Tα λευκά μπαλόνια με τα συνθήματα «είστε στις καρδιές μας» και «ποτέ ξανά» έδιναν τον τόνο χθες κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο της Θεσσαλονίκης στην έκτη σιωπηρή πορεία μνήμης εκατοντάδων Θεσσαλονικέων που πορεύτηκαν από την πλατεία Ελευθερίας στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό από όπου αναχώρησε πριν από 76 χρόνια ο πρώτος συρμός του θανάτου για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Αουσβιτς Μπιργκενάου.
Εβδομήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που «οι πρόγονοί μας πήραν τον ίδιο δρόμο για να βρεθούν στα βαγόνια του θανάτου. Σήμερα από εδώ, διατρανώνουμε ότι ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός δεν μπορούν να επικρατούν πια», έδωσε το σύνθημα ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας», Δαυίδ Σαλτιέλ.
«Από εδώ ξεκίνησε το τέλος της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης», είπε ο Γιάννης Μπουτάρης σημειώνοντας ότι «με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να αναδείξουμε την κληρονομιά της εβραϊκής παρουσίας στην πόλη, η οποία επηρέασε σημαντικότατα την ταυτότητά της».
Στην πορεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων η υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, η πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Αμπα, ο Γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχελ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Δημήτρης Μάρδας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Κατερίνα Νοτοπούλου, Πέτρος Λεκάκης, Νίκος Ταχιάος, Γιώργος Ορφανός, Σπύρος Βούγιας και Χάρης Αηδονόπουλος.
Συγκινητική ιστορία
Συγκινητική η ιστορία που εξομολογήθηκε στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό ο Juergen Jauch, εγγονός Γερμανού στρατιώτη που συμμετείχε στην εφαρμογή του ναζιστικού σχεδίου εξόντωσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.
Οπως είπε ο κ. Jauch με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή, «ως μέλος αυτής της πολεμικής ομάδας συμμετείχε ενεργά στη δολοφονία αθώων ανθρώπων. Ξέρω πολύ καλά ότι δεν μπορώ να επανορθώσω την αδικία, τη βία και τον θάνατο. Ομως στέκομαι μπροστά σας σπάζοντας τη σιωπή και φέρνοντας στο φως την αλήθεια».
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους του προεδρείου της Βουλής των Ελλήνων ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης τόνισε πως «θα πρέπει όλοι μας να μιλήσουμε και για μία ακόμα βαθιά πληγή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, εκείνη που αφορά τις περιουσίες των Εβραίων της πόλης που εκλάπησαν, που λεηλατήθηκαν από τους ναζί, τους δωσιλόγους και τους μετέπειτα εθνικόφρονες της πόλης».
Ειδική αναφορά έκανε μάλιστα στο θέμα που έχει ανακύψει με την απομάκρυνση του ονόματος του στρατηγού Χρυσοχόου από δρόμο της Θεσσαλονίκης υπενθυμίζοντας ότι αν και «υπήρξε στενός συνεργάτης του Τσολάκογλου και υπερασπιστής του Μαξ Μέρτεν, η χούντα έδωσε το όνομά του σε δρόμο της πόλης», οπότε είναι «ειρωνεία ότι απόγονοι της οικογένειας Χρυσοχόου διαμαρτυρήθηκαν και διεκδικούν 600.000 ευρώ με αγωγή που κατέθεσαν εναντίον τριών συμπολιτών μας που ανακίνησαν το ζήτημα».
Σε ειδική εκδήλωση ο κ. Μπουτάρης τίμησε τον Αχιλλέα Κουκουβίνο, 100 ετών, από τη Βάλτα Χαλκιδικής, και τον Θεσσαλονικιό Χάινς Κούνιο, 92 ετών, οι οποίοι επέζησαν του Ολοκαυτώματος.
Ο ρατσισμός δεν έχει θέση ούτε στην Αθήνα ούτε πουθενά
Ηχηρό μήνυμα κατά της φασιστικής απειλής, του ρατσισμού, των πολέμων και της ευρωπαϊκής πολιτικής των κλειστών συνόρων και των απελάσεων έστειλε το Σάββατο η μαζική και δυναμική πορεία που διοργάνωσαν στο κέντρο της Αθήνας συλλογικότητες του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, της Αριστεράς και του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου.
Μαζική ήταν η παρουσία μεταναστευτικών κοινοτήτων και προσφύγων από τις καταλήψεις του City Plaza, της Νοταρά και άλλων καταλήψεων τηςΑθήνας, Κούρδων πολιτικών προσφύγων, Σύρων που διεκδικούν να επιταχυνθεί η διαδικασία οικογενειακής επανένωσης προς τη Γερμανία. Αισθητή ήταν η συμμετοχή συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων και δημοτικών παρατάξεων από δήμους της Αττικής.
Αντιρατσιστικά, αντιφασιστικά και αντιπολεμικά συλλαλητήρια διοργανώθηκαν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ξάνθη, Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά, Πρέβεζα και στη Μόρια της Λέσβου. Συλλαλητήρια έγιναν παράλληλα σε Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Αυστρία, Βρετανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία και Κύπρο, όπου συμμετείχε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και εκπρόσωποι τουρκοκυπριακών συνδικάτων, όπως επίσης σε Κωνσταντινούπολη, Καναδά, Νότια Κορέα και Αυστραλία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας