Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντικειμενικές αξίες σε «ξεχασμένους» δήμους και οικισμούς
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντικειμενικές αξίες σε «ξεχασμένους» δήμους και οικισμούς

  • A-
  • A+

Φωτιά στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ βάζουν οι νέες αντικειμενικές τιμές που ετοιμάζει με γοργούς ρυθμούς το υπουργείο Οικονομικών για 7.000 «ξεχασμένους» δήμους και οικισμούς από ολόκληρη την Ελλάδα.

Η «κεραμίδα» που θα έρθει μετεκλογικά, προς το τέλος του 2019, αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε αυτές τις περιοχές οι οποίες μπαίνουν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τον Δεκέμβριο του 2010 με την ένταξη 4.500 περιοχών από συνολικά 25 νομούς της χώρας.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σε αυτό τον «αστερισμό» βρίσκονται σήμερα 6.500 δήμοι και οικισμοί που αντιστοιχούν στο 85% του πληθυσμού της επικράτειας.

Υπολείπεται ένα ποσοστό 15% που δεν έχει ακόμη ενταχθεί με αποτέλεσμα στις περιοχές αυτές να εφαρμόζεται το σύστημα των ενδεικτικών τιμών στις φορολογητέες αξίες: σε περίπτωση δηλαδή μεταβίβασης ενός ακινήτου ο προσδιορισμός της αξίαςγίνεται με συγκριτικά στοιχεία που διαθέτει η Εφορία από πωλήσεις γειτονικών ακινήτων.

Πρόκειται για ένα «τυφλό» σύστημα υπολογισμού των φόρων στην ακίνητη περιουσία που θίγει τον φορολογούμενο και θα πρέπει να διορθωθεί.

Το φαινόμενο ήταν έντονο πριν από τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Εξαιτίας αυτής της πρακτικής ένας μεγάλος αριθμός πολιτών ήταν αναγκασμένος να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για να μειώσει την τελική φορολογική επιβάρυνση κατά την διαδικασία της μεταβίβασης.

Στην περίπτωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ), οι τιμές στις αντικειμενικές αξίες είναι «τεχνητά συμπιεσμένες», ώστε ο ετήσιος «λογαριασμός» του φόρου να παραμείνει σε λογικά επίπεδα.

Βέβαια η απόφαση για την ένταξη αυτών των περιοχών, που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και ορίων οικισμού στο αντικειμενικό σύστημα, θα διαμορφώσει υψηλότερες αξίεςσε σχέση με αυτές που ισχύουν στις τιμές ζώνης αυτών των δήμων.

Συνεπώς οι κάτοικοι αυτών των οικισμών, έστω και αν πρόκειται για μικρού πληθυσμιακού μεγέθους, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους σε περίπτωση που μεταβιβάσουν ή κληρονομήσουν ακίνητα ή προβούν σε γονική παροχή.

Επίσης, με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές θα υπολογιστεί από το νέο έτος και ο ΕΝΦΙΑ.

Οπως σχολιάζουν αρμόδιοι παράγοντες με άριστη γνώση του σχεδίου επέκτασης των αντικειμενικών τιμών από το υπουργείο Οικονομικών, απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για την υλοποίηση αυτού του έργου που έχει στόχο την εξομάλυνση των τιμών σε αυτές τις περιοχές για τη δικαιότερη εφαρμογή των φόρων στην περιουσία.

Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούνται ενέργειες που έχουν να κάνουν με τη συγκρότηση αρμοδίων τοπικών επιτροπών που θα παράσχουν τεχνική βοήθεια στην επεξεργασία και τον έλεγχο των προτάσεων με βάση τα σημερινά δεδομένα της κτηματαγοράς.

Βέβαια, οι εισηγήσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα γίνουν από πιστοποιημένους εκτιμητές τους οποίους θα προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών, όπως έκανε και πέρσι, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης των αντικειμενικών που αποτελεί μεταμνημονιακή υποχρέωση.

Θα ακολουθήσουν δυο ακόμη αναπροσαρμογές αξιών στα ακίνητα, φέτος τον Ιούνιο και το 2020, επίσης τον ίδιο μήνα, για την εξίσωσή τους με τις εμπορικές τιμές (σ.σ. αυτές με τις οποίες γίνονται σήμερα -αν γίνονται- αγοραπωλησίες).

Θα ακολουθήσει η σύνταξη πινάκων με τις τιμές και η σχεδίαση χαρτών πριν την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Για την ιστορία και μόνο να θυμίσουμε ότι σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού τηςΑξίας των Ακινήτων (ΑΠΑΑ) ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 1985 βάσει του νόμου 1249/82.

Τελευταία υπουργική απόφαση που έδινε το πράσινο φως για την ένταξη νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα ήταν αυτή τον Δεκέμβριο του 2010, η οποία αφορούσε 4.500 δήμους και οικισμούς από 25 συνολικά νομούς της χώρας.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους θεσμούς για το σχέδιο της πολιτικής στον τομέα των ακινήτων, ενώ σε πολλές δράσεις υπάρχει βοήθεια και τεχνογνωσία από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Εκκλησία δεν εξαιρείται από την καταβολή ΕΝΦΙΑ
Κανονικά θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητα της Εκκλησίας που δεν χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού, θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου των μονών, ανεξάρτητα εάν αυτά ανήκουν στην...
Η Εκκλησία δεν εξαιρείται από την καταβολή ΕΝΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανατροπές στα εκτός σχεδίου
Επεκτείνεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού σε 7.000 εκτός σχεδίου περιοχές και αναμένονται αυξήσεις στις τιμές ζώνης, με επίπτωση σε ΕΝΦΙΑ και φόρους μεταβίβασης.
Ανατροπές στα εκτός σχεδίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λογαριασμός 14 δισ. μετά τις εκλογές
Εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος του χρόνου, δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα από τα ειδοποιητήρια πληρωμής φόρων και τελών που θα καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο.
Λογαριασμός 14 δισ. μετά τις εκλογές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραμένει στο «ψυγείο» ο φόρος υπεραξίας
Στο «ψυγείο» για ακόμη έναν χρόνο, ώς το τέλος του 2019, θα παραμείνει ο φόρος υπεραξίας. Τροπολογία η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει ότι «αναστέλλεται για ένα ακόμα έτος ο φόρος υπεραξίας», δηλαδή...
Παραμένει στο «ψυγείο» ο φόρος υπεραξίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χρωστάμε 103,09 δισ. σε φόρους
Μισό εκατομμύριο πολίτες λύγισαν τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της ταυτόχρονης επιβάρυνσης από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, δημιουργώντας έτσι νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,4 δισ. ευρώ προς την...
Χρωστάμε 103,09 δισ. σε φόρους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 10 τελευταία φορο-χτυπήματα της φετινής χρονιάς
Τα νοικοκυριά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2019, την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ Νοεμβρίου ή ακόμη και τη μηνιαία δόση ρύθμισης οφειλών ● Οσοι σχεδιάζουν να...
Τα 10 τελευταία φορο-χτυπήματα της φετινής χρονιάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας