Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναβλήθηκε η συζήτηση για κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου

Ο Πειραιάς // eurokinissi

Αναβλήθηκε η συζήτηση για κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου

  • A-
  • A+
Δεν θα εξεταστεί τελικά την Τρίτη, 5 Μαρτίου, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού έκανε δεκτό το αίτημα που κατέθεσε εγγράφως τη Δευτέρα ο ΟΛΠ και ζητούσε την αναβολή της εξέτασης του θέματος, προκειμένου να έχει χρόνο για να καταθέσει τις απόψεις του.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού, θεωρώντας εύλογο το αίτημα θα εξετάσει σε επόμενη συνεδρίαση το master plan του ΟΛΠ και την πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και εξηγεί αναλυτικά γιατί είχε μπει προς συζήτηση στο ΚΑΣ τόσο  η πρόταση της κήρυξης όσο και το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«α. Σύμφωνα με την απόφαση της 78ης/19.2.2019 συνεδρίασης της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) θα εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να εναρμονιστεί με τυχόν παρατηρήσεις τους.

β. Δεδομένου ότι το master plan συνιστά χωρική ρύθμιση, η θεσμική κατοχύρωση της έγκρισής του προϋποθέτει, κατά τον Ν. 3028/2002, την οριοθέτηση περιοχών που περιέχουν αρχαιότητες ή ενδείξεις για αρχαιότητες.

γ. Το master plan του ΟΛΠ σχετίζεται με χώρους που περιέχουν αρχαιότητες στη Σαλαμίνα και τον Πειραιά. Ο αρχαιολογικός χώρος στη Σαλαμίνα έχει οριοθετηθεί στο παρελθόν (Αμπελάκια - Κυνόσουρα), ενώ η κήρυξη – οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Πειραιά είναι σε εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα, στον Πειραιά υπάρχουν μόνο παλαιές κηρύξεις μεμονωμένων μνημείων (Ηετιώνεια Πύλη, τμήματα του Κονώνειου Τείχους, Αστικές Πύλες), που δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των αρχαιοτήτων.

δ. Με βάση τα παραπάνω, το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμμάτισε την εξέταση στην ίδια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 5ης Μαρτίου 2019 τόσο του master plan του ΟΛΠ όσο και της πρότασης κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά, η οποία έχει καταρτιστεί από τις υπηρεσίες του.

ε. Η εν λόγω πρόταση κήρυξης – οριοθέτησης έχει γνωστοποιηθεί στους εμπλεκόμενους φορείς από τον Οκτώβριο 2018, ενώ η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κάλεσε σε συνάντηση τον Δήμο Πειραιά και τον ΟΛΠ στις 20 Φεβρουαρίου, στην οποία προσήλθε μόνο ο ΟΛΠ. 

στ. Με έγγραφο αίτημά του, το οποίο παραλήφθηκε σήμερα 4 Μαρτίου 2019, ο ΟΛΠ αιτήθηκε την αναβολή της εξέτασης του θέματος, ώστε να έχει τον χρόνο να καταθέσει τις απόψεις του. Το Υπουργείο Πολιτισμού, θεωρώντας εύλογο το αίτημα θα εξετάσει σε επόμενη συνεδρίαση το master plan του ΟΛΠ και την πρόταση κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά.

ζ. Πριν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κληθούν σε νέα συνάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

η. Η ίδια διαδικασία εξέτασης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην ίδια συνεδρίαση της χωρικής ρύθμισης και της πρότασης κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου ακολουθήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και στην περίπτωση του Ελληνικού. Με αυτή τη διαδικασία όχι μόνο δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα στην επένδυση του Ελληνικού, παρά τον μεγάλο θόρυβο που είχε αναίτια προκληθεί, αντίθετα η τήρηση του νόμου τη θωράκισε θεσμικά.

θ. Υπενθυμίζεται για πολλοστή φορά ότι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν σε πολλά αστικά κέντρα της χώρας, με κορυφαίο παράδειγμα το κέντρο της Αθήνας, χωρίς να εμποδίζεται η οικοδομική ή άλλη οικονομική δραστηριότητα.

ι. Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ ούτε για την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αντίθετα προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία.»

Επίσης σε δήλωσή της η Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγος, πρώην περιφερειακή σύμβουλος και υποψήφια της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική για το θέμα της κήρυξης των αρχαιολογικών χώρων στον Πειραιά σημειώνει: 

«Καλές οι αρχαιότητες, αρκεί να μην είναι στην αυλή σας;

Ποιος θυμάται την υπόθεση «Ελληνικό και αρχαιότητες»; Τον Σεπτέμβριο του 2017 ξεκίνησε μια μεγάλη επίθεση στους αρχαιολόγους, γιατί ζητούσαν να εφαρμοστεί το άρθρο 12 του Αρχαιολογικού Νόμου, δηλαδή να κηρυχτούν οι υπάρχουσες αρχαιότητες στην έκταση των Δήμων Ελληνικού και Αργυρούπολης.

Τότε η επίθεση είχε ξεκινήσει από την Lamda Development, ως ενδιαφερόμενη «επενδύτρια» και από τα ΜΜΕ που συντονίστηκαν με τις ανάγκες του «επενδυτή». Το άρθρο 12 εφαρμόστηκε, τελικά, οι αρχαιότητες κηρύχτηκαν και το ελληνικό δημόσιο δεν θα κληθεί να πληρώσει και... αποζημίωση στον κ. Λάτση σε περίπτωση ανασκαφής αρχαιοτήτων -όπως προέβλεπαν οι αρχικές συμφωνίες!

Το ίδιο ακριβώς άρθρο πάει να εφαρμοστεί τώρα και στον Πειραιά: να γίνει η κήρυξη των (πασίγνωστων, σε όλους τους πειραιώτες!) αρχαιοτήτων του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι» Δραπετσώνας, κάτι που είναι απλώς η νόμιμη προϋπόθεση πριν εξεταστεί καν από το ΥΠΠΟΑ το θέμα του Master Plan της COSCO.

Αυτή τη φορά όμως, η δημόσια επίθεση στους αρχαιολόγους δεν ξεκινά από την COSCO, αλλά από τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Μώραλη, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γαβρίλη, ενώ βρίσκει σύμφωνο και τον υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά κ. Ν. Μπελαβίλα! Είναι απορίας άξιον, δεν γνωρίζουν το άρθρο 12 του Αρχαιολογικού Νόμου; Κι αν δεν το γνώριζαν πριν, μετά την υπόθεση «Ελληνικό» δεν το έμαθαν;

Είναι απορίας άξιον πώς ο κ. Μπελαβίλας που τότε ζητούσε την εφαρμογή του, ξαφνικά το «ξέχασε» μόλις βρέθηκε αυτό να αφορά την περιοχή στην οποία κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος. Τα άρθρα των νόμων ερμηνεύονται κατά το δοκούν, με βάση το αν ψάχνει κανείς εκλογική πελατεία ή όχι;

Είναι απορίας άξιον πώς ο Δήμαρχος Πειραιά κάνει συνέντευξη τύπου  και λέει ότι δεν είχε ενημερωθεί ο Δήμος για την επικείμενη κήρυξη, ενώ η πρόταση κήρυξης των αρχαιοτήτων κοινοποιήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς (και στον Δήμο) από τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία!

Είναι απορίας άξιον που απειλούν τους κατοίκους του Πειραιά ότι αυτό είναι κάτι ενάντια στα συμφέροντά τους, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλο το κέντρο του Πειραιά είναι χτισμένο πάνω στον αρχαίο Πειραιά και κάθε εκσκαφή, ακόμη και 5 εκ. κάτω από την άσφαλτο ελέγχεται και σήμερα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Εκτός αν ζήλωσαν τις αλήστου μνήμης εποχές που δήμαρχοι προσπαθούσαν να γκρεμίσουν τα αρχαία τείχη ή εργολάβοι έπαιρναν άδειες από τη Χούντα για να εξαφανίζουν αρχαιότητες και να χτίζουν πολυώροφες πολυκατοικίες -μια αθλιότητα που με πολύ κόπο σήμερα οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να αποκαταστήσουν στο μέτρο του δυνατού!

Είναι απορίας άξιον, τέλος, πώς όλοι οι παραπάνω μαζί ισχυρίζονται ότι είναι αντίθετοι με το Master Plan της COSCO για τον Πειραιά, αλλά τώρα ξαφνικά ξεκίνησαν «ανένδοτο» κατά της κήρυξης των αρχαιοτήτων, της βασικής παραμέτρου που μπορεί να χαλάσει τα σχέδια της COSCO για τα Mall και τις τερατώδεις προβλήτες στην περιοχή του Πειραιά.»

Γιάννης Μώραλης και Γιώργος Γαβρίλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βροντερό «όχι» στην κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου
Θύελλα διαμαρτυριών έχει προκαλέσει στον Πειραιά η ενδεχόμενη κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι» του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. 
Βροντερό «όχι» στην κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νίκος Μπελαβίλας και «Πειραιάς για Όλους» τους άστεγους στο λιμάνι του Πειραιά
Επείγουσα επιστολή προς τον δήμαρχο Γ.Μώραλη: Με το χιονιά, οι υπερήλικες, οι άρρωστοι και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, οι απόκληροι της οικονομικής κρίσης προσπαθούν να επιβιώσουν σε συνθήκες πολικού ψύχους. 
Νίκος Μπελαβίλας και «Πειραιάς για Όλους» τους άστεγους στο λιμάνι του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ξεπλένει» τη Χ.Α. ο Δήμος Πειραιά
Αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά, καθώς ο πρόεδρός του, έδωσε τον λόγο στον εκπρόσωπο της «Ελληνικής-Χρυσής Αυγής» που παρουσιάστηκε ως «ανεξάρτητος» και ακόλουθος του Ηλία Κασιδιάρη.
«Ξεπλένει» τη Χ.Α. ο Δήμος Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πειραιάς: Απαλλαγή γονέων από χρεώσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
O Δήμος Πειραιά ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στη χρέωση της προβλεπόμενης μηνιαίας εισφοράς για τα βρέφη και τα νήπια που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, για όσο διάστημα αυτοί παραμένουν...
Πειραιάς: Απαλλαγή γονέων από χρεώσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο «myKEPlive» ο Δήμος Πειραιά
Ηλεκτρονικά έχουν πλέον τη δυνατότητα πολίτες και επιχειρήσεις στον Πειραιά να παραλάβουν πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, από τον υπολογιστή ή το κινητό τους, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «myKEPlive».
Στο «myKEPlive» ο Δήμος Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα μείωση 5% σε δημοτικά τέλη στον Δήμο Πειραιά για το 2021
Νέα μείωση 5% σε όλες τις κατηγορίες των δημοτικών τελών του Δήμου Πειραιά για το έτος 2021 εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο μετά από εισήγηση της δημοτικής αρχής.
Νέα μείωση 5% σε δημοτικά τέλη στον Δήμο Πειραιά για το 2021

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας