• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.2°C / 24.0°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 22.9°C
  1 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 25.0°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.5°C
  1 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 22.1°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 20.0°C
  0 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 23.6°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.8°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 21.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.5°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 22.9°C
  0 BF
  24%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 25.8°C
  2 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.4°C / 24.2°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  29%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  19%
Τo δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου.

Το επίμαχο ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου, που επισκιάζει τον Παρθενώνα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η άδεια για το δεκαώροφο «γλίστρησε» στο δρόμο για το ΚΑΣ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το πολύκροτο θέμα των δεκαώροφων ξενοδοχείων που ξεφυτρώνουν στη σκιά της Ακρόπολης στην περιοχή του Μακρυγιάννη σπεύδει να επανεξετάσει αύριο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), μετά την ευρεία δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα και τη συλλογή πάνω από 20.000 υπογραφών πολιτών σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.

Οπως έγραφε η «Εφ.Συν.» («“Παγώνουν” οι εργασίες και οι νέες άδειες δόμησης», 22/2/2019), στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα της πρόσφατης υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε προκειμένου να ανεγερθεί εννιαώροφο ξενοδοχείο στην οδό Μισαραλιώτου, αλλά και… για πρώτη φορά (απ’ ό,τι φαίνεται) το θέμα τού σχεδόν αποπερατωμένου πλέον δεκαώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου.

Δεδομένου ότι πολλά δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση άφηναν να εννοηθεί ότι το δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου είχε λάβει την έγκριση του ΚΑΣ, η «Εφ.Συν.», σε συνέχεια της έρευνάς της για το θέμα, αναζήτησε την εν λόγω έγκριση του ΚΑΣ για το δεκαώροφο στη Φαλήρου, ωστόσο τέτοια έγκριση δεν βρήκε!

Πάντως, εντόπισε τα εξής δεδομένα: Κατά τη διενέργεια σωστικής ανασκαφής πριν από την ανέγερση επταώροφης οικοδομής στο οικόπεδο της οδού Φαλήρου 5, εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα, το 2013 το θέμα εισήχθη στο ΚΑΣ και, ακολούθως, εκδόθηκε υπουργική απόφαση (ΑΔΑ: ΒΙΞΡΓ-ΖΛΝ) για τους όρους υπό τους οποίους θα διατηρούνταν κάποια αρχαία και θα χτιζόταν το οικόπεδο.

Ανάμεσα στους όρους αυτούς αναφερόταν: «Η τελική μελέτη για την ανέγερση της οικοδομής να υποβληθεί προς θεώρηση στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, διά της αρμόδιας Γ΄ ΕΠΚΑ».

Εκτοτε, το οικόπεδο μεταβιβάστηκε στους σημερινούς ιδιοκτήτες, συνενώθηκε με το διπλανό και η μελέτη τροποποιήθηκε ουσιωδώς, καθώς το κτίριο από επταώροφο έγινε δεκαώροφο! Ομως η οικοδομική μελέτη του δεκαώροφου ουδέποτε διαβιβάστηκε προς θεώρηση στο υπουργείο Πολιτισμού, όπως προέβλεπε ο τελευταίος όρος της υπουργικής απόφασης, και βέβαια το θέμα δεν επανεισήχθη στο ΚΑΣ, παρότι η μελέτη είχε τροποποιηθεί ουσιωδώς. Παρ’ όλο που, πλέον, επρόκειτο για ένα δεκαώροφο κτίριο, το υψηλότερο στην εγγύς της Ακρόπολης περιοχή.

Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες προσκόμισαν στην Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων τα έγγραφα της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών περί έγκρισης των εκσκαφών, χωρίς να υπάρχει θεωρημένη μελέτη από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και στις αρχές του 2017 εξέδωσαν οικοδομική άδεια.

Εκτοτε, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών που γνώριζε ότι μελέτη του δεκαώροφου δεν έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο προς θεώρηση, το παρακολουθούσε… αμέριμνη να ανυψώνεται ακριβώς απέναντι από τα γραφεία της, που βρίσκονται στην οδό Μακρυγιάννη.

Η δε Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, παρ’ όλο που, κατόπιν επιστολών και καταγγελιών πολιτών, γνωρίζει πλέον ότι η μελέτη για το δεκαώροφο δεν έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ, έσπευσε πριν από λίγες μέρες να εκδώσει αναθεώρηση στην άδεια του δεκαώροφου (η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 19/2), έτσι ώστε να μπορέσει να αποπερατωθεί και να ηλεκτροδοτηθεί το κτίριο!

Σημειωτέον ότι στην εν λόγω περιοχή οι ισχύοντες όροι δόμησης είναι εξαιρετικά υψηλοί και ο μόνος που δύναται να τους περιορίσει με γνώμονα την αυξημένη προστασία του οπτικού περιβάλλοντος της Ακρόπολης (όπως ορίζει και η απόφαση του ΣτΕ 2331/2009) είναι ο υπουργός Πολιτισμού –βάσει του άρθρου 10 του αρχαιολογικού νόμου– με υπουργική απόφαση που εκδίδεται κατόπιν γνωμοδότησης του ΚΑΣ, στο οποίο ουδέποτε έφτασε η μελέτη του δεκαώροφου.

Καθώς το ΚΑΣ ετοιμάζεται αύριο να αντικρούσει πρώτη φορά τη μελέτη του σχεδόν αποπερατωμένου δεκαώροφου ξενοδοχείου, αναμένονται με πολύ ενδιαφέρον οι αποφάσεις του, αφού με αυτές θα κριθεί το μέλλον του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου και του οπτικού περιβάλλοντος της Ακρόπολης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανοιχτό» το ύψος των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη
Στις 12 Μαρτίου λήγει η αναστολή έκδοσης αδειών δόμησης και οικοδομικών εργασιών νοτίως της Ακρόπολης για κτίρια υψηλότερα των 17,5 μέτρων ● Αρνήθηκε να δεσμευτεί για νέο μέγιστο ύψος ο υφυπουργός...
«Ανοιχτό» το ύψος των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ θωρακίζει την Ακρόπολη
Δεκτές οι δύο προσφυγές κατοίκων για το κατασκευασμένο 11ώροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου και το υπό προγραμματισμό στην Τσάμη Καρατάσου ● Η γνωμοδότηση ορίζει ότι το υπ. Πολιτισμού μπορεί να απαγορεύσει τη...
Το ΣτΕ θωρακίζει την Ακρόπολη
To δεκαόροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτοψία στην περιοχή του Μακρυγιάννη από το ΚΑΣ
Τη διενέργεια αυτοψίας στα δυο ακίνητα στην περιοχή Μακρυγιάννη, όπου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η ανέγερση του δεκαώροφου ξενοδοχείου, αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Αυτοψία στην περιοχή του Μακρυγιάννη από το ΚΑΣ
α οικόπεδα επί των οδών Φαλήρου και Μισαραλιώτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη
Με τεκμηριωμένες βολές κατά του θεσμικού πλαισίου, το οποίο με διαδοχικές προσθήκες από το 1978 επιτρέπει να κατασκευάζονται πολυώροφα κτίρια δίπλα...
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη
To δεκαόροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Παγώνουν» οι εργασίες και οι νέες άδειες δόμησης
Σε αναστολή οικοδομικών εργασιών και έκδοσης αδειών δόμησης σε ολόκληρη την περιοχή Μακρυγιάννη - Κουκάκι προσανατολίζονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μετά τις αντιδράσεις για την ανέγερση...
«Παγώνουν» οι εργασίες και οι νέες άδειες δόμησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «αναβάθμιση» που υποβαθμίζει κι άλλο την Ακαδημία Πλάτωνος
Αίτημα να παραμείνει ελεύθερος χώρος πράσινου και κοινό αγαθό για όλους τους κατοίκους της Αθήνας η Ακαδημία Πλάτωνα προέβαλαν με ανοιχτή συγκέντρωσή τους φορείς και κάτοικοι της περιοχής.
Η «αναβάθμιση» που υποβαθμίζει κι άλλο την Ακαδημία Πλάτωνος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας