Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
20% των παιδιών κακοποιούνται
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

20% των παιδιών κακοποιούνται

  • A-
  • A+

Ενα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης στη σύγχρονη Ελλάδα, με τα περιστατικά να έχουν αυξηθεί τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Τα περισσότερα θύματα σωματικής κακοποίησης είναι αγόρια στην εφηβεία, ενώ θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πέφτουν συχνότερα κορίτσια στην εφηβεία. Από την κακοποίηση όμως δεν γλιτώνουν και μικρότερα παιδιά 1-6 χρόνων.

Το προφίλ του δράστη είναι άνδρας άνω των 30 ετών, «υπεράνω πάσης υποψίας», αφού ανήκει στο φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας του παιδιού.

Τα παραπάνω κατέδειξαν ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα με θέμα «Ιατρική και νομική αξιολόγηση της ενδοοικογενειακής βίας» που συνδιοργάνωσαν η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία.

Στοιχεία ιατροδικαστών

«Τα τελευταία δέκα χρόνια –και κυρίως τα χρόνια της οικονομικής κρίσης– έχει σημειωθεί αύξηση στα περιστατικά παιδικής κακοποίησης», επισήμανε ο Ηλίας Μπογιόκας, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιώς.

Επτά στα δέκα (73%) περιστατικά σωματικής κακοποίησης που εξετάστηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς έφεραν ελαφρές και απλές σωματικές βλάβες, ενώ για ένα (8%) καταγράφηκαν βαριές σωματικές βλάβες.

Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν αγόρια 13-18 χρόνων, αλλά υπήρχαν και μικρά παιδιά ηλικίας 1-6 ετών που έπεσαν θύματα βίας.

Δύο στα δέκα (22%) περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης είχαν υποστεί βιασμό, ενώ τρία στα δέκα (31%) ασελγείς πράξεις. Τα περισσότερα αφορούσαν κορίτσια ηλικίας 13-18 χρόνων, ωστόσο περισσότερο από το 20% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ήταν παιδάκια ηλικίας μόλις 1-6 ετών.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο αφορά το 33% των περιστατικών στα οποία δεν διαπιστώθηκε κακοποίηση από τους ιατροδικαστές, γεγονός που, όπως εξήγησε ο Ηλ. Μπογιόκας, οφείλεται κυρίως στην καθυστερημένη προσέλευση των ανηλίκων προς εξέταση, αλλά και σε ψευδείς καταγγελίες γονέων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει τον ιατροδικαστή ως κεντρικό πρόσωπο στη διερεύνηση αυτών των περιστατικών, ενώ στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης απαραίτητη είναι και η παιδοψυχιατρική–παιδοψυχολογική εκτίμηση.

Ωστόσο, στη χώρα μας καταγράφεται ανεπάρκεια δομών στις οποίες μπορεί να απευθυνθούν τα περιστατικά. Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι ότι «μέχρι και σήμερα σε κανένα Νοσοκομείο Παίδων της χώρας δεν υπάρχει ιατροδικαστής», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.

Στοιχεία ΕΛ.ΑΣ.

Κορίτσια, ελληνικής υπηκοότητας (76%), στην εφηβεία –14 έως 17 ετών– (39%) είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα (79%) και τα θύματα κακοποίησης που φτάνουν στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας και εξετάζονται.

Εξι στις δέκα (61%) καταγγελίες παιδικής σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης που εξετάζουν οι Αρχές αφορούν αποπλάνηση και τρεις στις δέκα (32%) βιασμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και ψυχολόγος Κωνσταντίνα Κωστάκου.

Η αποκάλυψη εμπειριών σεξουαλικής κακοποίησης είναι μια διαδικασία με συγκεκριμένα στάδια –άρνηση, αποκάλυψη, αναίρεση και επανεπιβεβαίωση–, μέσα από τα οποία τα περισσότερα παιδιά περνούν προοδευτικά, εξήγησε η Κ. Κωστάκου.

«Επτά στα δέκα παιδιά (72%) που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση αρχικά θα αρνηθούν να επιβεβαιώσουν και από τη στιγμή που θα αποφασίσουν να αποκαλύψουν την κακοποίηση, μόλις το 7% των παιδιών θα προχωρήσει σε ολοκληρωτική-πλήρη αποκάλυψη», πρόσθεσε.

Τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά «είναι πιθανό να αποκαλύψουν την κακοποίηση άθελά τους, μέσα από δράσεις ή δηλώσεις ακατάλληλες», ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι «θα αποφασίσουν συνειδητά να αποκαλύψουν την κακοποίηση εξαιτίας κυρίως του θυμού τους έναντι του δράστη», υπογράμμισε η αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Αναλύσεις DNA

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των αναλύσεων DNA «δίνουν τη δυνατότητα στις διωκτικές αρχές να αναζητούν άτομα-δράστες σε βιοτράπεζες ή σε ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες οι πολίτες έχουν απευθυνθεί για τη μελέτη του γενεαλογικού τους δέντρου, τη διερεύνηση της καταγωγής τους και την αναζήτηση συγγενικών προσώπων», εξήγησε η Λήδα Κοβάτση, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θέτοντας και τα ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν σε αυτές τις διαδικασίες και συγκεκριμένα στη χρησιμοποίηση του γενετικού υλικού για διαφορετικό σκοπό από αυτόν που επιθυμούσε ο εξεταζόμενος.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ακαδημία, ο έπαινος, οι συστάσεις και ο Τύπος
Η πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη απαντά στην «Εφ.Συν.» για τη βράβευση του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Παιδικό Σπίτι», μετά την καταδίκη του προέδρου για κακοποίηση των τροφίμων.
Η Ακαδημία, ο έπαινος, οι συστάσεις και ο Τύπος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα οι πέντε δομές για τα κακοποιημένα παιδιά
Τα Σπίτια του Παιδιού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα και Ηράκλειο μένουν εκτός λειτουργίας τρία χρόνια μετά τη θέσπισή τους, γεγονός που προκάλεσε παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη.
Στον αέρα οι πέντε δομές για τα κακοποιημένα παιδιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκληματική αδιαφορία για το κακοποιημένο παιδί
Στη διάρκεια της καραντίνας στο σπίτι, έσπασαν τα τηλέφωνα για τις καταγγελίες της ενδοοικογενειακής βίας και, για πρώτη φορά, ήρθε στο φως μία ακόμη διάστασή της, η κακοποίηση παιδιών.
Εγκληματική αδιαφορία για το κακοποιημένο παιδί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να ξαναδούμε τις επιθυμίες και τα όνειρά μας»
Η Ευγενία Σουμάκη, αν. καθηγήτρια αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ότι όσο οι γονείς ελέγχουν την εσωτερική τους ισορροπία και την εξωτερική κατάσταση του σπιτιού τα παιδιά δεν θα υποστούν διάφορες επιπτώσεις.
«Να ξαναδούμε τις επιθυμίες και τα όνειρά μας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το άγχος στην εποχή του κορονοϊού
Τρόποι αντιμετώπισης του στρες που δημιουργεί η αυτοαπομόνωση και πώς μπορεί να γίνει ευκολότερη η προσαρμογή στη νέα σκληρή πραγματικότητα.
Το άγχος στην εποχή του κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο αέρα η χρηματοδότηση δομής κακοποιημένων παιδιών στο Ωραιόκαστρο
Ας πάνε αλλού να αναζητήσουν κεφάλαια. Αυτή είναι η σύνοψη της θέσης της πολιτείας στο αίτημα για κάλυψη των οικονομικών αναγκών της μοναδικής δομής φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών στη Βόρεια Ελλάδα, του...
Στο αέρα η χρηματοδότηση δομής κακοποιημένων παιδιών στο Ωραιόκαστρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας