Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
20% των παιδιών κακοποιούνται
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

20% των παιδιών κακοποιούνται

  • A-
  • A+

Ενα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης στη σύγχρονη Ελλάδα, με τα περιστατικά να έχουν αυξηθεί τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Τα περισσότερα θύματα σωματικής κακοποίησης είναι αγόρια στην εφηβεία, ενώ θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πέφτουν συχνότερα κορίτσια στην εφηβεία. Από την κακοποίηση όμως δεν γλιτώνουν και μικρότερα παιδιά 1-6 χρόνων.

Το προφίλ του δράστη είναι άνδρας άνω των 30 ετών, «υπεράνω πάσης υποψίας», αφού ανήκει στο φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας του παιδιού.

Τα παραπάνω κατέδειξαν ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα με θέμα «Ιατρική και νομική αξιολόγηση της ενδοοικογενειακής βίας» που συνδιοργάνωσαν η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία.

Στοιχεία ιατροδικαστών

«Τα τελευταία δέκα χρόνια –και κυρίως τα χρόνια της οικονομικής κρίσης– έχει σημειωθεί αύξηση στα περιστατικά παιδικής κακοποίησης», επισήμανε ο Ηλίας Μπογιόκας, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιώς.

Επτά στα δέκα (73%) περιστατικά σωματικής κακοποίησης που εξετάστηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς έφεραν ελαφρές και απλές σωματικές βλάβες, ενώ για ένα (8%) καταγράφηκαν βαριές σωματικές βλάβες.

Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν αγόρια 13-18 χρόνων, αλλά υπήρχαν και μικρά παιδιά ηλικίας 1-6 ετών που έπεσαν θύματα βίας.

Δύο στα δέκα (22%) περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης είχαν υποστεί βιασμό, ενώ τρία στα δέκα (31%) ασελγείς πράξεις. Τα περισσότερα αφορούσαν κορίτσια ηλικίας 13-18 χρόνων, ωστόσο περισσότερο από το 20% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ήταν παιδάκια ηλικίας μόλις 1-6 ετών.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο αφορά το 33% των περιστατικών στα οποία δεν διαπιστώθηκε κακοποίηση από τους ιατροδικαστές, γεγονός που, όπως εξήγησε ο Ηλ. Μπογιόκας, οφείλεται κυρίως στην καθυστερημένη προσέλευση των ανηλίκων προς εξέταση, αλλά και σε ψευδείς καταγγελίες γονέων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει τον ιατροδικαστή ως κεντρικό πρόσωπο στη διερεύνηση αυτών των περιστατικών, ενώ στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης απαραίτητη είναι και η παιδοψυχιατρική–παιδοψυχολογική εκτίμηση.

Ωστόσο, στη χώρα μας καταγράφεται ανεπάρκεια δομών στις οποίες μπορεί να απευθυνθούν τα περιστατικά. Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι ότι «μέχρι και σήμερα σε κανένα Νοσοκομείο Παίδων της χώρας δεν υπάρχει ιατροδικαστής», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.

Στοιχεία ΕΛ.ΑΣ.

Κορίτσια, ελληνικής υπηκοότητας (76%), στην εφηβεία –14 έως 17 ετών– (39%) είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα (79%) και τα θύματα κακοποίησης που φτάνουν στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας και εξετάζονται.

Εξι στις δέκα (61%) καταγγελίες παιδικής σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης που εξετάζουν οι Αρχές αφορούν αποπλάνηση και τρεις στις δέκα (32%) βιασμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και ψυχολόγος Κωνσταντίνα Κωστάκου.

Η αποκάλυψη εμπειριών σεξουαλικής κακοποίησης είναι μια διαδικασία με συγκεκριμένα στάδια –άρνηση, αποκάλυψη, αναίρεση και επανεπιβεβαίωση–, μέσα από τα οποία τα περισσότερα παιδιά περνούν προοδευτικά, εξήγησε η Κ. Κωστάκου.

«Επτά στα δέκα παιδιά (72%) που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση αρχικά θα αρνηθούν να επιβεβαιώσουν και από τη στιγμή που θα αποφασίσουν να αποκαλύψουν την κακοποίηση, μόλις το 7% των παιδιών θα προχωρήσει σε ολοκληρωτική-πλήρη αποκάλυψη», πρόσθεσε.

Τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά «είναι πιθανό να αποκαλύψουν την κακοποίηση άθελά τους, μέσα από δράσεις ή δηλώσεις ακατάλληλες», ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι «θα αποφασίσουν συνειδητά να αποκαλύψουν την κακοποίηση εξαιτίας κυρίως του θυμού τους έναντι του δράστη», υπογράμμισε η αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Αναλύσεις DNA

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των αναλύσεων DNA «δίνουν τη δυνατότητα στις διωκτικές αρχές να αναζητούν άτομα-δράστες σε βιοτράπεζες ή σε ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες οι πολίτες έχουν απευθυνθεί για τη μελέτη του γενεαλογικού τους δέντρου, τη διερεύνηση της καταγωγής τους και την αναζήτηση συγγενικών προσώπων», εξήγησε η Λήδα Κοβάτση, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θέτοντας και τα ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν σε αυτές τις διαδικασίες και συγκεκριμένα στη χρησιμοποίηση του γενετικού υλικού για διαφορετικό σκοπό από αυτόν που επιθυμούσε ο εξεταζόμενος.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κρίσιμη κατάσταση το 3χρονο αγόρι που κάηκε από βραστό νερό
Σύμφωνα με νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν το παιδί φέρει εγκαυματική νόσο με έκταση 40% που εκτείνεται κυρίως στην κεφαλή, θώρακα και είναι διασωληνωμένο στη ΜΕΘ.
Σε κρίσιμη κατάσταση το 3χρονο αγόρι που κάηκε από βραστό νερό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος της ανάρρωσης για την 8χρονη Αλεξία
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της μικρής Αλεξίας που σήμερα βγήκε από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων «Παν. & Αγλαϊας Κυριακού». Η 8χρονη είχε τραυματιστεί τη μέρα του Πάσχα...
Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος της ανάρρωσης για την 8χρονη Αλεξία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακτίδα αισιοδοξίας για την 8χρονη
Κρίσιμη μεν σταθερή όμως χαρακτηρίζουν οι θεράποντες γιατροί του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», την κατάσταση της 8χρονης Αλεξίας η οποία τραυματίστηκε σοβαρά την Κυριακή του Πάσχα, στο χωριό Θεσπιές...
Ακτίδα αισιοδοξίας για την 8χρονη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λύση για τα «75 παιδιά στα αζήτητα»
Οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη...
Λύση για τα «75 παιδιά στα αζήτητα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Tα παραδοσιακά παιχνίδια είναι καλύτερα από τα ηλεκτρονικά
Ηρθε πάλι η εποχή του χρόνου που οι γονείς σε ρόλο Αγιου Βασίλη αγωνιούν να αγοράσουν στα παιδιά τους τα πιο περιζήτητα παιχνίδια. Παιχνίδια που διαφημίζονται ασταμάτητα στην τηλεόραση ή που τα ίδια τα παιδιά...
Tα παραδοσιακά παιχνίδια είναι καλύτερα από τα ηλεκτρονικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας