Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλλαγές στη θητεία με 69 άρθρα

Με το νομοσχέδιο γίνεται και ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα | Eurokinissi

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλαγές στη θητεία με 69 άρθρα

  • A-
  • A+
Την εναρμόνιση των Ενόπλων Δυνάμεων με το δικαιικό σύστημα χώρας-μέλους της Ε.Ε. και τις επιταγές του Συντάγματος για την προστασία της οικογένειας και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων επιχειρεί το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε διαβούλευση.

Μειώσεις στη θητεία των στρατιωτών πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, επέκταση των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) και τροποποίηση σε ορισμένες διατάξεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» που την Παρασκευή τέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Παναγιώτη Ρήγα σε διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

«Εμπρακτη μέριμνα»

Στόχος του νομοσχεδίου με τα 69 άρθρα, όπως επισημαίνεται και στην αιτιολογική έκθεσή του, είναι η εναρμόνιση των Ενόπλων Δυνάμεων με «το δικαιικό σύστημα της χώρας ως χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και με τις «επιταγές του Συντάγματος για την προστασία της οικογένειας και ειδικά των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων», αλλά και «η ανάγκη για την περαιτέρω προστασία και έμπρακτη μέριμνα κατηγοριών στρατιωτικού προσωπικού που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα κοινωνικά προβλήματα» και «η συμμόρφωση της διοίκησης με τα πορίσματα της νομολογίας και τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη».

Μπορεί, εξάλλου, σε αυτό να μην εντοπίζεται με την πρώτη ματιά η δημιουργία των Συντονιστικών Γραφείων Ελέγχου Στρατιωτικής Υπηρεσίας που ανέφεραν οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ότι θα γίνει, διαπιστώνεται όμως η δημιουργία Γραφείων Νομικής Προστασίας Στελεχών (ΓΝΟΠΣ) τα οποία στην ουσία θα λειτουργούν όπως τα Γραφεία Ελέγχου και τα οποία θα ελέγχουν κατά πόσο τηρείται από τους ανωτέρους η «ισχύουσα νομοθεσία ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις» των στελεχών.

Πολύτεκνοι

Στο νομοσχέδιο, επίσης, αντιμετωπίζεται το θέμα της θητείας όσων οικογενειών έχουν από πέντε ή περισσότερα παιδιά έως εκείνων που έχουν τρία -από τους οκτώ μήνες που είναι σήμερα στον Στρατό Ξηράς αυτή θα μειωθεί στους έξι- ενώ για πρώτη φορά εξομοιώνονται πλήρως τα θετά με τα φυσικά τέκνα των άγαμων ή διαζευγμένων μητέρων και παράλληλα θα προστατεύονται οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Με νομοθετική ρύθμιση εξάλλου και συγκεκριμένα με το άρθρο 20, που τροποποιεί το άρθρο 13 του νόμου 1911/1990, δίνεται λύση στις πιεστικές ανάγκες των μονάδων να έχουν ειδικά εκπαιδευμένο κατώτερο στρατιωτικό προσωπικό, αφού με αυτήν παρατείνεται ο χρόνος θητείας των τριετών Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) για ακόμη τρία έτη, χρόνος κατά τον οποίο, όπως εκτιμάται, θα υπάρχει «περισσότερη, αρτιότερη, ποιοτικότερη και αποδοτικότερη εκπαίδευση και αξιοποίησή τους».

Επίσης δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των ΟΒΑ από κλάδο σε κλάδο, ενώ οι προηγούμενες ρυθμίσεις θα ισχύουν και για τους έφεδρους που έχουν κάνει τη θητεία τους ως οπλίτες και δεν έχουν περάσει τρία χρόνια από την ημερομηνία εκπλήρωσής της. Προβλέπεται επίσης ότι κατ’ εξαίρεση, ως ΟΒΑ Ειδικών Δυνάμεων και Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) είναι δυνατόν να υπηρετούν και όσοι εκπληρώνουν ή εκπλήρωσαν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση σε οποιονδήποτε κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και σε οποιοδήποτε Οπλο-Σώμα του Στρατού Ξηράς.

Βιαιοπραγίες

Τέλος, με το νομοσχέδιο γίνεται ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, με σημαντικότερη αλλαγή αυτήν της ποινικής αντιμετώπισης του στρατιωτικού εγκλήματος της βιαιοπραγίας κατά ανωτέρου ή κατωτέρου. Με διάταξή του μετατρέπεται το αδίκημα της βιαιοπραγίας σε ανώτερο από κακούργημα σε πλημμέλημα για περιπτώσεις ελαφράς σωματικής βλάβης, εν τούτοις σε βαριές σωματικές βλάβες θα εφαρμόζονται οι ήδη υπάρχουσες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Ορίζεται ακόμη ότι στην περίπτωση που στρατιωτικός βιαιοπραγεί κατά ανωτέρου ή κατωτέρου του τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών αν η πράξη τελέστηκε κατά την υπηρεσία ή για λόγους που έχουν σχέση με αυτήν και σε φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών αν η πράξη δεν τελέστηκε κατά την υπηρεσία ούτε για λόγους που έχουν σχέση με αυτήν και πως οι παραπάνω ποινές επιβάλλονται αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλίνατε επί... το δημοκρατικότερον και διαφανέστερον
Σημαντικές αλλαγές φέρνει στις Ενοπλες Δυνάμεις το νομοσχέδιο που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, η οποία στοχεύει στην προάσπιση των δικαιωμάτων τόσο των φαντάρων όσο και των χαμηλά ιστάμενων στη...
Κλίνατε επί... το δημοκρατικότερον και διαφανέστερον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραλαβές ελικοπτέρων και αναβαθμισμένου αεροσκάφους
Διήμερο παραλαβών το τελευταίο αφού σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε το «ενδιάμεσης λύσης» (interim solution) Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Ρ-3 ΗΝ...
Παραλαβές ελικοπτέρων και αναβαθμισμένου αεροσκάφους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μείωση θητείας για παιδιά πολύτεκνων οικογενειών
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που πρόκειται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπει μειώσεις στη θητεία των στρατιωτών πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών. ...
Μείωση θητείας για παιδιά πολύτεκνων οικογενειών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λεφτά για F-16 υπάρχουν αρκετά
Στο τραπέζι της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής αναμένεται να τεθεί σήμερα η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την έναρξη της διαδικασίας για αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η...
Λεφτά για F-16 υπάρχουν αρκετά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι άλλος στρατιώτης με το σήμα του αλβανικού αετού
Ενα ακόμη περιστατικό όπου στρατιώτης φωτογραφίζεται να σχηματίζει με τα χέρια του τον αλβανικό αετό σημειώθηκε προχθές το βράδυ και το ΓΕΣ, αφού τον εντόπισε, παρέπεμψε την υπόθεσή του στη Στρατιωτική...
Κι άλλος στρατιώτης με το σήμα του αλβανικού αετού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας