Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κτηματολόγιο: οι προθεσμίες για τις δηλώσεις και οι παρατάσεις
ΕUROKINISSI (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κτηματολόγιο: οι προθεσμίες για τις δηλώσεις και οι παρατάσεις

  • A-
  • A+

Σχεδόν 8.000 δικαιώματα επί των ακινήτων δηλώθηκαν πριν κλείσει η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του νέου κέντρου του Κτηματολογίου στο Γαλάτσι, που είναι το πρώτο που εξυπηρετεί ιδιοκτήτες με ακίνητα σε όλη την Ελλάδα - ήδη έχει εξυπηρετήσει 4.200 πολίτες.

Αποδείχθηκε κίνηση «ματ», αφού από την έναρξη του τέταρτου και τελευταίου πακέτου κτηματογραφήσεων έχουν υποβληθεί περίπου 700.000 δηλώσεις, από τιςοποίες μόνον το 13% μέσω ίντερνετ.

Το νέο πρόγραμμα ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου από τα Δωδεκάνησα και σταδιακά έχει επεκταθεί σε άλλες 23 περιοχές της χώρας, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν άλλες τρεις ενότητες, Ζακύνθου-Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Δυτικής Αττικής και Νήσων και Λήμνου-Λέσβου, φτάνοντας συνολικά τις 27.

Καλύπτει το 63% της χώρας, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν 16,8 εκατ. δικαιώματα και οι έως τώρα υποβληθείσεςδηλώσεις αντιπροσωπεύουν το 7% του συνόλου.

Η συμμετοχή κρίνεται ικανοποιητική, με δεδομένο ότι δύο στα τρία ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο φιλόδοξο πρόγραμμα του Κτηματολογίου είναι αγροτικά και επιπλέον για την πλειονότητά τους δεν υπάρχουν συμβόλαια κτήσης.

Οι μεταβιβάσεις στα αγροτεμάχια συνήθως γίνονται «διά λόγου» και αυτό είναι το μεγάλο «αγκάθι» που καλείται να αντιμετωπίσει το Κτηματολόγιο, όπως τόνισαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς, ο πρόεδρος του Κτηματολογίου Βύρων Νάκος και η διευθύνουσα σύμβουλος Χριστίνα Κλωνάρη, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την επίσκεψή τους στο Κέντρο Γαλατσίου.

Εκαναν έκκληση στους πολίτες να δηλώσουν τα ακίνητά τους, δίνοντας έμφαση στα οφέλη που θα έχουν με τη λειτουργία του Κτηματολογίου σε όλη τη χώρα.

«Η προσέλευση θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα», προέβλεψε η Χριστίνα Κλωνάρη, αλλά ενημέρωσε ότι υπάρχει plan B το οποίο προβλέπεται να υλοποιηθεί με τη συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

«Είναι πολύ νωρίς», σημείωσε και τόνισε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολήςδηλώσεων, που με τις συνήθεις παρατάσεις διαρκεί έξι μήνες, μόνον αν διαπιστωθεί ότι σε μια περιοχή έχουν υποβληθεί λιγότερο από το 50% των αναμενόμενων δηλώσεων.

Θα ζητηθεί η βοήθεια της ΑΑΔΕ στην οποία οι πολίτες υποβάλλουν τις δηλώσεις Ε-9, η οποία μετά τις διασταυρώσεις θα ειδοποιήσει με ηλεκτρονικά μηνύματα τους αμελείς ιδιοκτήτες να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους.

«Θα τηρηθεί η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», διαβεβαίωσε ο Βύρων Νάκος και υπενθύμισε ότι το Κτηματολόγιο είναι δημόσια υπηρεσία και με νόμο του 2013 έχει πρόσβαση σε όλες τις βάσεις δεδομένων του δημόσιου τομέα.

Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα διασταύρωσης με Ε-9 για όσους δηλώνουν ακίνητα με νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.

Χρησικτησία

Αφορμή για τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το Ε-9 στάθηκε μια αναφορά του Γιώργου Δημαρά, ο οποίος δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι υπάρχουν προβλήματα σε ένα έργο όπως το Κτηματολόγιο, που ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση και καλείται να λύσει σοβαρά θέματα ιδιοκτησίας επί των ακινήτων, όπως έλλειψη τίτλων κατοχής και καταπατήσεις δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας.

Διευκρινίζεται πάντως ότι στο Ε-9 δεν υπάρχουν στοιχεία που προσδιορίζουν το ακίνητο στον χάρτη, αλλά μόνον αναφορά στην τοποθεσία του.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες, αλλά δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε και όρους καταπάτησης», είπε χαρακτηριστικά και απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει δεκτήδήλωση χωρίς υποβολή Ε-9, που όμως είναι υποχρεωτικό για όσους επικαλούνται δικαιώματα ιδιοκτησίας με χρησικτησία.

«Δεν μπορούμε με το... τίποτα να ανοίξουμε τον ασκό του Αιόλου», παρατήρησε, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν νέες διορθώσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις για να λυθούν επιμέρους διαδικαστικά ζητήματα που θα ανακύψουν κατά την υποβολή τωνδηλώσεων.

«Υπάρχουν πολλές δυσκολίες και κάποιοι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν, αλλά πρέπει να είναι σίγουροι ότι το Κτηματολόγιο βοηθά τον πολίτη», επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και θύμισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα χωρίς Κτηματολόγιο σε όλη την Ε.Ε.

Παρατήρησε μάλιστα ότι υπάρχουν χώρες εκτός Ευρώπης, πολύ λιγότερο αναπτυγμένες από την Ελλάδα, που έχουν από χρόνια Κτηματολόγιο. Ο Γιώργος Δημαράς υπενθύμισε ότι ώς το 2015 το Κτηματολόγιο είχε υλοποιηθεί μόλις στο 30% της χώρας και προέβλεψε ότι με το νέο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα έχει καλυφθεί το 91% ώς το καλοκαίρι του 2021.

Το νέο πρόγραμμα του Κτηματολογίου έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται με το «κτηματόσημο» των 35 ευρώ που καταβάλλουν με τις δηλώσειςτου οι ιδιοκτήτες.

Εκκρεμεί η υπογραφή συμβάσεων για πέντε ενότητες, για τις οποίες έχουν υποβληθεί ενστάσεις από τους υποψήφιους αναδόχους: Θεσπρωτίας-Κέρκυρας, Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Χανίων και ένα μέρος του Ηρακλείου Κρήτης.

Από το τέλος του 2018 άρχισε, επίσης σταδιακά, η κτηματογράφηση σε άλλες πέντε περιοχές της χώρας όπου υπήρχαν εκκρεμότητες από προγράμματα του 2012.

Πρόκειται για τις ενότητες Λάρισας-Κιλελέρ-Φαρσάλων-Αγιάς και Μεγάρων, που ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων, Αιγίου, Αγρινίου και Νέας Ιωνίας Βόλου, που θα ακολουθήσουν μέσα στον Απρίλιο.

Διευκρινίζεται ότι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν και μετά τη λήξη του εξαμήνου και έως την πρώτη ανάρτηση των κτηματογραφήσεων, αλλά οι ιδιοκτήτες θα ταλαιπωρηθούν γιατί πρέπει να κλείσουν ραντεβού με τον ανάδοχο.

Στο κλειστό Γαλατσίου η κτηματογράφηση

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Στη λεωφόρο Βεΐκου, στο Γαλάτσι, κοντά στο τέρμα της λεωφορειακής γραμμής 608Γαλάτσι-Ακαδημίας-Ζωγράφου, σε μια πτέρυγα 3.000 τετραγωνικών των Ολυμπιακών Ακινήτων, στεγάζεται το νέο hotspot του Κτηματολογίου, τουλάχιστον για τους επόμενους δέκα μήνες.

Στο εσωτερικό του έχουν διαμορφωθεί χώροι για την υποδοχή δηλώσεων, χωριστά για κάθε ενότητα των περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίου και νησιών του Αιγαίου.

Οι ιδιοκτήτες ή οι εκπρόσωποί τους παίρνουν χαρτί προτεραιότητας και περιμένουν τη σειρά τους στα καθίσματα που έχουν τοποθετηθεί μπροστά από τον χώρο υποβολής της δήλωσης.

Φωτεινοί πίνακες, ανάλογοι με αυτούς που υπάρχουν στις τράπεζες, τους ενημερώνουν για τον αριθμό που εξυπηρετείται. Η αναμονή κυμαίνεται από μία έως και δύο ώρες, ανάλογα με την περιοχή.

Για την παραλαβή των δηλώσεων υπάρχουν 110 άτομα, στη συντριπτική πλειονότητα δικηγόροι και μηχανικοί από τα μελετητικά γραφεία που έχουν αναλάβει το έργο, τα οποία βοηθούν για τη συμπλήρωση ή διόρθωση των στοιχείων και κυρίως στον εντοπισμό του ακινήτου στους χάρτες.

Υπολογίζεται ότι η διαδικασία διαρκεί κατά μέσο όρο δέκα λεπτά, αλλά διαπιστώνεται ότι αρκετοί ενδιαφερόμενοι δεν έχουν προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και χρειάζεται να επανέλθουν.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν:

■ Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου.

■ Στοιχεία ή έναν λογαριασμό ΔΕΗ που να αναφέρει τον ΑΦΜ.

■ Απλό φωτοαντίγραφο του συμβολαίου και τοπογραφικό, αν αναφέρεται σε αυτό, καθώς και το πιστοποιητικό μεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο.

■ Το έντυπο της δήλωσης, χωριστά για κάθε ακίνητο.

Ιδιοκτήτες που επικαλούνται χρησικτησία οφείλουν να προσκομίσουν αντίγραφο του Ε-9 για το οικονομικό έτος 1999, καθώς και άλλο ένα έγγραφο που αποδεικνύει ότι χρησιμοποιούσε το ακίνητο για μία εικοσαετία.

Διευκρινίζεται ότι στο Κέντρο Γαλατσίουδεν μπορούν προς το παρόν να υποβληθούν δηλώσεις για ακίνητα στη Μαγνησία, ενώ για τη Μεσσηνία και το Λασίθι οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέρχονται στη διεύθυνση Χ. Τρικούπη 24.

Διόρθωση λαθών μέσω Taxisnet

Από τον Δήμο της Αθήνας προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί μέσα στον Απρίλιο το νέο σύστημα της προανάρτησης των κτηματολογικών χαρτών.

Είναι το καινούργιο «εργαλείο» που θεσμοθέτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα, όπως λάθη σε στοιχεία των ιδιοκτητών, ώστε να μειωθούν οι περιπτώσεις που θα παραπεμφθούν προς επίλυση στις επιτροπές εκδίκασης ενστάσεων.

Τα στοιχεία από την καταγραφή των ακινήτων στην πρωτεύουσα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου και οι ιδιοκτήτες θα έχουν πρόσβαση μέσω του Taxisnet.

Στον Δήμο Αθηναίων έχουν δηλωθεί 1,285 εκατ. δικαιώματα και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν δίμηνη προθεσμία για να κάνουν απευθείας διορθώσεις, πριν από την επίσημη ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων.

Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται προσωρινά σε ειδικό γραφείο στην Πατησίων 48 και στη συνέχεια στο κέντρο του Κτηματολογίου στο Γαλάτσι, ώς τη λειτουργία του.

Οι δηλώσεις για ακίνητα στον Δήμο της Αθήνας είχαν υποβληθεί το 2008, αλλά δεν προχώρησε η επόμενη φάση, γιατί οι υποψήφιοι ανάδοχοι είχαν εμπλακεί σε πολύχρονους δικαστικούς αγώνες.

Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε το 2016, επαναπροκηρύχθηκε και έχουν ήδη ετοιμαστεί οι κτηματολογικοί χάρτες.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελευταία παράταση για το Κτηματολόγιο
Παρατάσεις από 15 ημέρες έως και δυόμισι μήνες δίνονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 12 περιοχές της χώρας για να υποβάλουν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο και αφορούν κυρίως αγροτικές και ημιαστικές ζώνες.
Τελευταία παράταση για το Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
Με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου, το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται...
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κτηματολόγιο: πιο απλά, πιο γρήγορα, πιο φτηνά
Με νέα διαδικασία για τη διόρθωση των λαθών, με πλήρη απαλλαγή από το τέλος ενστάσεων και νέο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων που δέχεται αιτήσεις για ακίνητα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, μπαίνει στην τελική...
Κτηματολόγιο: πιο απλά, πιο γρήγορα, πιο φτηνά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά από την Αθήνα το μέτρο της προανάρτησης δηλώσεων ακινήτων
Με καθυστέρηση δώδεκα χρόνων ξεμπλοκάρει το Κτηματολόγιο για τον Δήμο της Αθήνας. Το 2006, που είχε ξεκινήσει η πρώτη φάση του έργου, είχαν υποβληθεί δηλώσεις για 700.000 δικαιώματα επί των ακινήτων, αλλά δεν...
Ξεκινά από την Αθήνα το μέτρο της προανάρτησης δηλώσεων ακινήτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαμηλή η συμμετοχή στο Κτηματολόγιο
Εκανε έκκληση στους πολίτες να υποβάλουν δηλώσεις για τις ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο και έδωσε συμβουλές για να μην επιβαρυνθούν όσοι τις έχουν αποκτήσει «διά λόγου» στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που...
Χαμηλή η συμμετοχή στο Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «πονεμένη» ιστορία των δασικών χαρτών
Το 2008 ανατέθηκαν οι πρώτοι δασικοί χάρτες της Αν. Αττικής, παραδόθηκαν 2 χρόνια αργότερα, πληρώθηκαν το 2011, έγινε μερική ανάρτηση την περίοδο 2011-2013 και τα δύσκολα μπήκαν στα... συρτάρια! Η μικρή...
Η «πονεμένη» ιστορία των δασικών χαρτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας