Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο δίχρονος απολογισμός της τηλεφωνικής γραμμής εικοσιτετράωρης ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και ενημέρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος έγινε χθες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Σώματος.
Μόλις έναν χρόνο από τη λειτουργία της, κατάφερε για πρώτη φορά στα τελευταία είκοσι χρόνια να μην καταγραφεί κατά το προηγούμενο έτος ούτε μία αυτοκτονία.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο ψυχίατρος της αστυνομίας, προϊστάμενος της γραμμής και αστυνομικός διευθυντής Μανώλης Κουφάκης, τα τελευταία 20 χρόνια είχαν σημειωθεί 67 αυτοκτονίες αστυνομικών, οι 44 τη δεκαετία 2007-2017, οπότε τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς ξεκίνησε η λειτουργία της 24ωρης υποστήριξης.
Αποκαλύφθηκε επίσης ότι από τις παράλληλες δράσεις της ψυχιατρικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. (διαθέτει τρεις επιτροπές) έχουν ήδη εξεταστεί περίπου 30.000 αστυνομικοί, σε 700 από τους οποίους αφαιρέθηκε ο οπλισμός για ψυχολογικούς λόγους
. Οι συγκεκριμένοι έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, κάποιοι έχουν σημειώσει πρόοδο, με απώτερο στόχο να επανενταχθούν στο Σώμα σε άλλες υπηρεσίες.
Τα «πρωτεία» στις γυναίκες
Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής στήριξης, η υπηρεσία έχει ασχοληθεί συνολικά με περίπου 1.700 περιστατικά. Αναλυτικά, έγιναν 711 τηλεφωνήματα το 2017, 833 το 2018 (συνολικά 1.544) και περίπου 160 ώς το τέλος Φεβρουαρίου του 2019.
Η πλειονότητα όσων ζήτησαν βοήθεια ήταν από τις οικογένειες των αστυνομικών, ακολουθούν οι εν ενεργεία αστυνομικοί, ενώ ένας πολύ μικρός αριθμός ήταν συνταξιούχοι. Τα «πρωτεία» κατείχαν οι γυναίκες, αφού από τους 1.544 το 2017 και το 2018, οι 831 ήταν γυναίκες, 542 ήταν άνδρες, ενώ 171 τηλεφώνησαν και δεν μίλησαν.
Κινητήριος «δύναμη», τέλος, στη δημιουργία της γραμμής ήταν ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης ο οποίος φρόντισε για την υλοποίηση του προγράμματος, με συνέπεια να δεχτεί τα συγχαρητήρια της υπουργού Ολγας Γεροβασίλη και της υφυπουργού Κατερίνας Παπακώστα, οι οποίες και τόνισαν την αναγκαιότητα της υπηρεσίας, ενώ δεσμεύτηκαν για την επέκταση της προσπάθειας και την ενίσχυση δράσεων για την υγεία του προσωπικού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας