• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.4°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.6°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.6°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 13.3°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.6°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  0 BF
  69%
Ψηφοφορία στις εκλογές

EUROKINISSI

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «σπάσιμο» των δήμων επέφερε ρωγμές στη Ν.Δ

 • A-
 • A+
Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάτμηση πέντε «καλλικρατικών» δήμων έχει προκαλέσει «τριγμούς» στην Πειραιώς, με βουλευτές και τοπικές οργανώσεις να στηρίζουν επί της ουσίας τις προωθούμενες χωροταξικές αλλαγές.

«Σπάσιμο» σε πέντε δήμους του «Καλλικράτη» και σοβαρές ρωγμές στην αντιπολιτευτική «γραμμή» της Ν.Δ. από την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών. Παρά την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προωθούμενες χωροταξικές αλλαγές και την προσπάθειά της να σηκώσει αντιπολιτευτικά το θέμα, ο βουλευτής της, Χαρ. Αθανασίου (εκλεγμένος στον νομό Λέσβου, με τον ομώνυμο δήμο να χωρίζεται σε δύο μικρότερους), στήριξε επί της ουσίας την τροπολογία, υιοθετώντας επιχειρήματα της αιτιολογικής της έκθεσης.

Πρόκειται για μια ηχηρή διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή της Ν.Δ. η οποία μιλά για «περαιτέρω διάλυση της Αυτοδιοίκησης», που μάλιστα έρχεται να προστεθεί σε περαιτέρω «αδειάσματα» της Πειραιώς από τη βάση του κόμματος. Και όχι μόνο, καθώς θετικά προσκείμενος στη διάσπαση του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού είναι ο βουλευτής Κοζάνης της Ν.Δ. και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδης.

Το θέμα της διάσπασης των πέντε «καλλικρατικών» δήμων (Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σάμου, Λέσβου, Σερβίων-Βελβεντού) έχει προκαλέσει διόλου αμελητέους «τριγμούς» στη Ν.Δ. και σε κατά τόπους οργανώσεις.

Η τοπική Ν.Δ. στο Ληξούρι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οχι μόνο πήρε απόφαση υπέρ της διάσπασης του Δήμου Κεφαλονιάς, αλλά κάλεσε και το κεντρικό κόμμα να υπερψηφίσει την τροπολογία. Την εύκολη επιλογή της σιωπής έχει επιλέξει η ΝΟΔΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης, που -σημειώνεται- το 2014 ζητούσε τη διάσπαση του δήμου σε τρεις μικρότερους.

Υπέρ της κατάτμησης της Κεφαλονιάς είχε ταχθεί τον περασμένο Οκτώβριο το τοπικό ΚΙΝ.ΑΛΛ., με την παραδοχή ότι ο «Καλλικράτης» παρουσίασε «καταφανείς αδικίες όσον αφορά τη χωροταξικότητα των δήμων».

Σε χθεσινή του ανακοίνωση το ΚΙΝ.ΑΛΛ. παραδέχτηκε ότι «ορισμένες διασπάσεις δήμων είναι δικαιολογημένες», αλλά «γίνονται πρόχειρα και σε απαράδεκτο πολιτικά χρόνο», καταγγέλλοντας κατατμήσεις «με σκοπό την ικανοποίηση της εκλογικής πελατείας».

Στην Κέρκυρα πληροφορίες θέλουν μέλη διοικήσεων φορέων προσκείμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση να δέχονται πιέσεις από στελέχη της Ν.Δ. (έως και με αποστολή sms) προκειμένου να εκδώσουν ανακοινώσεις κατά της διάσπασης του δήμου, ακόμα και εάν είχαν τοποθετηθεί θετικά στο παρελθόν.

Αναφορικά με τη Λέσβο, ο κ. Αθανασίου περιόρισε την κριτική του στο «γιατί σπάει ο δήμος σε μόλις δύο» μικρότερους, έχοντας προηγουμένως πει: «Καλά κάνετε και τον σπάτε». Μερικές ώρες νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η Ν.Δ. θα μπορούσε να διευκολύνει τη διάσπαση των δήμων ψηφίζοντας «παρών».

Η ρύθμιση

Η τροπολογία με τις πρώτες χωροταξικές αλλαγές σε διοικητικά όρια «καλλικρατικών» δήμων κατατέθηκε χθες στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προγραμματίζεται να τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία και μάλλον θα υπερψηφιστεί, με δεδομένο ότι χθες δεν προέκυψαν σοβαρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Εννέα χρόνια μετά τη μεγάλη αναδιάταξη των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ της χώρας -και τρεις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές- στόχος είναι να αντιμετωπιστούν «προφανείς επιμέρους αστοχίες» σε «οριακές περιπτώσεις», όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία.

Δημιουργούνται συνολικά δώδεκα νέοι (αναλυτικότερα, βλ. πίνακα), με τον συνολικό αριθμό των δήμων της χώρας να ανέρχεται σε 332 από 325 σήμερα. Οι δημοτικές αρχές που θα διοικήσουν τους παραπάνω δήμους θα προκύψουν από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Οι εκλογείς-δημότες θα κατανεμηθούν αυτοδικαίως ανάλογα με την κατανομή των δημοτικών ενοτήτων. Ουσιαστικά, οι νέοι δήμοι θα λειτουργήσουν από 1ης Σεπτεμβρίου, περίοδο που προβλέπεται να αναλάβουν καθήκοντα όλες οι τοπικές αρχές που θα προκύψουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Οι διαδικασίες μετάβασης στο νέο πλαίσιο, όμως, θα έχουν ξεκινήσει νωρίτερα.

Στο μείζον ζήτημα κατανομής προσωπικού, μέσα σε έναν μήνα από τη στιγμή που η ρύθμιση δημοσιοποιηθεί σε ΦΕΚ, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν σε ποιον από τους συνιστώμενους δήμους επιθυμούν να μετακινηθούν.

Η μεταφορά τους θα γίνει με την ίδια σχέση εργασίας, σε αντίστοιχη ειδικότητα και κλάδο. Εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης, θα πρέπει να συνταχθούν μεταβατικά οργανογράμματα στους νέους δήμους. Τα οριστικά οργανογράμματα πρέπει να έχουν καταρτιστεί μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Διαδημοτικό χαρακτήρα αποκτούν ΔΕΥΑ, κοινωφελείς επιχειρήσεις και δημοτικά λιμενικά ταμείων των προς κατάργηση δήμων, ενώ τα νομικά πρόσωπα μετατρέπονται σε συνδέσμους με χωρική αρμοδιότητα την επικράτεια των νέων δήμων. Ορκωτός λογιστής-ελεγκτής θα αναλάβει την απογραφή και αποτίμηση κάθε περιουσιακού στοιχείου και η κατανομή τους μεταξύ των νέων δήμων θα γίνει από αρμόδιες επιτροπές που θα συγκροτηθούν σε κάθε καταργούμενο δήμο.

Πάντως... έπεται συνέχεια στις κατατμήσεις δήμων. Με την τροπολογία συστήνεται Επιτροπή Επανεξέτασης των διοικητικών ορίων των δήμων της χώρας - όργανο γνωμοδοτικού χαρακτήρα που καλείται εντός δύο ετών (με δυνατότητα παράτασης) να προτείνει περαιτέρω αλλαγές στο υπουργείο Εσωτερικών.

Να σημειωθεί ότι, μιλώντας χθες στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, αναφέρθηκε σε αιτήματα για διασπάσεις «καλλικρατικών» δήμων από τον Σοχό Θεσσαλονίκης, τον Ζαρό και το Τυμπάκι της Κρήτης, το Αλιβέρι και την Αιδηψό της Εύβοιας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπαναχώρηση από Ν.Δ., δεν περνά στους δήμους ο ΕΝΦΙΑ
Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η προεκλογική εξαγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους αν και η σχετική ρύθμιση είχε εξαγγελθεί από τον σημερινό πρωθυπουργό στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο...
Υπαναχώρηση από Ν.Δ., δεν περνά στους δήμους ο ΕΝΦΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγίδα τα περί «υπεράριθμου» Δημοσίου
Στο αφήγημα του «υπεράριθμου» Δημοσίου επανέρχεται η Ν.Δ., με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, να ανοίγει χθες θέμα υπέρβασης -από τον ΣΥΡΙΖΑ- του συμφωνημένου με τους δανειστές αριθμού συμβασιούχων.
Παγίδα τα περί «υπεράριθμου» Δημοσίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζητούν διέξοδο
Η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής επιλέγει διαφορετική στάση από την ΚΕΔΕ απέναντι στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1», με την πλειονότητα να τάσσεται υπέρ του διαλόγου με το υπουργείο Εσωτερικών. Παρ' όλα αυτά, η...
Αναζητούν διέξοδο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιώτες τώρα και στα νεκροταφεία!
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών η υπηρεσία ταφής και ανακομιδής νεκρών θα μπορεί να ανατίθεται σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Ιδιώτες τώρα και στα νεκροταφεία!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζουν τα κριτήρια της κινητικότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία
Με εκπρόθεσμη διάταξη το υπουργείο Εσωτερικών ανέτρεψε την τελευταία στιγμή ένα βασικό κριτήριο συμμετοχής δημοτικών υπαλλήλων στο ενιαίο σύστημα μετατάξεων.
Αλλάζουν τα κριτήρια της κινητικότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταργούν συλλογικά όργανα και αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση στους ΟΤΑ
Mε το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μειώνονται οι έδρες των δημοτικών συμβούλων, παραμένουν οι τοπικές κοινότητες, στα ύψη τα παράβολα.
Καταργούν συλλογικά όργανα και αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση στους ΟΤΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας