• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 19.0°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 17.8°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 19.5°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 15.9°C
  2 BF
  55%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.1°C
  0 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.9°C
  1 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.2°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.8°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 15.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.5°C
  3 BF
  72%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 16.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 19.2°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.7°C / 15.5°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.8°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  73%
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΑΝΘΟΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγώνας διαρκείας για νηπιαγωγείο σε οικόπεδο της Εκκλησίας

 • A-
 • A+
Τον χαρακτηρισμό για σχολείο του παραλιακού οικοπέδου-φιλέτου γνωστό ως «Μάρμαρα Μόσχου», που ανήκει στην Εκκλησία ζητά το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Φυσικά αυτό βρίσκουν την Εκκλησία αντίθετη.

Οι κυβερνήσεις πέφτουν ή αλλάζουν –αναλόγως– αλλά κάποια αιτήματα μένουν και οαγώνας συνεχίζεται. Δέκα χρόνια πριν η υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, κρατούσαν πανό στο παραλιακό οικόπεδο-φιλέτο γνωστό ως «Μάρμαρα Μόσχου» και ζητούσαν να αποδοθεί για να ανεγερθεί σχολείο.

Το ίδιο πανό κρατούσε και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος σήμερα ως βουλευτής πια επανέρχεται στο θέμα με ερώτησή του –τη συνυπογράφουν και άλλοι βουλευτές του κόμματος– προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, και ζητά να επαναχαρακτηριστεί ο χώρος που ανήκει στην Εκκλησία ως σχολική στέγη.

Το οικόπεδο χαρακτηρίστηκε χώρος ανέγερσης νηπιαγωγείου το 1988 με απόφαση του τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης που τροποποίησε το ρυμοτομικό στις οδούς Χατζή-Παραλιακή Λεωφόρο Θεσσαλονίκης-Φιλοποίμενος-Ανωνύμου αλλά ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν πλήρωσε την υπέρογκη αποζημίωση που ζητούσε η Εκκλησία και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δέχτηκε την προσφυγή της Εκκλησίας και ήρε την απαλλοτρίωση.

Οπως θυμίζει ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης με την επερώτησή του, «το 2005 η Εκκλησία αιτήθηκε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε η έκταση να αποχαρακτηριστεί από χώρος σχολικής και κοινωνικής χρήσης και να μετατραπεί σε οικοδομήσιμη. Η τροποποίηση πραγματοποιήθηκε με την αρ. 40427/3-10-2006 απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού. Λόγω της επιμονής της Εκκλησίας, η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης εξέδωσε πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού αποζημίωσης του οικοπέδου, που κυρώθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας».

Ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις της «Ανοιχτής Πόλης» με επικεφαλής τον κ. Μηταφίδη οδήγησαν το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης να πάρει απόφαση (1554/16-7-2009) με την οποία ζητούσε τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου για σχολείο σημειώνοντας την έλλειψη νηπιαγωγείων αλλά και κυρίως «τη δυνατότητα νέας απαλλοτρίωσης, με την καταβολή αποζημίωσης 800.000 ευρώ, σύμφωνα με την 149/21-6-2010 απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης».

Φυσικά όλα αυτά βρίσκουν την Εκκλησία αντίθετη υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχουν κριτήρια καταλληλότητας για δημόσιο σχολείο, αν και το οικόπεδο βρέθηκε στην κατοχή της με ανταλλαγή άγονων αγροτικών εκτάσεων.

Η Ρωξάνη Κωστατζίκη, δικηγόρος και κάτοικος της περιοχής, διερωτάται μιλώντας στην «Εφ.Συν.» «πώς ένας χαρακτηρισμένος ως κοινωφελής χώρος γίνεται πεδίο οικονομικής συναλλαγής μεταξύ δύο φορέων του Δημοσίου;».

Σήμερα πάντως και παρότι έχει θεσπιστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και τα παιδιά από 4 ετών μπορούν να φοιτούν στα νηπιαγωγεία της χώρας, όπως τονίζει στην επερώτησή του ο κ. Μηταφίδης, «το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αφού δεν υπάρχουν χώροι για νηπιαγωγεία», οπότε «τα προνήπια αναγκάζονται να στραφούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ή να παραμείνουν στο σπίτι τους!».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ναυαγεί ο διάλογος Πολιτείας-Εκκλησίας λόγω του μισθολογικού
Με επίσημη και διπλή σφραγίδα πλέον το ναυάγιο του διαλόγου Πολιτείας-Εκκλησίας. Το υπουργείο Παιδείας σήκωσε αμέσως το γάντι που έριξε χθες η Ιεραρχία με την απόφασή της να συνεχίσει τις συνομιλίες μόνον αν...
Ναυαγεί ο διάλογος Πολιτείας-Εκκλησίας λόγω του μισθολογικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεσσαλονίκη πολύχρωμη, περήφανη κι ωραία
Μόλις η συμπρωτεύουσα βάφτηκε στα χρώματα της Περηφάνιας, στέλνοντας μήνυμα αποδοχής, ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία -τα οποία ακολούθησε ευλαβώς η Εκκλησία διά στόματος Ανθίμου, ο οποίος κάλεσε σε αγρυπνία...
Θεσσαλονίκη πολύχρωμη, περήφανη κι ωραία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευλογημένη σχέση...
Ο Γ. Μπουτάρης προφανώς και δεν έχει πλέον τίποτα να... χωρίσει με τον μητροπολίτη Ανθιμο και προς επιβεβαίωση των παραπάνω ο δήμος εισηγείται απόδοση του ανώτερου συντελεστή δόμησης σε ακόμη ένα...
Ευλογημένη σχέση...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η Ροτόντα είναι μνημείο, πρέπει να παραμείνει ως τέτοιο»
Ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Βελένης, παρεμβαίνει μέσω της «Εφ.Συν.» στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει με αδόκιμο τρόπο και κυρίως με το πείσμα του μητροπολίτη Ανθιμου να...
«Η Ροτόντα είναι μνημείο, πρέπει να παραμείνει ως τέτοιο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόδοση τιμών επί τρία!
Ιερές στιγμές ζει τις τελευταίες μέρες η Θεσσαλονίκη. Ο δήμος αποφάσισε να ανακηρύξει επίτιμο δημότη της πόλης τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχτηκε η πόλη την Αγία Ζώνη της...
Απόδοση τιμών επί τρία!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Του λιναριού τα πάθη για παιδί με σοβαρή ασθένεια
Παρότι το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή, ακόμη δεν έχει βρεθεί αντικαταστάτρια νοσηλεύτρια-συνοδός για μαθήτρια με επιληψία στη Νέα Κερασιά Θεσσαλονίκης.
Του λιναριού τα πάθη για παιδί με σοβαρή ασθένεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας