• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.5°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 12.2°C
  3 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 8.0°C / 14.4°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.4°C
  0 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  92%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.2°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 17.7°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.8°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.3°C / 11.6°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.3°C
  0 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  95%

Φωτογραφία αρχειου | MOTION TEAM

 

 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αοσμο πόρισμα για... τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη

 • A-
 • A+

Σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει σε ειδική συνέντευξη Τύπου κάποια πρώτα συμπεράσματα, το «ενδιάμεσο πόρισμα» όπως το ονομάζει, από την έρευνα του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ για το «μυστηριώδες» πρόβλημα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη και ειδικά στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, οι οποίες ήρθαν στο φως με δημοσίευμα της ιστοσελίδας voria.gr χθες, από τα μέχρι τώρα στοιχεία οι έξι χημικές ουσίες που ανιχνεύτηκαν κινούνται εντός των ορίων ασφαλείας, άρα... δεν προκύπτει σοβαρός λόγος ανησυχίας.

Οπως έγινε γνωστό, αυτό το «ενδιάμεσο πόρισμα» παραδόθηκε από την καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Κωνσταντίνη Σαμαρά στην ΠΚΜ πριν από μερικές εβδομάδες και ακολούθησε η επεξεργασία των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Βλέπετε, ενώ οι επιστήμονες κάνουν τη δουλειά τους μεν, είναι εκτός των αρχικών χρονικών ορίων που είχαν τεθεί και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής άρχισαν να πυκνώνουν. Πλησιάζουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές...

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το εργαστήριο του ΑΠΘ έχει αναλάβει να βρει την εστία του προβλήματος από το 2017, με ένα ειδικό μηχάνημα που δώρισαν τα ΕΛ.ΠΕ. (Ελληνικά Πετρέλαια), αλλά ακόμη ψάχνει, ενώ αγνοείται και η τύχη της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε παραγγελθεί από την Εισαγγελία το 2016 για το πρόβλημα.

Εν πάση περιπτώσει, καθώς το πρόβλημα υφίσταται και ο κόσμος διαμαρτύρεται όλο και πιο έντονα για αϋπνίες, αναπνευστικά, δυσφορία, τσούξιμο ματιών και άλλα συμπτώματα, πολλοί υποψήφιοι ζητούν «εδώ και τώρα» απαντήσεις για τους λόγους που προκαλούν την κατάσταση.

Σε αυτό το κλίμα, καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές αφορούν και την Περιφέρεια, φαίνεται πως ασκήθηκαν πιέσεις «να δώσουμε κάτι στον κόσμο», καίτοι η κ. Σαμαρά ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα πριν από τον Μάιο.

Σύμφωνα με την ίδια, η έναρξη του προγράμματος καθυστέρησε μερικούς μήνες, αλλά τουλάχιστον με τις μετρήσεις που γίνονται μέχρι τώρα ο δακτύλιος του φαινομένου έχει περιοριστεί στον Δήμο Ευόσμου-Κορδελιού, οπότε τους αμέσως επόμενους μήνες θα υπάρχουν κάποια ασφαλή συμπεράσματα για την εστία του φαινομένου.

Η περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι γενικά παραδεκτό ότι είναι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη καθώς περιλαμβάνει τη βιομηχανική περιοχή Σίνδου, την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, τα ΕΛ.ΠΕ., τα διυλιστήρια Μαμιδάκη και μια σειρά βαριές βιομηχανικές μονάδες.

Τα πρώτα συμπεράσματα

Πάντως, μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων του «ενδιάμεσου πορίσματος» φαίνεται ότι περιλαμβάνονται:

1. Από τις έως τώρα μετρήσεις οι οποίες ξεκίνησαν πριν από περίπου δέκα μήνες, έχουν ανιχνευτεί κυρίως έξι χημικές ενώσεις. Το Εργαστήριο, όμως, δεν είναι ακόμη σε θέση να προχωρήσει στην ακριβή και πλήρη ταυτοποίηση των ουσιών οι οποίες προκαλούν τη δυσοσμία, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να εντοπίσει και τις πιθανές πηγές οι οποίες ενοχοποιούνται για το συγκεκριμένο φαινόμενο.

2. Οι συγκεντρώσεις των ενώσεων που έχουν ανιχνευτεί κινούνται εντός των ορίων ασφαλείας όπως αυτά καθορίζονται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

3. Καμία από τις ενώσεις που ανιχνεύτηκαν έως τώρα δεν αξιολογείται ως επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων, παρότι θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλλουν στη δυσοσμία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οχι στα αποτεφρωτήρια, ναι στη βιώσιμη ανάπτυξη»
Η μαζική διαμαρτυρία των κατοίκων του Δήμου Δέλτα απέφερε μια μικρή νίκη στο αίτημά τους να μη μεταβληθεί η Σίνδος σε αποθετήριο πάσης φύσεως αποβλήτων, στερεών, υγρών και αέριων.
«Οχι στα αποτεφρωτήρια, ναι στη βιώσιμη ανάπτυξη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλος ρυπαίνει, άλλος πληρώνει
Ο ρυπαίνων καταδικάζεται, αλλά ο δημότης πληρώνει; Φυλάκιση δύο ετών επέβαλε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης σε ιδιοκτήτη σωληνουργίας στην Ευκαρπία για ρύπανση από αμίαντο, όμως η εταιρία πτώχευσε και ο...
Αλλος ρυπαίνει, άλλος πληρώνει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η πώληση του 23% δεν αλλάζει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ»
Tελειωμένη υπόθεση η πώληση του 23% της ΕΥΑΘ, «κανείς δεν κουνάει την "Ελντοράντο", αν τηρεί τον νόμο και προστατεύει το περιβάλλον»... Με απλές και καθαρές δηλώσεις χθες στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής...
«Η πώληση του 23% δεν αλλάζει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Συνασπισμός» από πρωτοβουλίες πολιτών για να πρασινίσει η Θεσσαλονίκη
Δεν αποτελεί μυστικό, εδώ και δεκαετίες, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο στην Ευρώπη.
«Συνασπισμός» από πρωτοβουλίες πολιτών για να πρασινίσει η Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαλάζιες Σημαίες υπό όρους
Η παραλία του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική και η παραλία Ποταμός της Επανομής προσφάτως έχασαν την πιστοποίηση της Γαλάζιας Σημαίας, διαπιστώθηκαν σημαντικές παραβάσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία.
Γαλάζιες Σημαίες υπό όρους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικογραφία για μπάζα και παλιά στρώματα σε βιότοπο
Ο διοικητής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ευθύνεται για την απόρριψη μπαζών και παλαιών στρωμάτων που προέκυψαν μετά την πρόσφατη ανακαίνιση τμήματος του νοσοκομείου.
Δικογραφία για μπάζα και παλιά στρώματα σε βιότοπο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας