρηση των ζαχαρουργείων από τη νέα διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, πικράθηκαν όμως οι τευτλοπαραγωγοί και κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης.
Χάνουν τις επιδοτήσεις οι τευτλοπαραγωγοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας