• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.4°C / 21.8°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.9°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  3 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.9°C / 14.7°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 15.5°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.6°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 20.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 21.6°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 18.6°C
  1 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  15°C 14.9°C / 16.9°C
  1 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 22.0°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.3°C
  0 BF
  97%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  85%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στον δρόμο για την Κατερίνη

 • A-
 • A+

Κατηγορούν Τζιτζικώστα και ολίγον... από Σπίρτζη για καθυστερήσεις, αστοχίες και ευνοϊκή μεταχείριση εργολάβου σε κατασκευαστικά έργα της Πιερίας! Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης (υπ’ αρ. ΕΔ 2019/37) κατέθεσε η άλλοτε Γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και νυν περιφερειακή σύμβουλος της ΛΑ.Ε. στην Κεντρική Μακεδονία, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από κοινού με τον επίσης περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Θεοδωρόπουλο για τα έργα «Περιφερειακή οδός Κατερίνης» και «Αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Πέλεκα».

Οπως υποστηρίζουν τα δύο πολιτικά στελέχη της ΛΑ.Ε., από την πλημμελή εκτέλεση και υλοποίηση των έργων αυτών επήλθε σοβαρή ζημία του Ελληνικού Δημοσίου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο οικονομική όσο και περιβαλλοντική, γι’ αυτό ζητούν να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

Στη μηνυτήρια αναφορά τους, μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν ότι:

«Η διοίκηση Τζιτζικώστα, παρά τις καθυστερήσεις και τις παρατυπίες στην εκτέλεση των έργων, είχε αιτηθεί τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 11.787.712,20 ευρώ για τη συνέχιση του έργου.

»Ευτυχώς και πολύ ορθά το αίτημα απορρίφθηκε από το VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο μάλιστα επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν πλημμέλειες στην αρχική μελέτη.

»Ομως, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δηλαδή ο κ. Σπίρτζης, παρακάμπτοντας την απορριπτική και τεκμηριωμένη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε ότι η ΠΚΜ πρέπει να καταβάλει στην ανάδοχο εταιρεία γύρω στα 6.000.000 ευρώ, τα οποία, προφανώς, θα επιβαρυνθούν οι πολίτες της Περιφέρειας».

Κατά τα αναγραφόμενα των μηνυτών, το έργο, που επί της ουσίας είναι ένας δρόμος 10 χιλιομέτρων εκτός σχεδίου πόλης (της Κατερίνης), δημοπρατήθηκε στις 25/12/2012 με αρχικό προϋπολογισμό 58 εκατ. ευρώ και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Παρά ταύτα ο ανάδοχος έχει αποπληρωθεί και απαιτεί επιπλέον χρήματα! Την ίδια στιγμή, όπως υποστηρίζουν, είναι σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός για το έργο «Υπολειπόμενες εργασίες Περιφερειακής Οδού Κατερίνης», προϋπολογισμού 15.400.000 ευρώ.

Ηδη οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι, παρακολουθώντας την πορεία εκτέλεσης των έργων αυτών που αφορούν τόσο την Περιφερειακή Οδό Κατερίνης όσο και την αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Πέλεκα, κατέθεσαν επερωτήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο το 2017 και το 2018, σημειώνοντας πως η τελευταία επερώτηση δεν έχει ακόμα απαντηθεί από τη διοίκηση Τζιτζικώστα...

Αναφορικά με τον τρόπο υλοποίησης του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας από τον ποταμό Πέλεκα, επισημαίνουν ότι οδήγησε ενεργούς πολίτες της Πιερίας να συσπειρωθούν, ιδρύοντας σωματείο με τον τίτλο «Σύλλογος Πρωτοβουλία Πέλεκα», που προχώρησε σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες προς τα αρμόδια όργανα για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων αλλά και τη σωστή εκτέλεση όλων των εργασιών που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική θωράκιση του ποταμού.

«Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, παρά τις επανειλημμένες επερωτήσεις και παρεμβάσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η διοίκηση Τζιτζικώστα συνέχιζε αδιάφορα την πορεία των εργασιών με τον ίδιο παράτυπο τρόπο.

»Ετσι, δυστυχώς, ήρθε η φύση να επιβεβαιώσει όλα όσα κατήγγειλε ο συγκεκριμένος Σύλλογος με τη μεγάλη πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2017, όπου λόγω της έντονης βροχόπτωσης και κακοκαιρίας στην Π.Ε. Πιερίας καταστράφηκαν δημόσια και ιδιωτικά τμήματα παρακείμενα του ποταμού Πέλεκα» αναφέρουν οι Χαραλαμπίδου και Θεοδωρόπουλος, αναρωτώμενοι «γιατί ο κ. Σπίρτζης επιμένει στην καταβολή επιπλέον ποσού στην ανάδοχο εταιρεία;»

Στη μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης επισημαίνεται επίσης ότι, ενώ η διοίκηση της ΠΚΜ προσέφυγε στα αρμόδια δικαστήρια κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την προαναφερόμενη απόφασή του, δεν προσέφυγε και κατά του αναδόχου του έργου (Κ/Ξ Γ. ΠΕΤΡΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ-ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ ΑΤΕ).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ομηρος» του ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη
Ογδοη μέρα απεργίας των απλήρωτων εργαζομένων, επικοινωνιακό πάρτι της Νέας Δημοκρατίας, πιέσεις και παρασκήνιο για την προείσπραξη της καταβολής του Ιουνίου (4 εκατ.), για τα 4,6 εκατ. που έχει κερδίσει ο...
«Ομηρος» του ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το μπαλάκι στις... υπηρεσίες
Θέλουν τους συμβασιούχους, αλλά όχι την ευθύνη της απόφασης για την παραμονή τους στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης! Με μια... μεσοβέζικη διατύπωση, ύστερα από πολύωρη συζήτηση, κατά πλειοψηφία το...
Το μπαλάκι στις... υπηρεσίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρίες για τα ηλεκτρικά πατίνια
Τη ζωή πατίνι σε πολύ κόσμο φαίνεται πως έχουν κάνει εσχάτως τα ηλεκτρικά πατίνια στη Θεσσαλονίκη, αναγκάζοντας ακόμη και τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να «γκρινιάξει» για το καθεστώς λειτουργίας τους.
Διαμαρτυρίες για τα ηλεκτρικά πατίνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελληνικά και ρωσικά μιλάει ο νέος πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη
Η τοποθέτηση του Γκρέγκορι Φλέγκερ Τζούνιορ στη Θεσσαλονίκη μόνο τυχαία επιλογή δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ερχεται σε μια χρονική στιγμή που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ανακτήσουν «χαμένο έδαφος» από τη ρωσική...
Ελληνικά και ρωσικά μιλάει ο νέος πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οποιος συμφωνεί με τη Συμφωνία... στοχοποιείται!
Η ακροδεξιάς κοπής εμφυλιοπολεμική ρητορική έχει αναβιώσει στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και η στοχοποίηση προσώπων, που άρχισε με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, συνεχίζεται τώρα εναντίον της...
Οποιος συμφωνεί με τη Συμφωνία... στοχοποιείται!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο παλιός ΟΑΣΘ ήθελε να τον εξοντώσει, ο νέος θέλει να τον αθωώσει!
Με άλλο πρόσωπο αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ο -υπό νέα διοίκηση- ΟΑΣΘ στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση ανέργου χωρίς εισιτήριο. Ηταν μία μέρα πριν από τη γενική...
Ο παλιός ΟΑΣΘ ήθελε να τον εξοντώσει, ο νέος θέλει να τον αθωώσει!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας