Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεξαμενή» προσλήψεων και... μονιμότητας

Θυμίζοντας ότι «το Σύνταγμα προβλέπει μόνο μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους» και υπογραμμίζοντας ότι η ρύθμιση δεν συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι έτσι διευκολύνονται και οι επικείμενες διαδικασίες κινητικότητας

«Δεξαμενή» προσλήψεων και... μονιμότητας

  • A-
  • A+

Εξορθολογισμό των εργασιακών σχέσεων στον δημόσιο τομέα προς την κατεύθυνση της μονιμότητας και επαναφορά των 3.928 αντισυνταγματικά απολυμένων υπαλλήλων στις θέσεις τους περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει σύντομα σε δημόσια διαβούλευση και τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι σχέσεις εργασίας περίπου 40.000 υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) σε στενό δημόσιο τομέα, ΟΤΑ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ομοιογενοποιούνται με τις σχέσεις εργασίας του μόνιμου προσωπικού. Ενα θετικό μέτρο που κινείται σε τροχιά κατάργησης ελαστικών μορφών εργασίας στο Δημόσιο και «θωρακίζει» τους υπάλληλους ΙΔΑΧ, οι οποίοι, υπενθυμίζεται, ως πιο ευάλωτοι συγκριτικά με συναδέλφους τους, ήταν σε μεγάλο βαθμό στο «στόχαστρο» μνημονιακών πολιτικών, όπως η διαθεσιμότητα και οι «επανέλεγχοι».

Βάσει Συντάγματος

Θυμίζοντας ότι «το Σύνταγμα προβλέπει μόνο μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους» και υπογραμμίζοντας ότι η ρύθμιση δεν συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος, ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι με τον τρόπο αυτόν διευκολύνονται και οι επικείμενες διαδικασίες κινητικότητας. Η ρύθμιση ενσωματώνει και τη λογική της ενίσχυσης της έννοιας του Κρατικού Υπαλλήλου. Σχέσεις ΙΔΑΧ θα διατηρήσουν υπάλληλοι σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, επιστημονικό προσωπικό σε ανεξάρτητες αρχές, δικηγόροι και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση για την επιστροφή απολυμένων και «διαθέσιμων» στο Δημόσιο. Θα επανασυσταθούν οι κλάδοι των καθηγητών β’βάθμιας εκπαίδευσης, των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ και των σχολικών φυλάκων. Αντίστοιχη πρόταση υπάρχει και για τη δημοτική αστυνομία, αλλά θα ενταχθεί σε επόμενο νομοσχέδιο. Για την επιστροφή των υπόλοιπων απολυμένων θα συσταθούν προσωποπαγείς θέσεις. Στις τοποθετήσεις θα κυριαρχήσουν εθελοντικά χαρακτηριστικά. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, ο υπάλληλος θα δύναται να ζητήσει τη στελέχωση κενών θέσεων σε υπουργεία.

Εγκύκλιος

Σήμερα αναμένεται να σταλεί εγκύκλιος στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσουν στην καταγραφή των άμεσων αναγκών τους σε προσωπικό. Στην ίδια «πρόβα» για την επόμενη και ευρύτερη κινητικότητα θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και οι περίπου 6.000 αδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, απελευθερωμένοι από την προκήρυξη βάσει της οποίας έπρεπε να είχαν προσληφθεί, έχοντας τη δυνατότητα να στελεχώσουν ίδιες ειδικότητες, ίδιου κλάδου, άλλων φορέων. Οσοι δεν επιθυμούν την α΄ φάση κινητικότητας, θα διοριστούν στις θέσεις για τις οποίες προορίζονταν.

Κάρτα (άπορου) Πολίτη και κατάργηση της επιστράτευσης

Ακόμη, το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

● Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης απεργών.

●Νέο πιο αποτελεσματικό και δημοκρατικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

● Τροποποιήσεις στο πειθαρχικό δίκαιο (επαναφορά τεκμηρίου αθωότητας, αντικατάσταση αναγκαστικής αργίας με δυνητική, ρητή πρόβλεψη ότι η συνδικαλιστική δράση δεν μπορεί να συνιστά «ανάρμοστη συμπεριφορά» κ.ά.).

● Αλλαγές στις διαδικασίες εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης. Σε πρόσφατη συνάντηση η Ενωση Αποφοίτων είχε ζητήσει την κατάργηση σχετικών διατάξεων του Ν. 4275/2014.

● Διάταξη για την πώληση κρατικών αυτοκινήτων.

● Το νομοσχέδιο αφορά επίσης το τεχνικό μέρος της έκδοσης της «Κάρτας του Πολίτη», η οποία θα τεθεί αρχικά σε πιλοτική εφαρμογή για τη σίτιση απόρων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί και η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Στην πρώτη φάση, η κάρτα, η οποία θα έχει τη μορφή πιστωτικής, θα περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Αρ. Δημοτολογίου) και στη δεύτερη φάση, η οποία προσδιορίζεται σε ένα εξάμηνο, θα εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερες απαραίτητες πληροφορίες, για τη χρήση της ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ουρές χιλιομέτρων για το Δημόσιο
Με μια θέση στον ήλιο φαίνεται να μοιάζει για χιλιάδες υποψηφίους των διαγωνισμών ΑΣΕΠ μια μόνιμη θέση εργασίας στο Δημόσιο, ακόμη και εάν για να την αποκτήσουν απαιτείται να... ξενιτευτούν από τον τόπο τους....
Ουρές χιλιομέτρων για το Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι τρεις πυλώνες της αξιολόγησης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Κατρούγκαλος, εισάγει στη δημόσια διοίκηση το διεθνές «μοντέλο 360°», που βασίζεται στη «συμμετοχικότητα» όχι μόνο των προϊσταμένων, αλλά...
Οι τρεις πυλώνες της αξιολόγησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχονται τα αποτελέσματα για τις 8.166 προσλήψεις μονίμων στους δήμους
Σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.» τις επόμενες μέρες θα εκδοθούν οι τελικοί πίνακες της προκήρυξης «μαμούθ» που αφορά θέσεις εργασίας κυρίως στην καθαριότητα και δεν θα υπάρξει εμπλοκή λόγω των εκλογών.
Ερχονται τα αποτελέσματα για τις 8.166 προσλήψεις μονίμων στους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας
Περαιτέρω αναμονή για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης-μαμούθ του ΑΣΕΠ για τις 8.166 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων προκύπτει για τους υποψηφίους, αλλά...
Αναμείνατε τον... διαγωνισμό σας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μοριοδότηση για προσλήψεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Με συνολικό «πριμ» 1.428 μορίων θα αποκτήσουν προβάδισμα οι σημερινοί εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με τον οποίο θα προκηρυχθούν 3.200 μόνιμες θέσεις στο πρόγραμμα. Αυτό θα...
Μοριοδότηση για προσλήψεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύγκρουση δύο «γραμμών» στο ΑΣΕΠ
​Διχασμένο το ΑΣΕΠ μετά το μπάχαλο με τους πίνακες επιτυχόντων της προκήρυξης για 404 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δικαστικές υπηρεσίες. Ο διαγωνισμός, που πάγωσε με διαταγή του Διοικητικού Εφετείου...
Σύγκρουση δύο «γραμμών» στο ΑΣΕΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας