Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλλάζει και μονοδρομείται το οδικό δίκτυο στο Μάτι

Οι δρόμοι θα εξυπηρετούν πλέον μόνο μία κατεύθυνση και θα διευκολυνθεί η πρόσβαση στην παραλία | EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλάζει και μονοδρομείται το οδικό δίκτυο στο Μάτι

  • A-
  • A+
Τι περιλαμβάνει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που εκπονεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και αναμένεται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα.

Nέο οδικό δίκτυο για το πυρόπληκτο Μάτι, ώστε να μη χαθούν και άλλες ζωές, περιλαμβάνει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που εκπονεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και αναμένεται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα. Θα είναι η πρώτη φορά που θα ενταχθεί στο σχέδιο μια περιοχή που αναπτύχθηκε και δομήθηκε χωρίς κανόνες.

Για δεκαετίες ολόκληρες, οι ιδιοκτήτες αποφάσιζαν για τους δρόμους ανάλογα με τα όρια του οικοπέδου τους, με αποτέλεσμα να είναι στενοί και να μην μπορούν να διασταυρωθούν τα αυτοκίνητα.

Ορισμένοι μάλιστα ασκούσαν πιέσεις για να μην μπει η περιοχή στο σχέδιο, γιατί δεν ήθελαν να παραχωρήσουν ένα μέρος του οικοπέδου τους για κοινόχρηστους χώρους και επιπλέον αξιοποιούσαν τα «παραθυράκια» για να χτίσουν νόμιμα.

Μετά την τραγωδία του περασμένου Ιουλίου, αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες του νόμου του 2017 που προβλέπει ταχύρυθμες διαδικασίες ένταξης μιας περιοχής στο σχέδιο.

Οι προτάσεις, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

🔻 Δημιουργία νέου οδικού άξονα μέσω των οδών Κύπρου-Καρπάθου-Αγίου Ανδρέα, που θα είναι μονόδρομος και θα εξυπηρετεί οχήματα που θα κινούνται από Μαραθώνα προς Ραφήνα. Η αντίθετη κίνηση θα εξυπηρετείται από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, η οποία θα μονοδρομηθεί.

🔻 Θα δημιουργηθούν δύο «ζευγάρια» δρόμων, κάθετων προς τη λεωφόρο Μαραθώνος, που τη συνδέουν με την παραλιακή ζώνη. Θα είναι όλοι μονόδρομοι, από τους οποίους δυο θα οδηγούν στην παραλία και οι άλλοι δυο θα έχουν την αντίθετη κατεύθυνση. Στο μικροσκόπιο των πολεοδόμων βρίσκονται οι εξής δρόμοι: Ιριδας, Κοιμήσεως Θεοτόκου, Νικηταρά, Τρίτωνος, Αιγαίου, Μικράς Ασίας και η ανώνυμη οδός κοντά στη Φ. Καλογερόπουλου. Πρόκειται για στενούς δρόμους που φτάνουν ώς τον άξονα Κύπρου-Καρπάθου αλλά «σκοντάφτουν» σε... κατοικίες.

Στόχος είναι να αποκτήσουν διέξοδο ώς την παραλιακή ζώνη, με μικρές συγκοινωνιακές παρεμβάσεις, όπως πορεία γύρω από κυκλικές διαμορφώσεις χωρίς φανάρια (turn around). Τα αδιέξοδα των δρόμων είχαν μεγάλη συμβολή στον εγκλωβισμό των κατοίκων, από τους οποίους πολλοί έχασαν τη ζωή τους. Συνεργεία του υπουργείου Υποδομών απομάκρυναν πάνω από 400 καμένα οχήματα που είχαν εγκλωβιστεί στους ανεπαρκείς δρόμους στο Μάτι.

Ρυθμίσεις

Για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών με κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και θέλουν να τα ξαναχτίσουν, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών έχουν θεσπίσει τρεις σημαντικές ρυθμίσεις:

🔻 Επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών για ακίνητα που βρίσκονται στην υπό ένταξη περιοχή στο Μάτι εφόσον η νέα οικοδομή θα απέχει 8,50 μέτρα από τον άξονα των οδών Καρπάθου, Κύπρου, Ορειβατών, Ποσειδώνος, Δημοκρατίας και Μικράς Ασίας. Η απόσταση μειώνεται στα 8 μέτρα για οικόπεδα με πρόσοψη στις οδούς Κυανής Ακτής, Ευβοϊκού, Τρίτωνος, Αργυράς Ακτής, Περικλέους, Αχιλλέως και τη νοητή επέκτασή της. Σε καμένα κτίρια που ήταν μέσα στο ρέμα Παππά δίνεται άδεια δόμησης εφόσον αφήσουν απόσταση 20 μέτρων από τον άξονα του ρέματος.

🔻 Χορηγείται άμεσα η βεβαίωση του δασαρχείου που απαιτείται για την έκδοση άδειας δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα τα οποία δεν βρίσκονται μέσα στα όρια των δασικών χαρτών της Ανατολικής Αττικής, που αναρτήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.

🔻 Δίνεται πολεοδομικό κίνητρο για ιδιοκτήτες «κίτρινων» κτιρίων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, όπως δασικές ζώνες και αιγιαλό. Μπορούν να τα κατεδαφίσουν και να χτίσουν σε νέα θέση, λαμβάνοντας την αποζημίωση που θα έπαιρναν αν τα ακίνητά τους είχαν χαρακτηριστεί «κόκκινα».

Από τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, στις υπηρεσίες του έχουν υποβληθεί περίπου 300 φάκελοι για την αποκατάσταση των «κίτρινων» κτιρίων και έως τώρα έχουν εγκριθεί 110. «Υπάρχουν φάκελοι με προβλήματα», ενημέρωσε χθες ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, αναφέροντας ότι έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις σε μελέτες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν θέματα συνεννόησης μεταξύ συνιδιοκτητών. Διευκρίνισε ότι οι άδειες για νέες κατοικίες εκδίδονται από τις πολεοδομίες των δήμων.

«Οι επισκευές των καμένων κτιρίων είναι στην ουσία ένα δημόσιο έργο», είπε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, διευκρινίζοντας ότι οι αποζημιώσεις για τις εργασίες αποκατάστασης υπολογίζονται με βάση εγκεκριμένο τιμολόγιο, με το οποίο δεν υπάρχει εξοικείωση.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βουνό» οι προκλήσεις για τη δασική προστασία
Μια ατελείωτη σειρά από παθογένειες δεκαετιών που πρέπει να ξεπεραστεί προκειμένου να οργανωθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, κατέγραψε στο πόρισμα της η Ανεξάρτητη...
«Βουνό» οι προκλήσεις για τη δασική προστασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέσα στα επιτρεπτά όρια η τοξική ρύπανση στο Μάτι
Η τοξική ρύπανση στο Μάτι ήταν περιορισμένη και κάτω από τα επιτρεπτά όρια, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος» και το Ελληνικό Κέντρο...
Μέσα στα επιτρεπτά όρια η τοξική ρύπανση στο Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Περιορισμένη η τοξική ρύπανση στο Μάτι»
Η τοξική ρύπανση στο Μάτι ήταν κάτω από τα επιτρεπτά όρια, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος» και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων, με την...
«Περιορισμένη η τοξική ρύπανση στο Μάτι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διευκρινίσεις για την αποκατάσταση των σπιτιών στο Μάτι
Δωρεάν από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών ή ιδιώτες εθελοντές γίνονται οι μελέτες για μικρές παρεμβάσεις σε κτίσματα που έχουν υποστεί περιορισμένες ζημιές κατά τη φονική πυρκαγιά το Μάτι. Για...
Διευκρινίσεις για την αποκατάσταση των σπιτιών στο Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παίρνουν τα αναδρομικά οι εξεταστές οδήγησης
Διάταξη που προβλέπει την αναδρομική καταβολή δεδουλευμένων στους υπαλλήλους των περιφερειών που μετέχουν στις εξετάσεις υποψήφιων οδηγών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που...
Παίρνουν τα αναδρομικά οι εξεταστές οδήγησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
Με αναλυτικά στοιχεία για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών και με την υπόμνηση ότι το Μάτι θα ζωντανέψει αλλά «χωρίς εκπτώσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό» απαντά η κυβέρνηση στη Συντονιστική Επιτροπή...
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας