Αναλυτικότερα, διασπώνται οι:
1) Δήμος Κέρκυρας σε α) Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, β) Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, γ) Δήμο Νότιας Κέρκυρας, 2) Δήμος Κεφαλονιάς σε α) ΔήμοΑργοστολίου, β) Δήμο Ληξουρίου, γ) Δήμο Σάμης, 3) Δήμος Σερβίων-Βελβεντού σε α)Δήμο Σερβίων, β) Δήμο Βελβεντού, 4) Δήμος Λέσβου σε α) Δήμο Μυτιλήνης, β) ΔήμοΔυτικής Λέσβου, 5) Δήμος Σάμου σε α) Δήμο Ανατολικής Σάμου, β) Δήμος Δυτικής Σάμου.
Οι αλλαγές αποτελούν αίτημα των τοπικών κοινωνιών σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη χθεσινή του συνέντευξη, τονίζοντας ότι πρόκειται για «σημειακές παρεμβάσεις» στον «Καλλικράτη».
Ως ΟΤΑ οι νέοι δήμοι θα αρχίσουν να λειτουργούν με την εγκατάσταση των νέων τοπικών αρχών που θα αναδειχτούν στις επικείμενες δημοτικές εκλογές (πρώτη εκλογική Κυριακή: 26 Μαΐου).
Οι δημότες-εκλογείς θα κατανεμηθούν ανάλογα με το σε ποιον δήμο υπάγονται οι δημοτικές ενότητες των προς κατάτμηση δήμων.
Τυχόν νέες αλλαγές στο χωροταξικό του «Καλλικράτη» παραπέμπονται σε επόμενη περίοδο, καθώς με την προωθούμενη τροπολογία προβλέπεται η σύσταση «Επιτροπής Επανεξέτασης των Διοικητικών Ορίων» των δήμων με σκοπό να εντοπιστούν οι δυσλειτουργίες και να αντιμετωπιστούν έπειτα από διακομματικό διάλογο.
Τοπικές κοινωνίες
Υπάρχουν αρκετά αιτήματα από πλευράς τοπικών κοινωνιών για την κατάτμηση «καλλικρατικών» δήμων.
«Κάποια χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία. Κάποια είναι και δίκαια. Η προσπάθεια που έγινε με τον “Καλλικράτη” σε γενικές γραμμές ήταν σωστή.
»Ομως δεν λήφθηκαν υπόψιν πολλές παράμετροι, π.χ. ότι το “ένα νησί - ένας δήμος” δεν λειτούργησε σε όλες τις περιπτώσεις» επισήμανε χθες ο υπουργός Εσωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των αλλαγών των γεωγραφικών ορίων των δήμων «άνοιξε» την άνοιξη του 2015.
Από τις τότε εκτιμήσεις για τη δημιουργία μερικών δεκάδων νέωνδήμων (είχε μάλιστα γίνει αναφορά ότι από τους 325 σήμερα οι δήμοι θα «ανέβαιναν» συνολικά περίπου στους 380), ο «πήχης» στη συνέχεια κατέβηκε και προ ενός έτους, ξεκαθαρίστηκε ότι σε πρώτο πλάνο οι κατατμήσεις δεν θα ξεπερνούσαν τους δέκαδήμους.
Ο τελικός αριθμός των διασπάσεων έπεσε στο μισό, ενώ κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος για την Αυτοδιοίκηση.
Η προεκλογική συγκυρία ήταν αυτή που προκάλεσε προβληματισμούς εντός της κυβέρνησης (και του ΣΥΡΙΖΑ) για το εάν έπρεπε να προχωρήσουν οι αλλαγές ή να παραπεμφθούν για αργότερα.
Στις αντιδράσεις που υπάρχουν σε μερίδα τοπικών κοινωνιών, προστέθηκε και αυτή της ΚΕΔΕ, η οποία με χθεσινή της ανακοίνωση ζητά από την κυβέρνηση να «αναστείλει άμεσα το «σπάσιμο» των δήμων, μόλις τρεις μήνες πριν από τις εκλογές».
«Ο επανασχεδιασμός των ορίων των δήμων χωρίς διάλογο κι επαρκή χρόνο, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα κι όχι αιφνιδιαστικά οι τοπικές κοινωνίες για να εκλέξουν τις νέες αιρετές Διοικήσεις τους, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από την ΚΕΔΕ.
»Αν υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, θα πρόκειται για ξεκάθαρη θεσμική εκτροπή, για μια καθαρά εχθρική και αντιδημοκρατική πολιτική απόφαση, σε βάρος της αυτοδιοίκησης» επισήμανε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας