Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναβλήθηκε ξανά το συνέδριο της ΟΙΥΕ

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αναβλήθηκε ξανά το συνέδριο της ΟΙΥΕ

  • A-
  • A+

Για δεύτερη φορά αναβλήθηκε το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, καθώς στη σημερινή ημέρα έναρξης των εργασιών της 2ης επαναληπτικής συνέλευσης της ΟΙΥΕ, διαπιστώθηκε η μη προσέλευση–συμμετοχή των αντιπροσώπων της συντριπτικής πλειοψηφίας των πρωτοβάθμιων μελών της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την ομοσπονδία.

Έξω από ξενοδοχείο όπου ήταν προγραμματισμένες να γίνουν οι εργασίες του συνεδρίου μέλη ομοσπονδιών και εργαζόμενοι που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παρέμβαση διαμαρτυρίας με κεντρικό σύνθημα «έξω η εργοδοσία από τα σωματεία - Σωματεία εργατών όχι εργοδοτών».

Επίσης, οι διαδηλωτές σήκωσαν πανό που έγραφε «Χαμογέλα ρε... τι σου ζητάνε» σχολιάζοντας το απαράδεκτο εσωτερικό σημείωμα περιφερειακής διευθύντριας της αλυσίδας «My Market», με το οποίο απαιτούσε από τους υπαλλήλους να χαμογελούν, απειλώντας ότι αλλιώς οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενέστατες, και το οποίο προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από σωματεία και εργαζόμενους. 

Ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΙΥΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έκανε λόγο για συνέδριο-παρωδία, «που επιχείρησε να πραγματοποιήσει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας. Οι δυνάμεις αυτές έχουν ονοματεπώνυμο, είναι οι δυνάμεις του εργοδοτικού ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, της ομάδας Βασιλόπουλου, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

»Είναι οι δυνάμεις αυτές που πριν πριν δέκα μέρες δεν δίαστασαν να επιβάλουν την εργοδοτική παρέμβαση, να φέρουν μπράβους και φουσκωτούς, νονούς της νύχτας και ποινικούς για να διαλύσουν τις συλλογικές διαδικασίες» είπε αναφερόμενος στη 25η Φεβρουαρίου, όταν ματαιώθηκε πάλι η έναρξη του συνεδρίου.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ 

Ο κ. Γκώγκος συνέχισε λέγοντας πως «αυτές οι δυνάμεις, αυτός ο διευθυντικός μηχανισμός που βρίσκεται σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις εταιρείες καθαριότητας είναι οργανωμένος κανονικά  μέσα σε σωματεία μηχανισμούς στην Ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων. Προσπαθούν να μπουν με φυσική παρουσία, να εκλέγονται, να εέρχονται αντιπρόσωποι στο συνέδριο και να ψηφίζουν αυτές τις δυνάμεις».

Τόνισε πως «συνέδριο με τους εργοδότες μέσα στις γραμμές μας δεν πρόκειται να γίνει. Αν θέλουν να κάνουν συνέδριο με διευθυντικά στελέχη και με προέδρους ΑΕ, όπως ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ, να πάνε να το κάνουν στις εργοδοτικές ενώσεις, στο ΣΕΒ και στους εφοπλιστές. Στα εργατικά σωματεία κουμάντο θα κάνουν αποκλειστικά οι εργάτες».

Με τη σειρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ντίνα Γκογκάκη, έκανε λόγο για αποφάσεις fast track, προκειμένου «να γίνει το συνέδριο καθημερινή, χωρίς να λάβουν κανένα μέτρο να εξασφαλίσουν την παρουσία των εργαζομένων, των πραγματικά εκλεγμένων από ζωντανές διαδικασίες, από γενικές συνελεύσεις. Και τώρα μιλούν πάλι για τραμπουκισμούς αυτοί που έφεραν τους νονούς και δεν παίρνουν κανένα μέτρο, για να γίνει συνέδριο εργαζομένων» είπε, για να σχολιάσει στη συνέχεια: «Θέλουν συνέδριο της εργοδοσίας. Αυτοί που ψήφισαν να γίνει συνέδριο, είναι άφαντοι».

Ευθύνη στο ΠΑΜΕ επιρρίπτει ο γ.γ. της ΟΙΥΕ

Από την πλευρά της η ΟΙΥΕ ανακοίνωσε ότι «με τη διαπίστωση της μη ύπαρξης της αναγκαίας απαρτίας, σύμφωνα με το άρθρο 16 του καταστατικού της ΟΙΥΕ, η 2η επαναληπτική συνέλευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Κυριακούλιας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αντιπρόσωποι από 200 σωματεία δεν ήρθαν στο συνέδριο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες του και να μην επιτευχθεί απαρτία. 

«Είναι φανερό ότι όλο αυτό το σκηνικό είναι στημένο, προκειμένου να μην γίνει το συνέδριο με ευθύνη από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ» υποστήριξε και πρόσθεσε θα γίνει ό,τι προβλέπει το καταστατικό της Ομοσπονδίας, με απόφαση της διοίκησης. 

Τι απαντά το ΠΑΜΕ

Σχολιάζοντας τη δήλωση του γ.γ. της ΟΙΕΥ, η ΔΑΣ-ΟΙΥΕ εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Βαρέλι δίχως πάτο» στην οποία αναφέρει:

«Η κατρακύλα των δυνάμεων της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ (ομάδα Βασιλόπουλου/ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) δεν έχει φρένο. Στο συνέδριο που όρισαν οι ίδιοι με ανεπίτρεπτες διαδικασίες μέσω mail και στη συνέχεια με fast track συνεδριάσεις ΔΣ, δεν πάτησαν το πόδι τους, δεν εμφανίστηκαν.

»Αφού πρώτα στις 23-24 Φλεβάρη διέλυσαν το Συνέδριο με μπράβους και φουσκωτούς, σήμερα έλαμψαν δια της απουσίας τους! Με οργανωμένο σχέδιο διάλυσης, δεν ήρθαν καν οι δεκάδες αντιπρόσωποι που έχουν αυτές οι δυνάμεις στο Λεκανοπέδιο, υπονομεύοντας κάθε συλλογική διαδικασία. Ο ΓΓ της ΟΙΥΕ κάτω από την πίεση των εκλεγμένων αντιπροσώπων της ΔΑΣ, ήρθε στο συνεδριακό χώρο μισή ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη του συνεδρίου. Ο εργοδότης-πρόεδρος της ΟΙΥΕ την ίδια στιγμή έδινε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι, έξω από το κτίριο της ΓΣΕΕ. Εμφανίστηκε δε στο χώρο του συνεδρίου σαν τον κλέφτη από την πίσω πόρτα, μια ώρα μετά!

»Οι δεκάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ καθώς και άλλοι συνάδελφοι που δεν ανέχονται τις αθλιότητες της πλειοψηφίας και τις εργοδοτικές παρεμβάσεις, ήταν από νωρίς στο χώρο του συνεδρίου! Αρκετοί συνάδελφοι άφησαν τις δουλειές τους και με δικά τους έξοδα ταξίδευαν όλη τη νύχτα για να είναι παρόντες στο συνέδριο, για δεύτερη φόρα μέσα σε 10 μέρες.

»Δε θέλουν να πραγματοποιηθεί συνέδριο εργαζομένων!

»Θέλουν και απαιτούν να έχουν λόγο οι εργοδότες στις γραμμές μας!

»Αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά πως οι δυνάμεις της πλειοψηφίας στην ΟΙΥΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν ότι περνάει από το χέρι τους για να νομιμοποιήσουν την εργοδοσία μέσα στις εργατικές οργανώσεις, είναι απέναντι από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Τα στοιχεία που βγαίνουν καθημερινά στο φως της δημοσιότητας για τις ημέρες και τα έργα των συγκεκριμένων εργατοπατέρων, δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας.

»Δε λέμε τίποτα παραπάνω! Να χαίρονται τον πρόεδρο της ΟΙΥΕ που όπως και ο ίδιος ενημερώνει, αποτελεί έναν νόμιμο εργοδότη! Του ευχόμαστε «καλές δουλειές». Να χαίρονται τον διευθυντικό μηχανισμό στα super market που καλεί τους εργαζόμενους να χαμογελούν πάνω στην άγρια εκμετάλλευση τους. Είναι σάρκα από τη σάρκα τους! Η διευθύντρια στα My Market όπως και δεκάδες άλλοι διευθυντές, πρωτοκλασάτα στελέχη και golden boys των επιχειρηματικών ομίλων, βρίσκονται ως ψηφίσαντα μέλη στα σωματεία-μηχανισμούς τους!

»Η ΔΑΣ-ΟΙΥΕ, οι δεκάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της, έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την ωμή εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα σωματεία, δε θα δεχτούμε τους ίδιους τους εργοδότες και τους διευθυντές να ψηφίζουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων!

»Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον!

»Όποτε κι αν ορίσουν νέο Συνέδριο, αν ορίσουν, όπου ορίσουν, με οποιεσδήποτε διαδικασίες, είτε εν κρυπτώ και παρασκηνιακά είτε φανερά, είτε κινητοποιώντας εργοδοτικούς μηχανισμούς είτε με την κυκλοφορία χρημάτων αγνώστου προέλευσης που προορίζεται για κλεισίματα εισιτηρίων των αντιπροσώπων τους σε όλη τη χώρα, εμείς θα είμαστε παρόντες, θα είμαστε εκεί! Με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, με ακλόνητη πίστη στο δίκιο των εργαζομένων, θα βρισκόμαστε απέναντι στους εργοδοτικούς μηχανισμούς και τα τσιράκια τους, απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσία να αλώσει τις εργατικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις.

»ΕΞΩ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ»

Από το σκηνικό εντάσεων στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα μαρτύρια του συνδικαλισμού στην πλατεία Βάθη
Πρωτοφανές σκηνικό αγριότητας αντιμετώπισαν οι σύνεδροι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Υβρεις, προπηλακισμοί, τραμπουκισμοί και απειλές ματαίωσαν τελικά το συνέδριο, ενώ η Ομοσπονδία και το ΠΑΜΕ...
Τα μαρτύρια του συνδικαλισμού στην πλατεία Βάθη
Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χαμογελάτε επειδή... έχετε δουλειά
Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους χρήστες του Διαδικτύου ένα κείμενο που κυκλοφορεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποτελεί ανακοίνωση διευθύντριας καταστήματος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ My...
Χαμογελάτε επειδή... έχετε δουλειά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΜΕ: Σχολιασμός με χιούμορ απέναντι στην «κανονικότητα» και την «ανάπτυξη»
Ένα χιουμοριστικό ηχητικό σποτ «για όλους όσους έχουν κάτσει στο σβέρκο των εργαζόμενων και παίζουν με τις λέξεις ανάπτυξη, ζωή, δικαιώματα, σωματεία, απεργία» έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑνεργατικό Αγωνιστικό...
ΠΑΜΕ: Σχολιασμός με χιούμορ απέναντι στην «κανονικότητα» και την «ανάπτυξη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως για «συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών»
Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ και υπογράφουν το παρακάτω κείμενο, καλούν όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 28...
Συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως για «συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια απεργία που καταγγέλλεται ως «αντιπερισπασμός»
«Κλείδωσε» η 28η Νοέμβρη ως ημέρα πανελλαδικής γενικής απεργίας, μετά την απόφαση της ΓΣΕΕ να κηρύξει απεργία τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Η τριτοβάθμια ομοσπονδία συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα καλεί τους...
Μια απεργία που καταγγέλλεται ως «αντιπερισπασμός»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην φτωχοποίηση
Μεγάλες, ειρηνικές και πολυπληθείς ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις της Πέμπτης ενάντια στα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης, τις μνημονιακές πολιτικές φτωχοποίησης και την τροπολογία που φέρνει αλλαγές στην...
Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην φτωχοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας