Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενίσχυση κοινωνικών παροχών και φορολόγηση πλουσίων επιθυμούν οι πολίτες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, 'Ανχελ Γκουρία

(EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Ενίσχυση κοινωνικών παροχών και φορολόγηση πλουσίων επιθυμούν οι πολίτες

  • A-
  • A+
Δυσαρέσκεια για τις κοινωνικές παροχές, επιθυμία φορολόγησης των πλουσίων, φόβοι για την βραχυπρόθεσμη κάλυψη των αναγκών, οικονομική ανασφάλεια για τα γηρατειά αλλά και... ανησυχία για το κοινωνικό στάτους των παιδιών, καταγράφονται στη νέα έρευνα που δημοσίευσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Τους κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους των πολιτών σε 21 χώρες-μέλη του καταγράφει νέα έρευνα του ΟΟΣΑ.

Σε σχετική δήλωση του, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, 'Ανχελ Γκουρία, χαρακτήρισε καμπανάκι για τους κυβερνώντες την συγκεκριμένη έρευνα και πρόσθεσε πως «οι χώρες του ΟΟΣΑ έχουν ορισμένα από τα πιο αναπτυγμένα και γενναιόδωρα συστήματα κοινωνικής προστασίας στον κόσμο. Δαπανούν, κατά μέσο όρο, περισσότερο από το ένα πέμπτο του ΑΕΠ τους σε κοινωνικές πολιτικές. Ωστόσο, πολλοί πολίτες αισθάνονται ότι δεν μπορούν να στηριχθούν πλήρως στις κυβερνήσεις τους, όταν χρειάζονται βοήθεια. Μία καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που καθοδηγούν την αντίληψη αυτή και τού γιατί οι πολίτες αισθάνονται ότι δυσκολεύονται, είναι σημαντική, για να γίνει πιο αποτελεσματική και αποδοτική η κοινωνική προστασία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο κράτος και να προωθήσουμε ίσες ευκαιρίες».

Αναλυτικά, τα εύρηματα της έρευνας φανερώνουν πως οι Έλληνες, ως σημαντικότερο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο θεωρούν την αδυναμία να καλύψουν τις δαπάνες τους για εκείνους ή τις οικογένειες τους, τα επόμενα 1-2 χρόνια (70,5% ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 47,3%). Ακολουθούν η αναπηρία τους (46,1% έναντι 54% κατά μέσο όρο στις 21 χώρες), η απώλεια της εργασίας τους (42,4% έναντι μέσου όρου 35,5%) και η βία ή το έγκλημα (33% έναντι μέσου όρου 34%).

Μακροπρόθεσμα, οι Έλληνες αισθάνονται ως μεγαλύτερο κίνδυνο, την οικονομική ασφάλειά ή ανασφάλεια τους στα γηρατειά (77% έναντι μέσου όρου 72,1%, γεγονός που αναδεικνύει το ζήτημα ως πεδίο ανησυχίας για τους περισσότερους πολίτες). Οι άλλοι δύο μεγαλύτεροι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για τους Έλληνες είναι να μην αποκτήσουν τα παιδιά τους στάτους και ευημερία (62,1% έναντι μέσου όρου 43,5%) και να μην αποκτήσουν οι ίδιοι στάτους και ευημερία (50,9% που είναι επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό έναντι μέσου όρου 42,2%).

Επίσης, δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι πολίτες αναφορικά με τις κοινωνικές παροχές, καθώς Το 70% των Ελλήνων διαφωνούν με την άποψη ότι «η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των πολιτών κατά τον σχεδιασμό/μεταρρύθμιση των κοινωνικών παροχών», έναντι μέσου όρου 61,1%. Το 73,2% διαφωνούν με την άποψη ότι «θα μπορούσαν να έχουν εύκολα πρόσβαση σε δημόσιες παροχές, αν τις χρειάζονταν» έναντι μέσου όρου 55,9% .

Ακόμη, οι περισσότεροι πολίτες των χωρών- μελών του ΟΟΣΑ θεωρούν πως επικρατεί μη αναλογική σχέση των φόρων που πληρώνουν με παροχές που λαμβάνουν. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82,1% έναντι μέσου όρου 58,5%. Δυσαρέσκεια επικρατεί και ως προς τις παροχές που λαμβάνουν οι άλλοι με μεγάλο ποσοστό πολιτών να θεωρεί πως δεν τις αξίζουν. Το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν την άποψη αυτή ανέρχεται στο 77,8% έναντι 66,6% που είναι το μέσο ποσοστό.

Τέλος, η πελιοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ την υψηλότερης φορολόγησης των πλουσίων,με σκοπό την στήριξη των φτωχότερων στρωμάτων (79,4% των Ελλήνων έναντι μέσου όρου 67,8%).

Η έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έγινε το 2018 σε δείγμα 22.000 πολιτών.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: Επιβράδυνση ανάπτυξης σε μεγάλες οικονομίες
Χαμηλότερη ανάπτυξη στις περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες εξακολουθούν να προβλέπουν οι σύνθετοι πρόδρομοι δείκτες του ΟΟΣΑ για τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την ευρωζώνη συνολικά και ειδικότερα για τη Γερμανία,...
ΟΟΣΑ: Επιβράδυνση ανάπτυξης σε μεγάλες οικονομίες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: Οι ΗΠΑ οδηγούν σε ρεκόρ τον δανεισμό των κρατών-μελών
Ο κρατικός δανεισμός των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) αναμένεται να φθάσει σε νέο ύψος - ρεκόρ φέτος, κυρίως λόγω του αυξημένου δανεισμού των ΗΠΑ, όπως επισημαίνει ο...
ΟΟΣΑ: Οι ΗΠΑ οδηγούν σε ρεκόρ τον δανεισμό των κρατών-μελών
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εφερε έσοδα η μείωση φορολόγησης των επιχειρήσεων
Τη σημαντική μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων, την αύξηση του μεριδίου τους στα συνολικά φορολογικά έσοδα αλλά και την κατακόρυφη αύξηση της κερδοφορίας τους στις τελευταίες δύο δεκαετίες...
Εφερε έσοδα η μείωση φορολόγησης των επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: Πρώτη η Ελλάδα στην αύξηση των φορολογικών βαρών
Πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων αναδεικνύεται η Ελλάδα για τη δεκαετία 2007-2017, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Μόνο το 2017 τα συνολικά φορολογικά έσοδα της Ελλάδας αυξήθηκαν...
ΟΟΣΑ: Πρώτη η Ελλάδα στην αύξηση των φορολογικών βαρών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρωταθλητές στις μεταρρυθμίσεις
Σε απολογισμό της τριετίας της διακυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την ιδιαίτερη προσπάθεια που έγινε ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα μια νέα οικονομία βασισμένη στα κονδύλια που αξιοποιήθηκαν και στις...
Πρωταθλητές στις μεταρρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: Ενθαρρυντική η ανάπτυξη, χρειάζονται ισχυρότερες επενδύσεις
Ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πάνω από το 2% για το 2019 και το 2020, περαιτέρω μείωση της ανεργίας αλλά και επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπει ο ΟΟΣΑ με την εξαμηνιαία...
ΟΟΣΑ: Ενθαρρυντική η ανάπτυξη, χρειάζονται ισχυρότερες επενδύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας