• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.2°C / 24.0°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.1°C / 21.4°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.0°C / 21.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.9°C / 15.0°C
  0 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.6°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 14.5°C
  1 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 23.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.5°C / 22.7°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 23.6°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.9°C / 20.3°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  80%

Μονή Εμμαούς

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θεός σχωρέσ’ τα τα δάνεια...

 • A-
 • A+

Αγία... αθώωση χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για το πολύκροτο σκάνδαλο της Μονής Εμμαούς με ιερά δάνεια από τη Marfin!

Ευλογημένες τραπεζικές χορηγήσεις 11,5 εκατομμυρίων ευρώ στο όνομα συγκεκριμένων πιστών, δάνεια 60 εκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθούν τα προηγούμενα και αναπτυξιακό πρόγραμμα με έργα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση δεν προκάλεσαν καμία απολύτως οικονομική ζημιά!

Τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, κατ’ επάγγελμα, αντιμετώπιζαν αρχικά ένας μοναχός, ένας ιερομόναχος, μία μοναχή και τρεις λαϊκοί. Εξ αυτών, όμως, ένας μοναχός κι ένας πολιτικός μηχανικός τράπεζας απεβίωσαν πριν από το δικαστήριο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι υποστήριξαν απολογούμενοι ότι οι νεκροί ήταν αυτοί που σχεδίασαν όλο το... κόλπο, με τη λήψη των υπέρογκων δανείων στα ονόματα πιστών κι εκείνοι εμφανίστηκαν ως θύματα που τους ενέπλεξαν.

Σύμφωνα πάντως με το παραπεμπτικό βούλευμα, τα δάνεια των πιστών έφτασαν τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία όλων των ακινήτων δεν ξεπερνούσε τα 565.000 ευρώ εκείνη την περίοδο, τη διετία 2007-08.

Οι κατηγορούμενοι φέρονταν να ευθύνονται για 29 δανειακές συμβάσεις που ζημίωσαν την περιουσία του ησυχαστηρίου κατά 28 εκατ. ευρώ και ότι προέβησαν σ’ αυτές τις ενέργειες για να αποκομίσουν περιουσιακό όφελος. Ποσό 4,2 εκατ. ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκε προς όφελος του ησυχαστηρίου, δηλαδή για την ανέγερση ιδρύματος απόρων και γερόντων, αλλά περιήλθε στην περιουσία τους.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ που διενήργησε την έρευνα, οι εμπλεκόμενοι το 2007 ίδρυσαν offshore εταιρεία στη Λιβερία που εγγυήθηκε δάνειο ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, με δικαιούχο το μοναστήρι.

Με το πρόσχημα της οικονομικής ενίσχυσης προσέγγιζαν πιστούς και τους έπειθαν να αγοράσουν αγροτεμάχια με τη λήψη δανείων στο όνομά τους. Επίσης, ιδιοποιήθηκαν χρηματικά ποσά με το πρόσχημα των δωρεών προς ιερά σκήτη του Αγίου Ορους.

Τελικά, το δικαστήριο έκρινε χθες αθώους έναν μοναχό, μία μοναχή, μία μηχανικό και έναν δικηγόρο.

Αν και το μοναστήρι ενεπλάκη σε ένα πολύπλοκο κύκλωμα δανεισμών χωρίς αντίκρισμα και τα δάνεια των 60 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Marfin δεν έχουν ακόμη τακτοποιηθεί, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν τελέστηκε το αδίκημα της υπεξαίρεσης, αφού κανείς από τους τέσσερις κατηγορούμενους δεν βρέθηκε να έχει πάρει χρήματα.

Αποφάνθηκε επίσης ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης, σε βάρος τόσο του μοναστηριού όσο και των ιδιωτών, όπως διαβεβαίωσαν οι κατηγορούμενοι-υπεύθυνοι του μοναστηριού και οι ιδιώτες που πήραν τα δάνεια, υποστηρίζοντας ότι έχουν εξοφληθεί.

Πάντως, στα ποινικά δικαστήρια εκκρεμεί και άλλη υπόθεση για το «σκάνδαλο Εμμαούς» που αφορά τραπεζικά στελέχη για τα δάνεια που χορήγησαν και ιδιώτες που τα πήραν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταρρέει το κατηγορητήριο για τις Σκουριές
H φράση «καταρρέει σαν χάρτινος πύργος» βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της στο κατηγορητήριο της «μεγάλης δίκης» των Σκουριών, όπου 21 αθώοι πολίτες, έντιμοι οικογενειάρχες, επαγγελματίες που ποτέ δεν έδωσαν...
Καταρρέει το κατηγορητήριο για τις Σκουριές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος τούς θέλει η Θέμις διαφωνεί...
Ανεργοι παραμένουν στην ουσία 478 συμβασιούχοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά τη νέα απόρριψη αιτήματος προσωρινής διαταγής που είχαν ζητήσει από το Πρωτοδικείο για να παραμείνουν στις...
Ο δήμος τούς θέλει η Θέμις διαφωνεί...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράγουν υψηλή τεχνολογία και... δικαστικές διαμάχες;
Συνέντευξη τύπου εφ´όλης της ύλης, για τη δραστηριότητα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έδωσε ο υπεύθυνος καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, έχοντας αφορμή πάντως τα όσα...
Παράγουν υψηλή τεχνολογία και... δικαστικές διαμάχες;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε δίκη παραπέμπονται πρώην στελέχη της ΕΒΖ
Πικρό ποτήρι από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης για τρεις πρώην προέδρους και τρεις διευθύνοντες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) που παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για...
Σε δίκη παραπέμπονται πρώην στελέχη της ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πολιορκία της Εσφιγμένου
Από τη μία ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους καλεί τους δύο καταδικασθέντες μοναχούς (για το επεισόδιο με τη ρίψη μολότοφ τον Ιούλιο του 2013) να παραδοθούν στις αρχές και από την άλλη οι υποστηρικτές της...
Η πολιορκία της Εσφιγμένου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βγάζουν σπίτια στο σφυρί και σφυρίζουν κλέφτικα
Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση εναντίον της κυβέρνησης, που διατείνεται ότι «προστατεύει την πρώτη κατοικία και μάλιστα με σημαντικά μέτρα ενίσχυσης των πιο αδύναμων», ενώ έχουν...
Βγάζουν σπίτια στο σφυρί και σφυρίζουν κλέφτικα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας