• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 26.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 23.8°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 24.1°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 17.4°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 25.8°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.4°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 25.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.7°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  96%

Το επίμαχο ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου, που επισκιάζει τον Παρθενώνα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους

 • A-
 • A+

Αντί για αυτοψία στο προκλητικό για το δημόσιο αίσθημα δεκαώροφο κτίριο στην οδό Φαλήρου, το οποίο επισκιάζει την Ακρόπολη, ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε χθες ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας!

Επιρρίπτει ευθύνες αποκλειστικά στο νομοθετικό πλαίσιο και καλεί την κυβέρνηση να το αλλάξει «για να προστατευθούν μνημεία-τοπόσημα της πρωτεύουσας». Αυτή είναι και η μόνη αναφορά σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μία εβδομάδα μετά τη δικαιολογημένη δημοσιότητα του θέματος, για το οποίο άλλωστε η δημοτική αρχή είχε ενημερωθεί γραπτώς από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Εμπειρος μηχανικός επισήμανε στην «Εφ.Συν.» ότι η ιστορικότητα της περιοχής, οι αντιδράσεις των κατοίκων και ο όγκος της νέας οικοδομής θα έπρεπε να έχουν ήδη οδηγήσει την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου σε αυτεπάγγελτη επιθεώρηση της οικοδομής, μέσα από την οποία να πιστοποιήσουν ότι κατασκευάστηκε σύμφωνα με τους όρους της άδειας που χορήγησαν.

Για την περίπτωση του ακινήτου στη συμβολή των οδών Τσάμη Καρατάσου και Μισαραλιώτου, ο Δήμος Αθηναίων καλεί το υπουργείο Πολιτισμού να ανακαλέσει την πρόσφατη απόφαση με την οποία ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση οικοδομικής άδειας, εφόσον όμως δοθούν και οι υπόλοιπες εγκρίσεις από υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την περιοχή, η οποία εντάσσεται στην αρχαιολογική ζώνη της πρωτεύουσας.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), στη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίασή του, αναμένεται να επανεξετάσει την πρόσφατη ομόφωνη γνωμοδότησή του, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δημήτρης Ξυνομηλάκης, σε γραπτή δήλωσή του, αποκαλύπτει ότι η μελέτη για τη συγκεκριμένη περίπτωση έχει απορριφθεί δύο φορές από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Για το ύψος

Στην περίπτωση του δεκαώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής, η δημοτική αρχή της Αθήνας στην ουσία υπερασπίζεται τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας που έχει χορηγήσει η Υπηρεσία Δόμησης.

Για το μείζον θέμα του ύψους αναφέρει ότι υπάρχει θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) και ότι έχει εκδοθεί η υπ’ αριθμόν 2551/2018, επίσης θετική, απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας.

Πρόκειται, όμως, για αναμενόμενες εξελίξεις, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) που ψήφισε τον Απρίλιο του 2012 η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, «ψήλωσε» τις νέες οικοδομές από τα 27 στα 33 μέτρα σε περιοχές όπου ισχύει συντελεστής δόμησης 3,6, όπως στο Κουκάκι που έχει χαρακτηριστεί από το 1978 «πολεοδομικό κέντρο».

Για το δεύτερο, εξίσου σοβαρό θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Δήμος Αθηναίων επικαλείται τέσσερις εγκρίσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, από τις οποίες οι τρεις έχουν χορηγηθεί το 2016 και μία τον Δεκέμβριο του 2018.

Φαίνεται ότι είχαν κριθεί επαρκείς από τις υπηρεσίες του δήμου, που προχώρησαν στην έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας και τις διαδοχικές αναθεωρήσεις της, από τις οποίες η τελευταία χορηγήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2019, παρ’ όλο που είχαν υποβληθεί γραπτές διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.

Από τα στοιχεία που παραθέτει ο δήμος προκύπτει, όμως, ότι οι εισηγήσεις της Εφορείας δεν έχουν υποβληθεί για έγκριση από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Πολιτισμού, όπως είχε γίνει τον Μάρτιο του 2014 και στη συνέχεια εκδόθηκε η απόφαση του τότε υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Η τελική μελέτη

Το σπουδαιότερο είναι ότι έχει παρακαμφθεί η ρητή αναφορά στην ίδια υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η τελική μελέτη για την ανέγερση της οικοδομής πρέπει να υποβληθεί προς θεώρηση στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Η χθεσινή ανακοίνωση του δήμου αρκείται να σημειώσει ότι «σύμφωνα με την αρχική έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, ο ενδιαφερόμενος οφείλει να καταθέσει την τελική μελέτη για την ανέγερση προς θεώρηση», χωρίς να αναφέρει αν καλύφθηκε αυτή η υποχρέωση και, το σπουδαιότερο, γιατί δεν ζητήθηκε από την υπηρεσία πριν από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και των αλλεπάλληλων αναθεωρήσεών της.

Από χθεσινό δημοσίευμα στο «Εθνος» έγινε γνωστό ότι έχει χορηγηθεί και άλλη άδεια για εξαώροφη οικοδομή στην οδό Ζήτρου, δίπλα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που κατασκευάζεται σε μικρό οικόπεδο μόλις 114 τετραγωνικών.

Αναστέλλονται οι νέες άδειες για έναν χρόνο

Στην απόφαση αυτή προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις

Σε αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών για έναν χρόνο σε όλες τις περιοχές του κέντρου που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αντιμετωπιστούν νέες περιπτώσεις πολυώροφων κτιρίων. Το θέμα εξετάστηκε σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες, υπό την προεδρία του Γιώργου Σταθάκη, και αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις, πιθανότατα σήμερα.

Η επικρατέστερη πρόταση προβλέπει την επέκταση των ορίων εφαρμογής του διατάγματος του 1975 που επιβάλλει τον έλεγχο του ύψους των νέων οικοδομών σε περιοχές που βρίσκονται γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους Ακρόπολης, Φιλοπάππου, Θησείου, Κεραμεικού, Ολυμπιείου, Παναθηναϊκού Σταδίου, Αρδηττού και λόφου Κολωνού. Στην περίπτωση της συνοικίας Μακρυγιάννη-Κουκάκι, οι περιορισμοί στο ύψος των οικοδομών οριοθετούνται από τις οδούς Τσάμη Καρατάσου, Ροβέρτου Γκάλι και Χατζηχρήστου.

Πρόταση για εδαφική διεύρυνση της ζώνης προστασίας της Ακρόπολης και μείωση του ύψους στα 21 μέτρα εισηγείται με χθεσινή, ιδιαίτερα τεκμηριωμένη ανακοίνωσή του, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ενωσης Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αθωώθηκαν» από τη σύμβουλο του Καμίνη οι πολεοδομικές υπερβάσεις στην Ακρόπολη
Πλήρη κάλυψη στο πολεοδομικό «έγκλημα» στην περιοχή Μακρυγιάννη έδωσαν στην ουσία οι σύμβουλοι της παράταξης του Γιώργου Καμίνη για το πολυώροφο κτίριο που επισκιάζει την Ακρόπολη.
«Αθωώθηκαν» από τη σύμβουλο του Καμίνη οι πολεοδομικές υπερβάσεις στην Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Αθηναίων χαιρετίζει τη διατήρηση των «Αττικόν» και «Απόλλων»
Με θετική ανακοίνωση υποδέχτηκε η δημοτική αρχή της Αθήνας την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής με την οποία κρίθηκαν διατηρητέοι ως προς τη χρήση τους οι δύο ιστορικοί κινηματογράφοι...
Ο Δήμος Αθηναίων χαιρετίζει τη διατήρηση των «Αττικόν» και «Απόλλων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη
Ασπίδα προστασίας της Ακρόπολης αλλά και των οικιστικών ζωνών γύρω από μνημεία όρθωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο συνεδρίασε για να εκδικάσει σε ολομέλεια τις δύο υποθέσεις με τη δόμηση στην...
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός έλεγχος κατόπιν... εργασιών
Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών Δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος μπαίνει η οικοδομική άδεια που έχουν χορηγήσει οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την ανέγερση δεκαώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου, σε...
Πολεοδομικός έλεγχος κατόπιν... εργασιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη
Με τεκμηριωμένες βολές κατά του θεσμικού πλαισίου, το οποίο με διαδοχικές προσθήκες από το 1978 επιτρέπει να κατασκευάζονται πολυώροφα κτίρια δίπλα...
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επανεξέταση των φακέλων μετά τις αντιδράσεις κατοίκων
Μετά τις έντονες αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών της περιοχής Μακρυγιάννη για τη δεκαώροφη οικοδομή που «εξαφανίζει» την Ακρόπολη και τη νέα που...
Επανεξέταση των φακέλων μετά τις αντιδράσεις κατοίκων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας