Ένα θρυλικό αναψυκτήριο, η περίφημη «Αλάσκα» στο Κεφαλάρι παίρνει ξανά «σάρκα και οστά» μετά από περίπου 20 χρόνια πλήρους εγκατάλειψης. Ο χώρος του ιστορικού αναψυκτηρίου μέσα στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον της Πλατείας Κεφαλαρίου, χτίστηκε το 1957 και έμελλε να σημαδέψει τις δεκαετίες του 60 και του 70, αφού αποτελούσε κλασσικό «στέκι» για τους Αθηναίους, αλλά και αγαπημένο «ντεκόρ» για δεκάδες ελληνικές ταινίες.
Διάσημη η γέφυρα του Κεφαλαρίου, με τη λιμνούλα της και τη φήμη που την ακολουθούσε ότι όποιος έριχνε στο βυθό της δύο κέρματα κάνοντας μιαν ευχή, θα πραγματοποιείτο εάν τα κέρματα κάθονταν στον πυθμένα ο ένα πάνω στο άλλο. Όλοι θυμόμαστε στα τραπέζια της «Αλάσκας» την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Κώστα Βουτσά και τον Γιώργο Πάντζα να δίνουν ραντεβουδάκι, ή τη συνάντηση της Μάρθας Καραγιάννη με τον Αντρέα Ντούζο στο «Κορίτσια για Φίλημα» ή ακόμη τη Χλόη Λιάσκου και τον Κώστα Βουτσά να πίνουν τον καφέ τους στο «Μερικοί το προτιμούν Κρύο».
Η «Βουλευτίνα» η «Δεσποινίς Διευθυντής» και πολλές ακόμη κλασσικές ελληνικές ταινίες γυρίστηκαν στα τραπεζάκια της Αλάσκας. Το «στολίδι» του Κεφαλαρίου καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 2003. Έκτοτε η «Αλάσκα» έμεινε ένα κτίριο «φάντασμα» πνιγμένο από κουρέλια, σκισμένα πανιά, ανοιγμένες κολόνες και σκουριασμένα σίδερα, ένα «κουφάρι» που μετατράπηκε με τον καιρό σε χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, ρύπανσης και υγειονομικής υποβάθμισης της περιοχής. Το μόνο που της είχε απομείνει ήταν οι αναμνήσεις των παλαιότερων κατοίκων της περιοχής, που ζητούσαν όλα αυτά τα χρόνια να βρεθεί μία λύση.
Πέρασαν ακόμη δεκαέξι χρόνια για να εκδοθεί (επιτέλους) πριν από ένα μήνα η απαιτούμενη οικοδομική άδεια και πλέον ο Δήμος Κηφισιάς προχωρά στην ανοικοδόμηση του θρυλικού αναψυκτηρίου έχοντας βάλει ως στόχο την επαναλειτουργία του εντός του 2019. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, το νέο κτήριο της «Αλάσκας» θα είναι εναρμονισμένο με το φυσικό, αλλά και το δομημένο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκεται μέσα στο τμήμα της Κηφισιάς που υπάρχουν πολλά νεοκλασικά κτίσματα, αλλά και σε σημείο με σημαντικές τουριστικές υποδομές και υψηλή εμπορική κίνηση.
Η μορφή της νέας «Αλάσκας» διατηρεί τα χαρακτηριστικά της μελέτης (1960) του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Παπαγεωργίου- Βενετά, εναρμονισμένα με τα σύγχρονα στοιχεία της περιοχής. Το ισόγειο κτίσμα διατηρεί τη λιθοδομή στην τοιχοποιία του και μάλιστα στις ίδιες θέσεις με το αρχικό κτίσμα της Αλάσκα του 1960. Επιπλέον στον όροφο και τα περιφερειακά κτίσματα κυριαρχούν μεγάλα ανοίγματα ώστε να αναδεικνύεται το αρχικό κτίσμα. Η νέα «Αλάσκα» θα καταλαμβάνει έναν χώρο πολύ μικρότερο από αυτόν που είχε κατά την τελευταία λειτουργία της. Το κτήριο του αναψυκτήριου θα καταλαμβάνει 250 τ.μ. μαζί με το πατάρι και με πανοραμική θέα στο άλσος Κεφαλαρίου. Μακάρι να έχουν την ίδια τύχη και άλλα ξεχασμένα κτίρια της Αθήνας, που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία…
*Δημοσιογράφος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας