Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύσσωμο «όχι» στην κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου

EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύσσωμο «όχι» στην κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου

  • A-
  • A+
Δήμος, περιφέρεια και τοπικοί φορείς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πρόθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να κηρύξει αρχαιολογικούς χώρους το σύνολο της πόλης και την περιοχή «Καστράκι» του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Δυσαρέσκεια και έντονη ανησυχία στην τοπική αυτοδιοίκηση (περιφέρεια και δήμος) αλλά και σε όλους τους φορείς του Πειραιά προκάλεσε η είδηση ότι στη σημερινή του συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) θα συζητήσει την κήρυξη του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι» του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας ως αρχαιολογικών χώρων.

Χθες το πρωί ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης προχώρησαν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσαν τις διαφωνίες τους και τους προβληματισμούς τους για την κήρυξη του συνόλου της πόλης ως αρχαιολογικού χώρου, μιλώντας για απαξίωση προς την τοπική αυτοδιοίκηση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης χθες το απόγευμα έστειλαν επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού με την οποία ζήτησαν την αναβολή και την απόσυρση του θέματος από τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, όπως και την ευρεία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για όσο χρόνο χρειαστεί, έτσι ώστε η όποια απόφαση να έχει την καλύτερη δυνατή απήχηση και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πόλη του Πειραιά.

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο δήμαρχος Γ. Μώραλης και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης. Με επιστολή τους στο υπουργείο Πολιτισμού ζήτησαν την αναβολή και την απόσυρση του θέματος από τη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Την αναβολή ζήτησαν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ν. Μπελαβίλας και Ν. Βλαχάκος
-------------------------------------

Ο Γ. Μώραλης τόνισε ότι τόσο ο δήμος όσο και οι άλλοι φορείς αιφνιδιάστηκαν για το θέμα που θα συζητηθεί στο ΚΑΣ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι «απαράδεκτο να προγραμματίζεται συζήτηση και λήψη απόφασης για την κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου, που θα επηρεάσει καταλυτικά τη λειτουργία της πόλης, την υλοποίηση έργων, αλλά και το αναπτυξιακό της μέλλον, και ο δήμαρχος της πόλης να ενημερώνεται μόλις την Παρασκευή τυχαία και από τρίτους». Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα πάει στις καλένδες, είπε και αναρωτήθηκε: Ποιος θα έρθει να επενδύσει κάτω από αυτούς τους όρους;

Στη συνέχεια, αφού επισήμανε ότι με αυτή την εξέλιξη η πόλη θα πάει πίσω και ότι δεν μπορεί το ΚΑΣ να αποφασίζει ερήμην της πόλης, έκανε γνωστό ότι στις 26/10/2018 οι Δήμοι Πειραιά και Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η περιφέρεια, τα υπουργεία Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Ναυτιλίας έλαβαν μια επιστολή από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία τους ενημέρωναν ότι πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία «κήρυξης και οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής που καταλαμβάνει ο σημερινός Δήμος Πειραιά και ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Π.Ε. Πειραιά».

Επίσης, σε ηλεκτρονική μορφή τούς απέστειλαν χάρτη με τα προτεινόμενα όρια του προς κήρυξη αρχαιολογικού χώρου και τους ζητούσαν τις απόψεις τους «επί των υφιστάμενων δραστηριοτήτων στην εν λόγω περιοχή» σε διάστημα δύο μηνών.

Ο δήμαρχος Πειραιά σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη απάντησαν με επιστολή τους στις 17/12/2018, καταθέτοντας 11 σοβαρούς προβληματισμούς για την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού, εξέφραζαν την κάθετη αντίθετή τους, καθώς -όπως σημείωναν- μια τέτοια υλοποίηση θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανάπτυξη της περιοχής και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει χωρίς εξαντλητική διερεύνηση. Σε αυτή την επιστολή, όπως υποστήριξαν, δεν έλαβαν ποτέ καμία απάντηση.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γαβρίλης, αφού διευκρίνισε ότι η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μη διαπραγματεύσιμη αρχή και προτεραιότητα, τόνισε ότι στο ήδη διαμορφωμένο ασφυκτικά αστικό περιβάλλον, η επέκταση της ήδη υφιστάμενης κήρυξης δεν συνεισφέρει θετικά.

Αντίθετα, όπως τόνισε, και με δεδομένο το δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο, θα οδηγήσει σε νέες δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις οποιοδήποτε τεχνικό έργο ή παρέμβαση σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. «Η πόλη και οι φορείς της δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα της επέκτασης της κήρυξης» ανέφερε και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες διαλόγου και διαβούλευσης, να αποσαφηνιστούν τα όρια, οι σκοποί κι οι επιδιώξεις της πρωτοβουλίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Παρεμβάσεις

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας δήλωσε ότι η συζήτηση περί της ευρείας ή όχι κήρυξης αρχαιολογικών χώρων στον Πειραιά «δεν μπορεί να γίνει στο πόδι και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας», καθώς μόνο κακό θα κάνει κάτι τέτοιο - και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. «Η αναβολή και η σοβαρή διαβούλευση είναι η μόνη λογική πρόταση» συμπλήρωσε.

Την αναβολή της συζήτησης ζήτησε και ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Νίκος Βλαχάκος, όπως επίσης να δοθούν στη δημοσιότητα οι σχετικές μελέτες και επίσημα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι όλος ο Πειραιάς είναι «αρχαιολογικός χώρος».

Για το θέμα υπέβαλε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη η Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία τονίζει ότι σε περίπτωση που ο Πειραιάς και η ευρύτερη ζώνη του λιμανιού χαρακτηριστούν αρχαιολογική ζώνη, τίθεται σε κίνδυνο η υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος και της μελέτης διαχείρισης του ΟΛΠ.

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε και ο βουλευτής Α’ Πειραιά της Ν.Δ. Κώστας Κατσαφάδος, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά τους φορείς και τους θεσμούς της πόλης».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μυρίζει» τον Πειραιά ο Δημόκριτος
Σε καύση και επεξεργασία πετρελαιοειδών στο παράκτιο μέτωπο, στην ευρύτερη περιοχή Λιπασμάτων Δραπετσώνας, φαίνεται ότι οφείλεται η χρόνια ρύπανση, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του...
«Μυρίζει» τον Πειραιά ο Δημόκριτος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ν. Μπελαβίλας: Την απόλυτη ευθύνη για την καταστροφή φέρει ο ιδιωτικός ΟΛΠ
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας με ανάρτησή του στο Facebook εκφράζει τη λύπη του για την κατάρρευση του Ταινιόδρομου Κράκαρη, «ενός σημαντικού βιομηχανικού μνημείου και τοπόσημου της εισόδου του λιμανιού...
Ν. Μπελαβίλας: Την απόλυτη ευθύνη για την καταστροφή φέρει ο ιδιωτικός ΟΛΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θετικοί Μώραλης-Γαβρίλης στη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, ενστάσεις από τους εμπόρους
Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση του Πειραιά για την απόφαση του ΚΑΣ. Ενστάσεις διατυπώνουν οι έμποροι της πόλης και ζητούν περαιτέρω ενημέρωση.
Θετικοί Μώραλης-Γαβρίλης στη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, ενστάσεις από τους εμπόρους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυσαρέσκεια Μώραλη για τη συζήτηση στο ΚΑΣ για τον Πειραιά
Την δυσαρέσκεια του και την απορία του εξέφρασε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης για την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να μην κάνει αποδεκτό το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά,...
Δυσαρέσκεια Μώραλη για τη συζήτηση στο ΚΑΣ για τον Πειραιά
Γιάννης Μώραλης και Γιώργος Γαβρίλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βροντερό «όχι» στην κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου
Θύελλα διαμαρτυριών έχει προκαλέσει στον Πειραιά η ενδεχόμενη κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι» του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. 
Βροντερό «όχι» στην κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι καμινάδες της οργής
Το άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, που παρατείνει τη λειτουργία των οχληρών βιομηχανιών για είκοσι χρόνια, έχει ξεσηκώσει τους δήμους Περάματος και Κερατσινίου - Δραπετσώνας, που έμειναν...
Οι καμινάδες της οργής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας