• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 0.8°C / 7.3°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 4.9°C
  0 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 9.0°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -0.3°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 3.6°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 7.0°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.5°C / 7.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.5°C / -0.1°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C -2.5°C / 6.2°C
  1 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.8°C / 6.0°C
  1 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.0°C / 7.5°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 5.0°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  55%

Η μακέτα με τις παρεμβάσεις στην περιοχή

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στους κατοίκους της Παλλήνης το μισό Κτήμα

 • A-
 • A+

Πάνω από 157 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων θα αποκτήσουν οι πολίτες στην Παλλήνη, με την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στη δημοτική αρχή και το επενδυτικό σχήμα που έχει στην ιδιοκτησία του το Κτήμα Καμπά. Αντιπροσωπεύει το 50% της συνολικής έκτασης των 315 στρεμμάτων που έχουν απομείνει από τον πιο σημαντικό αμπελώνα των Μεσογείων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το κτιριακό συγκρότημα του οινοποιείου και ο περιβάλλων χώρος των 30 στρεμμάτων, που έχουν κριθεί διατηρητέα από τον Φεβρουάριο του 2004 και θα συνδυαστούν με τη δημιουργία οικολογικού αμπελώνα.

Η ιστορία του μεγαλύτερου οινολογικού κτήματος στα Μεσόγεια ξεκινά το 1875, με την αγορά έκτασης περίπου 5.000 στρεμμάτων, στην οποία κατασκευάστηκε η πρώτη βιομηχανική μονάδα παραγωγής οίνου.

Με διαδοχικές πωλήσεις και έπειτα από πολλές επιχειρηματικές περιπέτειες, η μονάδα έπαψε να λειτουργεί στα τέλη του 2000 και πουλήθηκε σε επενδυτικό σχήμα που ετοίμαζε την «τσιμεντοποίηση» του ακινήτου, με την αξιοποίηση και της προνομιακής του θέσης δίπλα στην τότε υπό κατασκευή Αττική Οδό.

Τρία χρόνια αργότερα, θεσμοθετήθηκε το προεδρικό διάταγμα που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή των Μεσογείων, με το οποίο το Κτήμα Καμπά εντάσσεται στη ζώνη ανάπτυξης του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.

Η προσφυγή στο ΣτΕ

Με αυτή τη διάταξη και με την αξιοποίηση του γενικότερου κλίματος που επικρατούσε από την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, είχαν εκπονηθεί σχέδια για κατασκευή γιγαντιαίων διαστάσεων mall, γραφείων, κατοικιών και ξενοδοχείων, ενώ κατά καιρούς υπήρχαν πληροφορίες και για λειτουργία καζίνου.

Οι φορείς της περιοχής και η δημοτική αρχή είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να χαρακτηριστεί το ακίνητο γεωργική γη, αίτημα που απορρίφθηκε το 2009.

Δέκα χρόνια μετά, τα σχέδια άλλαξαν και άνοιξε ο δρόμος για τη θεσμοθέτηση πολεοδομικής μελέτης με πολύ διαφορετικά στοιχεία για το ακίνητο, που από το 2005 αγοράστηκε από τη Reds Α.Ε., θυγατρική του ομίλου της «Ελλάκτωρ».

Η εταιρεία θα περιοριστεί στην αξιοποίηση των 132,8 στρεμμάτων και μάλιστα η δόμηση θα καλύπτει τα 80 στρέμματα και τα υπόλοιπα θα είναι κοινόχρηστοι χώροι της οικιστικής ζώνης.

Προβλέπεται να κατασκευαστούν γραφεία, καταστήματα, χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας.

Κατά πλειοψηφία

Με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο δήμος θα έχει για τα πρώτα 15 χρόνια την ψιλή κυριότητα της βίλας Καμπά και στη συνέχεια θα αναλάβει την πλήρη κυριότητα.

Η εταιρεία θα αναλάβει την ανακατασκευή του κτιρίου, καθώς και του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, ενώ θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη του δήμου για την αξιοποίηση της κοινόχρηστης έκτασης των 157 στρεμμάτων.

Η συμφωνία έχει ήδη εγκριθεί κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο και πλέον το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος θα εγκρίνει το σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής.

«Εξασφαλίσαμε την αποδοχή όλων των παρατηρήσεων του δήμου στην πολεοδομική μελέτη», εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος, σημειώνοντας ότι έγινε δεκτή η χωροθέτηση των νέων κτιρίων προς την πλευρά των δρόμων, θα πεζοδρομηθεί ένα μεγάλο τμήμα της οδού Λεονταρίου, για να ενοποιηθούν οι κοινόχρηστοι χώρου με τις γύρω γειτονιές.

Διασφαλίστηκε ότι οι κάτοικοι της Παλλήνης θα έχουν προτεραιότητα στην κάλυψη των νέων θέσεων εργασίας και ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριότητας στις εγκαταστάσεις.

«Είναι μια στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση, με ακτινοβολία και επιρροή σε όλη την Περιφέρεια Αττικής», τόνισε ο Γιάννης Μωραΐτης, διευθύνων σύμβουλος της Reds Α.Ε., ο οποίος εκτιμά ότι τα προβλεπόμενα έργα, με προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσουν ένα τοπόσημο για ολόκληρο τον δήμο και θα φέρουν πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τριπλό «όχι» στην πρόταση της Ν.Δ. για αναθεώρηση του άρθρου 24
Ηχηρό και μάλιστα τριπλό «όχι» από κορυφαίους, εν ενεργεία και πρώην, λειτουργούς του ΣτΕ εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόταση της Ν.Δ. για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Η νέα απόπειρα...
Τριπλό «όχι» στην πρόταση της Ν.Δ. για αναθεώρηση του άρθρου 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ θα έχει η Αίγινα
​Στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ θα ενταχθεί ώς τα τέλη του 2019 η Αίγινα, με την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας νερό στους περίπου 15.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι...
Νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ θα έχει η Αίγινα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσλήψεις για την προστασία του περιβάλλοντος
Την πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού για την υλοποίηση προγραμμάτων Life, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που εντάχθηκε στο υπό συζήτηση...
Προσλήψεις για την προστασία του περιβάλλοντος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές στην Εύβοια
Η αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο στην Εύβοια θεωρήθηκε επιτυχημένη, κυρίως επειδή χάρη στις άμεσες εκκενώσεις οικισμών δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές....
Αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές στην Εύβοια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
Στο «και πέντε», το υπουργείο Περιβάλλοντος τρέχει να θωρακίσει τον Υμηττό, μετά την αναμενόμενη και δίκαιη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε το διάταγμα προστασίας του 2011 που αφορά τον...
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σύμβαση θα ξεσκουριάσει στη διαιτησία
​Για μονομερή και ανεπίτρεπτη μεταβολή τής σύμβασης του 2003 εγκαλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος την «Ελληνικός Χρυσός» και γι' αυτόν τον λόγο προσέφυγε στη διαιτησία που θεωρεί ότι είναι ο ασφαλέστερος και...
Η σύμβαση θα ξεσκουριάσει στη διαιτησία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας