Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τρεις προειδοποιήσεις-φωτιά από την Κομισιόν

Φωτογραφία αρχείου

ΑΠΕ/ΑΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρεις προειδοποιήσεις-φωτιά από την Κομισιόν

  • A-
  • A+
Η προειδοποιητική επιστολή για παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η έγκαιρη προειδοποίηση για εφαρμογή του τέλους ταφής και η προειδοποίηση για απώλεια πόρων ΕΣΠΑ, υποχρεώνουν τους δήμους να τρέξουν με γρήγορους ρυθμούς το θέμα της ανακύκλωσης.

Σπριντ σε... μαραθώνιο καλούνται να τρέξουν οι δήμοι της χώρας για την ανακύκλωση. Τη στιγμή που η Ευρώπη αυξάνει τους θεσπισμένους στόχους, η Ελλάδα δεν ξεπερνά τη στασιμότητα, με αποτέλεσμα να καταφτάνουν ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις όχι μόνο για επιβολή προστίμων, αλλά και για αποκλεισμό από χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ήχησαν σαν καμπανάκι προς τους δημάρχους.

Αναφέρθηκε σε τρία έγγραφα της Ε.Ε.:

α) προειδοποιητική επιστολή για παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αφορμή στοιχεία του Οκτωβρίου του 2014 για ανεπεξέργαστη υγειονομική ταφή απορριμμάτων (προσοχή: όχι για ανεξέλεγκτες χωματερές, για τις οποίες η χώρα έχει πληρώσει αδρά πρόστιμα),

β) έγκαιρη προειδοποίηση για εφαρμογή του τέλους ταφής και του κανόνα «πληρώνω όσο πετάω» ήδη από το 2018,

γ) προειδοποίηση για απώλεια πόρων ΕΣΠΑ που θα χρηματοδοτούσαν δράσεις ανακύκλωσης των ελληνικών ΟΤΑ. Σε όλες τις χρηματοδοτήσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου, θα μπαίνουν ως προαίρεση η διαλογή στην πηγή, η χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων, η χωριστή διαλογή οργανικών, σε ποσοστό ανά ΟΤΑ και θα παρακολουθείται υποχρεωτικά η απόδοση κάθε ΟΤΑ στην ανακύκλωση.

Ταφή και Πράσινα Σημεία

Αν και για το πρώτο έγγραφο ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε χθες στα ευρωπαϊκά όργανα αποτρέποντας τυχόν παραπομπή, για τις δύο υπόλοιπες προειδοποιήσεις τόνισε σε αυστηρό ύφος ότι «δεν έχω πρόθεση να συμβάλω με κανέναν τρόπο στην επιβολή νέων προστίμων στη χώρα».

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε, σήμερα στην Ελλάδα η ταφή απορριμμάτων ξεπερνά το 80%. Αντιθέτως, ο νέος στόχος που έχει θέσει η Ε.Ε. «ρίχνει» την ταφή στο 10% και ανεβάζει την επαναχρησιμοποίηση στο 65%. Χαρακτηριστικός είναι ο νέος στόχος για ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών στο 95% έως το 2025.

Προκειμένου να προχωρήσουν τα Πράσινα Σημεία (όπου οι πολίτες μπορούν να αφήνουν ανακυκλώσιμα και ογκώδη απορρίμματα), με τροπολογία του υπουργείου (θα κατατεθεί πιθανότατα και σήμερα) θα «ελαφρύνουν» οι όροι χωροθέτησής τους: θα μπορούν να χωροθετούνται και εκτός σχεδίου πόλης και σε έκταση μικρότερη των 1.000 τ.μ.

Οσον αφορά τον καφέ κάδο (οργανικά απορρίμματα) και το σκέλος της κομποστοποίησης, ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ξεχωριστό χρηματοδοτικό εργαλείο για την προμήθειά τους από τους δήμους, μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, κατά την αρχική προκήρυξη του μέτρου χρηματοδότησης Πράσινων Σημείων και κομποστοποίησης, μόλις τέσσερις δήμοι της Αττικής ανταποκρίθηκαν υποβάλλοντας αιτήσεις (Αιγάλεω, Γλυφάδας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Ν. Σμύρνης).

Απασχολημένοι με τις εκλογές...

Υπήρξε πάντως αυτοκριτική από πλευράς δημάρχων. «Ντροπή μας όπως έχουμε χειριστεί το θέμα της ανακύκλωσης μέχρι τώρα. Οφείλουμε να τρέξουμε», σημείωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (και πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής) Γ. Ιωακειμίδης, συμφωνώντας με την άποψη του αναπληρωτή υπουργού ότι από δω και στο εξής πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση σε επίπεδο δημάρχων και όχι μόνο κατώτερων στελεχών των δήμων.

Το ερώτημα όμως είναι τι μπορεί να «τρέξει» μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς το ενδιαφέρον των πολιτικών ηγεσιών των δήμων θα είναι στραμμένο στον προεκλογικό τους αγώνα.

Οπως και να ’χει, από πλευράς υπουργείου είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση να χαθεί χρόνος. Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η κοινή υπουργική απόφαση για την τιμολογιακή πολιτική της διαχείρισης απορριμμάτων, με κίνητρα για ανακύκλωση και αντικίνητρα για την ταφή, αν και εξετάζεται η μετάθεση της επιβολής περιβαλλοντικής εισφοράς κατά ένα εξάμηνο, δηλαδή αντί για 1η Ιουλίου να εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2020.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργάτης καθαριότητας του Δήμου Χαλκιδέων σκοτώθηκε στον δρόμο
Pαραμονής Πρωτοχρονιάς, ο 47χρονος Β.Κ., εργάτης στον Δήμο Χαλκιδέων έχασε ακαριαία τη ζωή του όταν, σε κεντρικό δρόμο της Νέας Αρτάκης, τουριστικό λεωφορείο προσέκρουσε στο απορριμματοφόρο στο οποίο επέβαινε...
Εργάτης καθαριότητας του Δήμου Χαλκιδέων σκοτώθηκε στον δρόμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Χρυσή Αυγή μπήκε στον ΕΔΣΝΑ με υπουργική εγκύκλιο
Στο διοικητικό συμβούλιο του περιφερειακού φορέα εκλέχτηκε ο χρυσαυγίτης Ηλίας Παναγιώταρος, βάσει της διαδικασίας που αποφασίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έμειναν εκτός ο Θ. Τζήμερος και οι...
Η Χρυσή Αυγή μπήκε στον ΕΔΣΝΑ με υπουργική εγκύκλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ομηροι της δυσοσμίας
Αντιμέτωποι με έντονη δυσοσμία δηλώνουν ότι είναι κάτοικοι της περιοχής πλησίον των Nεκροταφείων Νέας Σμύρνης και Καλλιθέας. Σε έναν δρόμο εντός μιας πυκνοκατοικημένης γειτονιάς, σταθμεύουν απορριμματοφόρα...
Ομηροι της δυσοσμίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Σε τεντωμένο σκοινί οδηγούν οι εξελίξεις για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Γραμματικού. Κατηγορηματική η Περιφέρεια Αττικής ότι θα επιμείνει στην ολοκλήρωση του έργου. Κατηγορηματικοί και οι...
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ασφυκτική πίεση στο ΑΣΕΠ
Καθημερινή πίεση ασκείται από το υπουργείο Εσωτερικών προς το ΑΣΕΠ για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 3Κ/2018 και τη στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων με μόνιμο προσωπικό....
Ασφυκτική πίεση στο ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Αττική κινδυνεύει να μείνει χωρίς ανακύκλωση!
Στην κόψη του ξυραφιού η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική! Σοβαρή απειλή αποτελεί προσφυγή κατά διαγωνισμού που αφορά τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης, το οποίο επεξεργάζεται το 1/4 των...
Η Αττική κινδυνεύει να μείνει χωρίς ανακύκλωση!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας