• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.2°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 22.1°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 22.7°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.7°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 21.9°C
  0 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 20.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.4°C / 16.4°C
  3 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.3°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.4°C / 21.0°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  4 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 20.5°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.5°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  54%
Χάρτης της περιοχής γύρω από την Ακρόπολη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολεοδομικός έλεγχος κατόπιν... εργασιών

 • A-
 • A+

Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών Δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος μπαίνει η οικοδομική άδεια που έχουν χορηγήσει οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την ανέγερση δεκαώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου, σε μικρή απόσταση από την Ακρόπολη.

Εχει ζητηθεί ο φάκελος που έχει υποβληθεί στην Υπηρεσία Δόμησης, ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα της άδειας και να ακολουθήσει αυτοψία για να διαπιστωθεί η ορθή εφαρμογή της. Είναι κινήσεις τις οποίες όφειλαν να έχουν ήδη κάνει οι υπηρεσιακοί και πολιτικοί προϊστάμενοι της δημοτικής υπηρεσίας...

Από στοιχεία που αναγράφονται στη συγκεκριμένη άδεια δόμησης προκύπτει ότι η επιφάνεια της οικοδομής ανέρχεται σε 2.700 τετραγωνικά και επομένως, με βάση το ισχύον από το 2011 θεσμικό πλαίσιο και την υπουργική απόφαση που το εξειδικεύει, έπρεπε να έχει γίνει ενδιάμεσος έλεγχος στην οικοδομή μετά την ολοκλήρωση του σκελετού και της εξωτερικής τοιχοποιίας.

Το κτίριο όμως βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και προβλεπόταν να λειτουργήσει σε δύο μήνες («Καθημερινή», 22/2/2019). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η αίτηση για τον υποχρεωτικό πολεοδομικό έλεγχο που θα έδινε το «πράσινο φως» για να συνεχιστούν οι οικοδομικές εργασίες υποβλήθηκε από την πλευρά των ιδιοκτητών πριν από ένα δεκαήμερο. Πιθανότατα στις 15/2/2019, την ίδια ημέρα που έγινε η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας!

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος προαναγγέλλει την προσωρινή αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που θα καλύπτει ολόκληρο τον νότιο τομέα του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Αθήνας, ο οποίος είναι ευρύτερος του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας και οριοθετείται από τις οδούς Ακαδημίας, Σίνα, Μερλιέ, Ασκληπιού, Καλλιδρομίου, Μετσόβου, Πατησίων, Χαλκοκονδύλη, Φαβιέρου, Δεληγιάννη, Ανδρομάχης, Λένορμαν, Μίλωνος, Β. Ηπείρου, Προποντίδος, Δωδώνης, Αντιγόνης, λ. Αθηνών, Σπ. Πάτση, Ιεράς Οδού, Κωνσταντινουπόλεως, Περσεφόνης, Τριών Ιεραρχών, Κηφισοδότου, Καλλιρρόης, Ηρακλέους, Βρεσθένης, Απολλοδώρου, Ζεύξιδος, Ιόλης, Λογγίνου, Μάρκου Μουσούρου, Υμηττού, Πύρρωνος, Πρόκλου, Ερατοσθένους, Ησιόδου, Ρηγίλλης, Ηροδότου, Καψάλη, Κανάρη και Ακαδημίας.

Αυστηρότεροι όροι

Η υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί ώς την Παρασκευή, μετά τον καθορισμό των οδών που θα περικλείουν την περιοχή αναστολής αδειών.

Εχει ήδη συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από στελέχη των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία ώς τις αρχές Απριλίου θα προτείνει αυστηρότερους όρους δόμησης σε περιοχές που βρίσκονται σε οπτική επαφή με την Ακρόπολη, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν τη μείωση του ύψους των νέων οικοδομών που έχει θεσπιστεί με τον νόμο 4067/2012.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Αρχαιολόγων επισημαίνει ότι το νομοθέτημα του 2012 δεν είχε εξαιρέσει τις περιοχές που βρίσκονται σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και γύρω από σημαντικά μνημεία, όπως είναι η περίπτωση Μακρυγιάννη.

Ζητά να ληφθούν μέτρα προστασίας της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Ακρόπολη, που πρέπει να επεκταθούν σε όλους τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
Την ένταξη ολόκληρης της περιοχής Μακρυγιάννη-Κουκάκι-Φιλοπάππου στο καθεστώς προστασίας της Ακρόπολης και την αναθεώρηση των όρων δόμησης ζητά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με έγγραφό της...
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
To δεκαόροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αθωώθηκαν» από τη σύμβουλο του Καμίνη οι πολεοδομικές υπερβάσεις στην Ακρόπολη
Πλήρη κάλυψη στο πολεοδομικό «έγκλημα» στην περιοχή Μακρυγιάννη έδωσαν στην ουσία οι σύμβουλοι της παράταξης του Γιώργου Καμίνη για το πολυώροφο κτίριο που επισκιάζει την Ακρόπολη.
«Αθωώθηκαν» από τη σύμβουλο του Καμίνη οι πολεοδομικές υπερβάσεις στην Ακρόπολη
Τo δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
Αντί για αυτοψία στο προκλητικό για το δημόσιο αίσθημα δεκαώροφο κτίριο στην οδό Φαλήρου, το οποίο επισκιάζει την Ακρόπολη, ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της οικοδομικής...
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
α οικόπεδα επί των οδών Φαλήρου και Μισαραλιώτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη
Με τεκμηριωμένες βολές κατά του θεσμικού πλαισίου, το οποίο με διαδοχικές προσθήκες από το 1978 επιτρέπει να κατασκευάζονται πολυώροφα κτίρια δίπλα...
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη
To δεκαόροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Παγώνουν» οι εργασίες και οι νέες άδειες δόμησης
Σε αναστολή οικοδομικών εργασιών και έκδοσης αδειών δόμησης σε ολόκληρη την περιοχή Μακρυγιάννη - Κουκάκι προσανατολίζονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μετά τις αντιδράσεις για την ανέγερση...
«Παγώνουν» οι εργασίες και οι νέες άδειες δόμησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
Με αναλυτικά στοιχεία για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών και με την υπόμνηση ότι το Μάτι θα ζωντανέψει αλλά «χωρίς εκπτώσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό» απαντά η κυβέρνηση στη Συντονιστική Επιτροπή...
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας