Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τίτλοι τέλους για τη Raxevsky

Οπως καταγγέλλουν οι απολυμένοι, το λουκέτο στη Raxevsky δημιουργεί πολλά ερωτήματα, καθώς πρόκειται για «ένα από τα πιο δυνατά brand names».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τίτλοι τέλους για τη Raxevsky

  • A-
  • A+
Υστερα από τέσσερις δεκαετίες κυριαρχίας στον χώρο της μόδας η ελληνική εταιρεία γυναικείων ενδυμάτων Raxevsky, έβαλε «λουκέτο» αφήνοντας στον δρόμο τους τελευταίους 100 εργαζόμενους χωρίς αποζημίωση και με απλήρωτα δεδουλευμένα 14 μηνών.

«Η γυναίκα προηγείται, η μόδα ακολουθεί». Αυτό ήταν το μότο της ελληνικής εταιρείας γυναικείων ενδυμάτων Raxevsky, που εδώ και 4 δεκαετίες κυριαρχούσε στον χώρο της μόδας, με δεκάδες υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, σε Κύπρο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ρουμανία.

«Το λουκέτο προηγείται, οι εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο» είναι το εταιρικό μοντέλο που εφαρμόστηκε στις πλάτες των τελευταίων 100 υπαλλήλων της Raxevsky, που μόλις απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση, με απλήρωτα δεδουλευμένα 14 μισθών ανά εργαζόμενο, χωρίς καν δώρο Χριστουγέννων.

Oπως καταγγέλλουν οι απολυμένοι, με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν χθες μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους, το λουκέτο στη Raxevsky δημιουργεί πολλά ερωτήματα, καθώς πρόκειται για «ένα από τα πιο δυνατά brand names με εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες να την εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια» και που «μέχρι και σήμερα η θέση της στην αγορά θα μπορούσε να είναι ισχυρή».

Βάζουν πλάτη από το 2012

«Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας μάς οδήγησε, ήδη από το 2012, αργά και σταθερά στην οικονομική ανέχεια, συνεχίσαμε να εργαζόμαστε με θέρμη και πίστη στην ανάκαμψη της εταιρείας, την οποία θεωρούσαμε δυνατή», δηλώνουν οι 100 απολυμένοι, θυμίζοντας ότι άλλοι 75 συνάδελφοί τους οδηγήθηκαν στην έξοδο την τελευταία διετία, χωρίς δεδουλευμένα.

Ο μαρασμός της εταιρείας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, σύμφωνα όμως με όσα δήλωνε ο διευθύνων σύμβουλός της, Γ. Μουρτζούχος, από το 2016 καταβάλλονταν προσπάθειες εξυγίανσης, με υπαγωγή στο άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα. Οπως αφηνόταν μάλιστα να εννοηθεί μέσα από πληροφορίες, «οι τράπεζες δεν θα έδιναν τη χαριστική βολή στην εταιρεία, αλλά θα έβαζαν πλάτη», στηρίζοντας το σχέδιο εξυγίανσης εν λειτουργία.

Η αίτηση προστασίας από τους πιστωτές έγινε δεκτή στα τέλη του 2016. Είχαν ήδη κλείσει πάνω από τα μισά καταστήματα, μειώνοντας τον αριθμό σε 26 από 55, και είχαν απομείνει 140 εργαζόμενοι από τους 290.

Τα προβλήματα επιβίωσης των εργαζομένων ήταν ήδη οξυμένα, είχαν ξεκινήσει οι πρώτες επισχέσεις εργασίας, ενώ το ζήτημα των απλήρωτων της Raxevsky είχε συζητηθεί και στη Βουλή με ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ.

«Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019 οι εργαζόμενοι συνεχίσαμε, απλήρωτοι ουσιαστικά, να προσφέρουμε αδιαλείπτως τις υπηρεσίες μας, πιστεύοντας στη “συμφωνία εξυγίανσης” του 2016. Η διοίκηση άφησε την εταιρεία να αργοπεθαίνει, με τα όποια οικονομικά οφέλη υπήρχαν να μη διοχετεύονται στην εξυγίανσή της και τους εργαζόμενους, προσβάλλοντας παράλληλα την αξιοπρέπειά μας, αφήνοντάς μας να ζούμε μέσα στην αμφιβολία ακόμα και τις τελευταίες στιγμές, ενώ οι ίδιοι είχαν ήδη αποφασίσει από καιρό ότι θα την κλείσουν».

Οι εργαζόμενοι καλούν την Πολιτεία να τους συνδράμει ώστε να καλυφθούν οι νόμιμες διεκδικήσεις τους, αλλά και να απαντηθούν τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτουν.

Η απάντηση της εταιρείας

Ο Aδωνις Γεωργιάδης με τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου, σε ένα από τα «λαμπερά» πάρτι

της Raxevsky, όταν η εταιρεία μεσουρανούσε, το 2010.

«Ηταν μια οικογενειακή νοικοκυρεμένη επιχείρηση. Προσπάθησε να εξυγιανθεί, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε»

Αναζητήσαμε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Raxevsky, κ. Μουρτζούχο, χωρίς να λάβουμε επίσημη απάντηση. Σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση από νομικούς εκπροσώπους του, «η εταιρεία εν τω πράγματι έκλεισε λόγω έλλειψης ρευστότητας και καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων».

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» αν υπάρχει σχέδιο αποπληρωμής αποζημιώσεων και δεδουλευμένων, η απάντηση ήταν ότι «δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Ούτε υπάρχει λόγος να κηρύξει πτώχευση, εφόσον δεν έχει περιουσία». Παραδέχονται δηλαδή κυνικά ότι άφησαν την εταιρεία άδειο κουφάρι και τους εργαζόμενους παντελώς ακάλυπτους. Ούτε λάβαμε πειστική εξήγηση γιατί δεν πέτυχε το σχέδιο εξυγίανσης του 2016: «Ηταν μια οικογενειακή νοικοκυρεμένη επιχείρηση. Προσπάθησε να εξυγιανθεί, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε» ήταν η απάντηση.

Μόνο που η Raxevsky δεν ήταν το ψιλικατζίδικο της γωνίας, αλλά στην πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων ενδυμάτων ώς και το 2010, με τζίρο πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ, δεύτερη πανελλαδικά σε μικτά κέρδη.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ίδιο λουκέτο θα κλείσει και τα σπίτια μας...
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι 91 εργαζόμενοι του εργοστασίου στην Κάτω Αχαγιά ενάντια στις αποφάσεις του ομίλου οι οποίες τους οδηγούν στην ανεργία και την απεμπόληση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Το ίδιο λουκέτο θα κλείσει και τα σπίτια μας...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι εμπορικοί όμιλοι έβαλαν στο μάτι την εθιμική αργία
​Το αμερικανικό σλόγκαν «Ψώνια μέχρι τελικής πτώσης» -shop till you drop- αποφάσισαν να κάνουν πράξη οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι Factory Outlet στην Πειραιώς, το εκπτωτικό χωριό MacArthur Glenn στα Σπάτα και...
Οι εμπορικοί όμιλοι έβαλαν στο μάτι την εθιμική αργία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΒΙΚΗ: στον αέρα οι 120 εργαζόμενοι
Ούτε εργαζόμενοι ούτε απολυμένοι. Απλήρωτοι από τον Απρίλιο του 2017, εγκλωβισμένοι σε μια επιχείρηση που έχει πάψει να λειτουργεί, αλλά δεν έχει τυπικά πτωχεύσει, οι περίπου 120 εναπομείναντες εργαζόμενοι στη...
ΒΙΚΗ: στον αέρα οι 120 εργαζόμενοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
200 εργαζόμενοι στον βάλτο της Χαλυβουργικής
Με γεννήτριες ασφαλείας (υπο)λειτουργεί πλέον το εργοστάσιο της Χαλυβουργικής στον Ασπρόπυργο, καθώς η ιστορική επιχείρηση «βγήκε από την πρίζα», εξαιτίας συσσωρευμένων χρεών, ύψους 31,8 εκατομμυρίων στη ΔΕΗ ●...
200 εργαζόμενοι στον βάλτο της Χαλυβουργικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαστική δικαίωση για τις εργάτριες της ΣΚΟΤ
Στα σκαλοπάτια της Επιθεώρησης Εργασίας Ελευσίνας, όπου είχαν καταφύγει για πολλοστή φορά, βρήκε τις εργαζόμενες της ΣΚΟΤ η χαρμόσυνη είδηση της δικαίωσης τους. Το δικαστήριο έκρινε άκυρη, ως παράνομη και...
Δικαστική δικαίωση για τις εργάτριες της ΣΚΟΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκπτώσεις... αργιών από τα πολυκαταστήματα
Μετά τις Κυριακές, στο στόχαστρο των εργοδοτών μπαίνουν και οι εθιμικές αργίες των εορτών • «Δεν πάει άλλο. Αυτή τη φορά δεν θα δουλέψουμε την επομένη των Χριστουγέννων», δηλώνουν εργαζόμενοι στο εκπτωτικό...
Εκπτώσεις... αργιών από τα πολυκαταστήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας