Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ΟΑΕΔ εκσυγχρονίζεται προς όφελος των πολιτών

EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΟΑΕΔ εκσυγχρονίζεται προς όφελος των πολιτών

  • A-
  • A+
Ριζική αναδιάρθρωσή του ΟΑΕΔ, με την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων αλλά και την αποτελεσματικότερη εμπλοκή του στην προσφορά και ζήτηση εργασίας.

Nέα εποχή για τον ΟΑΕΔ και τους ανέργους ξεκινάει μετά τη ριζική αναδιοργάνωσή του, που από έναν σκληρά γραφειοκρατικό δημόσιο οργανισμό, συνδεδεμένο στενά με μια επιδοματική πολιτική, μετασχηματίζεται σε μια σύγχρονη υπηρεσία απασχόλησης, που αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς εργασίας αλλά και των ανέργων, υποστηρίζοντας τη διαδικασία της επαγγελματικής ένταξης σε όλα τα στάδια.

Το πρόγραμμα επαναπροσδιορισμού του επιχειρησιακού μοντέλου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πρόκειται για καθοριστικές αλλαγές, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται ο άνεργος και οι εξατομικευμένες ανάγκες του για στήριξη κατά τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Πλέον, η υποστήριξη δεν μεταφράζεται μόνο σε επιδόματα ανεργίας, αλλά σε ολοκληρωμένη πληροφόρηση, τεχνικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, ο Οργανισμός στη νέα του μορφή επιχειρεί να κάνει τη σύζευξη κατάλληλου προσωπικού με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, τοποθετώντας ανέργους στις κατάλληλες κάθε φορά προσφερόμενες θέσεις εργασίας.

Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται ταχύτερα λόγω των αυτοματοποιημένων και απλοποιημένων ηλεκτρονικών διαδικασιών, με στόχο τον περιορισμό της φυσικής παρουσίας τους στις υπηρεσίες του Οργανισμού. Παράλληλα, προωθείται η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας βάσει των ιδιαίτερων αναγκών τόσο των ανέργων όσο και των επιχειρήσεων και τροποποιείται η μεθοδολογία ανάλυσης του προφίλ των ανέργων.

Ο Οργανισμός προχώρησε επίσης στη διάκριση μεταξύ εργασιακών συμβούλων αναζητούντων εργασία και συμβούλων εργοδοτών ούτως ώστε η συμβουλευτική διαδικασία να καθίσταται πιο αποτελεσματική.

Τα 2/3 του προσωπικού του ΟΑΕΔ εκπαιδεύτηκαν στις νέες μεθοδολογίες και εργαλεία καθώς είναι οι φορείς υλοποίησης του καινούργιου μοντέλου λειτουργίας του Οργανισμού.

Ενας από τους βασικούς άξονες της νέας μορφής που λαμβάνει πλέον ο ΟΑΕΔ είναι το πρόγραμμα Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης (ΕΠΑ) ανοιχτού τύπου, το οποίο βασίστηκε στην πιλοτική εφαρμογή του στην Ελευσίνα. Πρόκειται για τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων απασχόλησης ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις εξατομικευμένες ανάγκες υποστήριξης των ανέργων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιλέγεται ο κατάλληλος συνδυασμός από έναν κατάλογο προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης -που παραμένουν διαρκώς ανοιχτά- για τον εκάστοτε άνεργο.

Ο ΟΑΕΔ διαδραματίζει νευραλγικό ρόλο στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων καθώς από τη μία διαμορφώνει τους καταλόγους τους, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις επιχειρήσεις για να εξασφαλίσει προσφερόμενες θέσεις στα προγράμματα. Φυσικά καλείται να παρέχει στους ανέργους ποιοτική συμβουλευτική υποστήριξη και να τους τοποθετεί σε προγράμματα κατόπιν διάγνωσης των αναγκών τους.

«Η ριζική αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ αποτέλεσε για μένα, τους άμεσους συνεργάτες μου και τα επιτελικά στελέχη του Οργανισμού μια τεράστια πρόκληση και ένα μεγάλο στοίχημα. Τον Μάρτιο του 2015, ερχόμενη στον ΟΑΕΔ, είχα την τύχη να ηγηθώ ενός Οργανισμού με πολλά βαρίδια, αλλά με ένα πρόθυμο για αλλαγές ανθρώπινο δυναμικό και ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο και παρακολουθούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνεπικουρούμενο από συναδέλφους-εμπειρογνώμονες τριών ευρωπαϊκών Οργανισμών Απασχόλησης με εξελιγμένα συστήματα παροχής υπηρεσιών προς ανέργους και επιχειρήσεις», δήλωσε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας για την ολοκλήρωση του προγράμματος αναμόρφωσης του οργανωτικού μοντέλου του Οργανισμού.

Ορατά αποτελέσματα

Το πρόγραμμα του επαναπροσδιορισμού του επιχειρησιακού μοντέλου του ΟΑΕΔ έχει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα: «Μέσω της αναβαθμισμένης ιστοσελίδας του Οργανισμού, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής τους στα προγράμματα, να αναζητούν θέσεις εργασίας ή εργαζομένους ή να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας τους.

Ενδεικτικά, το 2018, οι νέοι χρήστες του www.oaed.gr ξεπέρασαν τα 4,5 εκατομμύρια.

Για την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση των πολιτών λειτουργεί το πενταψήφιο τηλεφωνικό κέντρο, 11320, το οποίο δέχτηκε το 2018 151.913 κλήσεις, με μέσο όρο διάρκειας 2 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα. Η Υπηρεσία Υποδοχής, που βρίσκεται πλέον σε όλα τα ΚΠΑ της χώρας, βοήθησε στο να μειωθούν οι ουρές αναμονής των πολιτών, καθώς μπορεί να δώσει πληροφορίες και να κατευθύνει τους πολίτες στις κατάλληλες υπηρεσίες.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2018 από τους 2.794.333 συναλλασσομένους που επισκέφθηκαν τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, το 22,27% -περίπου 635.000 πολίτες- εξυπηρετήθηκε από την Υπηρεσία Υποδοχής των τοπικών Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ)», πρόσθεσε η κ. Καραμεσίνη.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε με ομιλία της η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, η οποία αναφέρθηκε εν τάχει στις παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας. «Κινούμαστε σε σωστό δρόμο αλλά δεν εφησυχάζουμε», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, με τον νέο υφυπουργό Εργασίας Κώστα Μπάρκα να συμπληρώνει ότι η αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ και τα προγράμματα απασχόλησης που υλοποιεί αποτελούν τομή στις πολιτικές της ενεργούς απασχόλησης.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιουστ Κορτ, αφού συνεχάρη όλους τους αρμοδίους για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν για την αναδιάρθρωση του Οργανισμού, επισήμανε την ανάγκη να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων στην αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας καθώς και στην ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας των ωφελουμένων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Eθνικιστική μαθητική πορεία στον Πύργο Ηλείας
Την ανωνυμία που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι νέες τεχνολογίες εκμεταλλεύονται ακροδεξιοί κύκλοι, υποκινώντας καταλήψεις σε σχολεία της χώρας και πορείες εθνικιστικού περιεχομένου,...
Eθνικιστική μαθητική πορεία στον Πύργο Ηλείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μητρώο Πολιτών: τι αλλάζει, ποιους αφορά, πότε ενεργοποιείται
Ενα σημαντικό βήμα για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Δημοσίου επιτυγχάνεται από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου: τίθεται σε λειτουργία το...
Μητρώο Πολιτών: τι αλλάζει, ποιους αφορά, πότε ενεργοποιείται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Υπερβολικό μέτρο» η απαγόρευση των torrents
Νίκη για την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών μέσω Διαδικτύου αποτελεί η προ ημερών απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου αναφορικά με τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε υποβάλει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της...
«Υπερβολικό μέτρο» η απαγόρευση των torrents
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να μείνει ανοιχτό το “Αμαλία Φλέμινγκ”»
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο πασχίζουν με νύχια και με δόντια να ξαναλειτουργήσει η πτέρυγα Μπόμπολα ● Θεωρούν προσχηματική την απόφαση της κυβέρνησης να φιλοξενηθούν εκεί 100 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες,...
«Να μείνει ανοιχτό το “Αμαλία Φλέμινγκ”»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επεισόδια στο ΚΥΤ, μίσος στην κοινωνία
Τα άγρια σκηνικά της περασμένης Δευτέρας ενεργοποίησαν τα ρατσιστικά αντανακλαστικά ορισμένων που ακόμη και την ώρα της πυρκαγιάς έχυναν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όλο τα μισαλλόδοξο δηλητήριό τους.
Επεισόδια στο ΚΥΤ, μίσος στην κοινωνία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιμένοντας το ΣτΕ για να… αλωνίσουν
Την κατάργηση της ανεξάρτητης επιτροπής ελέγχου των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ζητούν οι σχολάρχες, επιδιώκοντας να επαναφέρουν το καθεστώς ασυδοσίας των εργαζομένων.
Περιμένοντας το ΣτΕ για να… αλωνίσουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας