Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ΟΑΣΘ, ο Καράογλου και τα ρουσφέτια

ΟΑΣΘ

MOTION TEAM / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Ο ΟΑΣΘ, ο Καράογλου και τα ρουσφέτια

 • A-
 • A+

Δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θόδωρου Καράογλου, έγιναν η αφορμή για να προχωρήσει η διοίκηση του ΟΑΣΘ σε νέες καταγγελίες για αιτήματα πολιτικών στελεχών της Ν.Δ. για ρουσφέτια την περίοδο 2007-2008.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε στον σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ότι όντως ζήτησε να προσληφθούν 88 άτομα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε από την πλευρά του η παραμικρή παρατυπία.

Όπως είπε, την περίοδο εκείνη ο ΟΑΣΘ ήταν ιδιωτική επιχείρηση, που κατά καιρούς έκανε διάφορες προκηρύξεις, και εκείνος πρότεινε κάποιους άνθρωποι που ενδιαφέρονται για δουλειά «χωρίς καμία διάκριση» και «εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις και τα προσόντα» της προκήρυξης.

Ωστόσο, ο ΟΑΣΘ παρέθεσε νέα έγγραφα, τα οποία –σύμφωνα με τον οργανισμό- αποδεικνύουν ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζητούσε να γίνουν οι προσλήψεις «με σειρά προτεραιότητας» και με κριτήρια που έθετε ο ίδιος.

«Επειδή σήμερα ο βουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Καράογλου ως απάντηση για τις ρουσφετολογικές πρακτικές στελεχών του κόμματός του στον ΟΑΣΘ δήλωσε "περήφανος για τις ενέργειές του", δημοσιοποιούμε αυτούσιες τις επιστολές του (επισυνάπτονται).

»Όπως διαπιστώνεται, ο ίδιος είχε αναλάβει το ρόλο του... ΑΣΕΠ και ζητούσε προσλήψεις "με σειρά προτεραιότητας". Τα κριτήρια που έχει θέσει τα γνωρίζει μόνο ο ίδιος! Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΣΘ (πάνω και κάτω) 

Η απάντηση στη Μαρία Σπυράκη

Στο μεταξύ χθες η διοίκηση του ΟΑΣΘ έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα 16 ονόματα πρώην υπουργών, βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ., στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Θόδωρος Καράογλου, καταγγέλλοντας ότι με επιστολές τους, επί κυβερνήσεων ΝΔ και από το 2007 έως το 2009, ζητούσαν από τις τότε διοικήσεις του οργανισμού να προσλάβουν στον οργανισμό υπαλλήλους με «ρουσφετολογικές» διαδικασίες.

Είχε προηγηθεί η ερώτησης προς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη για 250 δρομολογημένες προσλήψεις οδηγών «με μειωμένο έλεγχο του ΑΣΕΠ σε μία υπό εκκαθάριση και μετασχηματισμό εταιρεία μεταφορών».

Στην ανακοίνωση η διοίκηση του ΟΑΣΘ τονίζει ότι οι προσλήψεις που αναμένεται να προκηρυχθούν «θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια και με διαδικασίες ΑΣΕΠ όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις διατάξεις του νόμου 4599/2019 που ψηφίστηκε στη Βουλή».

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Μαρία Σπυράκη «επιτίθεται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στον ΟΑΣΘ για τις δρομολογημένες προσλήψεις οδηγών είτε από άγνοια είτε από περισσό θράσος. Κατανοούμε ότι ενδεχομένως να αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες του ΟΑΣΘ», ενώ «...υπάρχουν στοιχεία για στελέχη και άλλων πολιτικών χώρων στους οποίους η ίδια υπήρξε στο παρελθόν».

Ο ΟΑΣΘ παραθέτει την εξής λίστα με 16 ονόματα πρώην υπουργών, βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ., που επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και από το 2007 έως το 2009, ζητούσαν από τις διοικήσεις του ΟΑΣΘ να προσλάβουν στον οργανισμό υπαλλήλους με αδιαφανείς διαδικασίες. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ΟΑΣΘ για τους εξής:

 • Γιώργος Ορφανός: Με επιστολή του στις 26/07/2007 αποστέλλει λίστα με 50 άτομα που ενδιαφέρονται να προσληφθούν
 • Θεόδωρος Καράογλου: Στις 21/5/2007 και στις 19/5/2008 υποδεικνύει στην τότε διοίκηση συνολικά 88 άτομα.
 • Έλενα Ράπτη: Στις 26/2/2007 κοινοποιεί λίστα με 36 άτομα και ζητά από τη διοίκηση «να μεριμνήσει για τη διεκπεραίωση του αιτήματος».
 • Κωνσταντίνος Γκιουλέκας: Με έγγραφό του στις 29/10/2009 «ενδιαφέρεται» για την πρόσληψη 5 ατόμων.
 • Γεώργιος Σαλαγκούδης: Στις 18/10/2007 διαβιβάζει κατάλογο με 21 άτομα.
 • Γεώργιος Καλαντζής: Στις 4/8//2007 υποδεικνύει 3 άτομα για πρόσληψη.
 • Αδάμ Ρεγκούζας: Το Φεβρουάριο του 2007 στέλνει κατάλογο με 64 ονόματα.
 • Ηλίας Φωτιάδης: Στις 15/2/2007 και στις 6/7/2007 με έγγραφά του «ενδιαφέρεται» για τρία άτομα.
 • Γεώργιος Βαγιωνάς: Με επιστολή του στις 18/3/2008 στέλνει κατάλογο με 12 άτομα.
 • Γιάννης Ιωαννίδης: Δύο «αιτήματα» στις 7/3/2007 και 21/6/2007 για 25 άτομα.
 • Ιορδάνης Τζαμτζής: Δύο επιστολές το 2007 και μία το 2013 για 11 άτομα.
 • Νικόλαος Τσιαρτσιώνης: Στη 1/11/2007 αποστέλλει λίστα με 10 άτομα.
 • Πόπη Θεοδωρίδου-Φουντουκίδου: Στις 26/2/2007 στέλνει κατάλογο με 10 άτομα.
 • Παναγιώτης Ψωμιάδης: Δύο παρεμβάσεις, 13/03/2009 και 2/7/2007, για τρία άτομα.
 • Γεώργιος Σαλαγκούδης: Στις 15/11/2007 αποστέλλει λίστα με 26 ονόματα.
 • Κωνσταντίνος Σκρέκας: Στις 23/07/2001 υποδεικνύει ένα άτομο

Στην ανακοίνωση του ΟΑΣΘ τονίζεται επίσης ότι:

«Αυτή είναι η αξιοκρατία και η διαφάνεια που επαγγέλλεται το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Εδώ τελειώνει η όμορφη επικοινωνία μας με την κ. Σπυράκη, αλλά αν χρειαστεί θα επανέλθουμε και με άλλα στοιχεία. Η έρευνα δεν τελείωσε…».

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ορθοστασία ρουσφετιών
Με μια λίστα 16 βουλευτών, πρώην βουλευτών και άλλων στελεχών της Ν.Δ. που είχαν ζητήσει ρουσφέτια από τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ απάντησε η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού στις καταγγελίες της εκπροσώπου Τύπου της...
Ορθοστασία ρουσφετιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αντί συγγνώμης, παραδέχεται τα ρουσφέτια»
Η Ν.Δ. είναι ταυτισμένη με τις πελατειακές σχέσεις σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απάντηση του Κ. Γκιουλέκα στην αποκάλυψη ότι με σημείωμά του το 2009 ζητούσε από τον ΟΑΣΘ την πρόσληψη...
«Αντί συγγνώμης, παραδέχεται τα ρουσφέτια»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στ. Παππάς στην «Εφ.Συν.»: Πολλή δουλειά μέχρι το τέλος του 2019
Πολιτικά χαρακτηριστικά στην εκκαθάριση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης προσδίδει η κυβέρνηση, τοποθετώντας πρόεδρο της διοίκησης τον οικονομολόγο Στέλιο Παππά, πατέρα του υπουργού Ν. Παππά....
Στ. Παππάς στην «Εφ.Συν.»: Πολλή δουλειά μέχρι το τέλος του 2019
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επερώτηση Ν.Δ. για τις προσλήψεις στον ΟΑΣΘ
Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκε ΦΕΚ για την πρόσληψη 400 εργαζομένων στον ΟΑΣΘ (150 οδηγών διετούς διάρκειας και 250 αορίστου χρόνου). Πρόκειται για την υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος, που είχε εκφραστεί...
Επερώτηση Ν.Δ. για τις προσλήψεις στον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι «ημέτεροι» είχαν μπάρμπα στη... Νέα Δημοκρατία
«Πληρωμένη» απάντηση του Χρ.Σπίρτζη στη Ν.Δ. και τον τομεάρχη του κόμματος Κ Γκιουλέκα για τη χθεσινή αναφορά σε «τακτοποίηση ημετέρων στον κρατικό ΟΑΣΘ» ● Δημοσιοποίησε χειρόγραφο αίτημα του βουλευτή της...
Οι «ημέτεροι» είχαν μπάρμπα στη... Νέα Δημοκρατία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σιγή ιχθύος για το ατύχημα στον ΟΑΣΘ
Ατυχημάτων συνέχεια και με τη... «γαλάζια» διοίκηση στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη. Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται από χθες ο τραυματισμένος 38χρονος εργατοτεχνίτης του οργανισμού.
Σιγή ιχθύος για το ατύχημα στον ΟΑΣΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας