• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.1°C / 32.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 32.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.2°C / 32.7°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 35.6°C
  2 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 32.0°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 29.9°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 28.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.3°C / 32.7°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  39%

Στα πλαίσια τα οικόπεδα επί των οδών Φαλήρου (όπου βρίσκεται το δεκαώροφο ξενοδοχείο) και Μισαραλιώτου (όπου πρόκειται να ανεγερθεί το εννιαώροφο) περιμετρικά του Μουσείου της Ακρόπολης και κάτω από τον Ιερό Βράχο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη

 • A-
 • A+
Με την προσφυγή τους στο ΣτΕ, κατά των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και κατά του Δήμου Αθηναίων, οι πολίτες ζητούν την κατάργηση του διατάγματος του 1978 και της υπουργικής απόφασης του 1988 και την αναστολή έκδοσης οικοδομικής άδειας για νέα ξενοδοχειακή μονάδα, δίπλα στην Ακρόπολη.

Με τεκμηριωμένες βολές κατά του θεσμικού πλαισίου, το οποίο με διαδοχικές προσθήκες από το 1978 επιτρέπει να κατασκευάζονται πολυώροφα κτίρια δίπλα στην Ακρόπολη, δεκατέσσερις κάτοικοι της περιοχής Μακρυγιάννη προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την αναστολή της έκδοσης οικοδομικής άδειας για νέα ξενοδοχειακή μονάδα σε μεγάλο ακίνητο στη διασταύρωση των οδών Τσάμη Καρατάσου και Μισαραλιώτου.

Συνεχίζουν επίσης τον δικαστικό αγώνα για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κατασκευή δεκαώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου. Για το κτίριο εκδόθηκε το 2016 οικοδομική άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, η οποία ανανεώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Βήμα-βήμα

Κοινός παρονομαστής των δύο περιπτώσεων είναι τα μεγάλα οικόπεδα, που αποκτήθηκαν με την αγορά γειτονικών ακινήτων, ενώ το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οδηγεί στην κατασκευή υψηλών κτιρίων. Η αρχή έγινε με το προεδρικό διάταγμα του 1978 που καθορίζει τους συντελεστές δόμησης στην Αττική.

Ακολούθησε το 1988 η απόφαση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία χαρακτηρίζεται η περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι πολεοδομικό κέντρο και αποκτά συντελεστή δόμησης 3,6, έναν από τους μεγαλύτερους στο Λεκανοπέδιο, που επιτρέπει την κατασκευή πολυώροφων κτιρίων με συνολικό εμβαδόν 3,6 φορές μεγαλύτερο από την επιφάνεια του οικοπέδου!

Το πολεοδομικό «έγκλημα» ολοκληρώθηκε με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) του Απριλίου του 2012, με τον οποίο αυξήθηκε από τα 27 στα 33 μέτρα το ύψος των νέων οικοδομών για όλες τις περιοχές με συντελεστή δόμησης 3,6.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, η βόμβα αποδείχθηκε βραδυφλεγής και άρχισε να... σκάει με τη νέα άνοιξη του τουρισμού, που επηρεάζει τις περιοχές του κέντρου με την κατασκευή πεντάστερων ξενοδοχείων, αλλά και την έξωση της κατοικίας μέσω Airbnb.

Με την προσφυγή τους στο ΣτΕ, που στρέφεται κατά των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, καθώς και κατά του Δήμου Αθηναίων, οι πολίτες της περιοχής Μακρυγιάννη ζητούν την κατάργηση του διατάγματος του 1978 και της υπουργικής απόφασης του 1988, καθώς και όλων των μεταγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Αποκαλύπτουν όμως ότι το πολεοδομικό «έγκλημα» συνεχίστηκε, παρ’ όλο που από τα τέλη του 2018 είχαν αρχίσει να κατατίθενται διαμαρτυρίες στις αρμόδιες υπηρεσίες. Στις 5 Φεβρουαρίου του 2019 η Υπηρεσία Δόμησης του δήμου έδωσε προέγκριση για το ακίνητο των 5.300 τετραγωνικών στην Τσάμη Καρατάσου και Καβαλλότι, που περιλαμβάνει την ανέγερση νέου εννιαώροφου ξενοδοχείου, με δώμα, πισίνα και τρία υπόγεια!

Οι προσφεύγοντες ζητούν την ανάκλησή της, όπως και της προγενέστερης απόφασης (12/10/2018) του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Εργων του υπουργείου Πολιτισμού. Να σημειωθεί ότι και οι δύο εγκρίσεις προβλέπουν την επισκευή διώροφου διατηρητέου που υπάρχει στο ακίνητο.

Πρεμούρα

Η ίδια, ασυνήθιστη για δημόσιες υπηρεσίες, ταχύτητα καταγράφεται και στην περίπτωση του δεκαώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση κατασκευής.

Στις 24 Ιανουαρίου 2019, κάτοικοι της περιοχής Μακρυγιάννη, με έγγραφό τους προς τον δήμαρχο Γ. Καμίνη, την εντεταλμένη σύμβουλο Νανά Σπυροπούλου και την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, που κοινοποιήθηκε στα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, επισημαίνουν την έλλειψη της μελέτης που προβλέπει η απόφαση του 2014 του τότε υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου και ήταν προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Η πρώτη άδεια είχε χορηγηθεί το 2016 και ακολούθησαν τρεις αναθεωρήσεις, από τις οποίες η τελευταία εγκρίθηκε από τον Δήμο Αθηναίων στις 15 Φεβρουαρίου 2019!

Νίκος Μπελαβίλας-«Ανάπλαση Αθήνας»
«Δεν μπορεί δίπλα στην Τεχνόπολη και στον Κεραμεικό να σηκωθεί ουρανοξύστης»

Τη διεύρυνση των ορίων ελέγχου της δόμησης σε περιοχές που γειτνιάζουν με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης προαναγγέλλει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Νίκος Μπελαβίλας, με την ιδιότητα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της «Ανάπλαση Αθήνας».

Νίκος Μπελαβίλας | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, σημείωσε: «Αυτό που ήδη είχαμε προβλέψει και έχουμε ξεκινήσει είναι η αναθεώρηση των ορίων του ιστορικού κέντρου, ένα μεγάλο νέο χωρικό σχέδιο. Το ιστορικό κέντρο πια είναι κάτι πιο μεγάλο από εκείνο που λέγαμε στην εποχή του Στέφανου Μάνου το Τρίγωνο. Είναι η Τεχνόπολη, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου ολόκληρη, με τις γειτονιές στο Κουκάκι, το Παναθηναϊκό Στάδιο. Δεν μπορεί δίπλα στην Τεχνόπολη και στον Κεραμεικό να σηκωθεί ουρανοξύστης. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Ο νεοσύστατος φορέας του Δημοσίου ήρθε να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε το 2012 με το μνημονιακό λουκέτο στην Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (EEAXA), η οποία είχε στο ενεργητικό της σπουδαίες παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο, με κορυφαία την πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Από τότε σταμάτησαν προγραμματισμένες αναπλάσεις στην πλατεία Θεάτρου και σε άλλες υποβαθμισμένες γειτονιές της πρωτεύουσας, καθώς και η πεζοδρόμηση της Βασ. Ολγας.

Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας» περιλαμβάνονται η επανάχρηση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και οι διασώσεις παραδοσιακών γειτονιών και ερειπωμένων διατηρητέων, μέσα από ιεραρχημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα. Η υλοποίησή του θα είναι απάντηση στα πολυώροφα κτίρια σε παραδοσιακές γειτονιές του κέντρου, αλλά και στις πρόσφατες καταρρεύσεις νεοκλασικών σε Μεταξουργείο και Θησείο. Είναι παρεμβάσεις που πρέπει να προχωρήσουν χωρίς τις συνήθεις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κυρίως με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων. Ωστόσο η δημοτική αρχή έχει καταθέσει προσφυγή κατά της σύστασης της νέας εταιρείας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ θωρακίζει την Ακρόπολη
Δεκτές οι δύο προσφυγές κατοίκων για το κατασκευασμένο 11ώροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου και το υπό προγραμματισμό στην Τσάμη Καρατάσου ● Η γνωμοδότηση ορίζει ότι το υπ. Πολιτισμού μπορεί να απαγορεύσει τη...
Το ΣτΕ θωρακίζει την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη
Ασπίδα προστασίας της Ακρόπολης αλλά και των οικιστικών ζωνών γύρω από μνημεία όρθωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο συνεδρίασε για να εκδικάσει σε ολομέλεια τις δύο υποθέσεις με τη δόμηση στην...
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Παγώνουν» οι εργασίες και οι νέες άδειες δόμησης
Σε αναστολή οικοδομικών εργασιών και έκδοσης αδειών δόμησης σε ολόκληρη την περιοχή Μακρυγιάννη - Κουκάκι προσανατολίζονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μετά τις αντιδράσεις για την ανέγερση...
«Παγώνουν» οι εργασίες και οι νέες άδειες δόμησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρή παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 8 Νοεμβρίου και υπάρχει σκέψη να παραταθεί.
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
Την ένταξη ολόκληρης της περιοχής Μακρυγιάννη-Κουκάκι-Φιλοπάππου στο καθεστώς προστασίας της Ακρόπολης και την αναθεώρηση των όρων δόμησης ζητά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με έγγραφό της...
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αθωώθηκαν» από τη σύμβουλο του Καμίνη οι πολεοδομικές υπερβάσεις στην Ακρόπολη
Πλήρη κάλυψη στο πολεοδομικό «έγκλημα» στην περιοχή Μακρυγιάννη έδωσαν στην ουσία οι σύμβουλοι της παράταξης του Γιώργου Καμίνη για το πολυώροφο κτίριο που επισκιάζει την Ακρόπολη.
«Αθωώθηκαν» από τη σύμβουλο του Καμίνη οι πολεοδομικές υπερβάσεις στην Ακρόπολη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας