Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνες από το κυπριακό μας μέλλον;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εικόνες από το κυπριακό μας μέλλον;

  • A-
  • A+
Η έκρηξη της ιδιωτικής τριτοβάθμιας στην Κυπριακή Δημοκρατία την τελευταία δεκαετία, και όχι το Χάρβαρντ ή το ΜΙΤ, αποτελεί το ρεαλιστικότερο μέτρο σύγκρισης για όσα θα γίνονταν κι εδώ σε περίπτωση αναθεώρησης του άρθρου 16.

Μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης να επισείει το (ρατσιστικό) φόβητρο του «Ελληνα φοιτητή στα Τίρανα» για να προπαγανδίσει την ανάγκη ιδιωτικών ΑΕΙ, δεν χρειάζεται ωστόσο ιδιαίτερη αντιληπτική ικανότητα για να διαπιστώσει κανείς πως τη μερίδα του λέοντος της ελληνικής φοιτητικής μετανάστευσης την απορρoφά η ομόγλωσση μεγαλόνησος − περίπου 40% το 2017, σύμφωνα με τις διαθέσιμες επίσημες στατιστικές.

Για λόγους κάτι παραπάνω από προφανείς, η έκρηξη της ιδιωτικής τριτοβάθμιας στην Κυπριακή Δημοκρατία την τελευταία δεκαετία, και όχι το Χάρβαρντ ή το ΜΙΤ, αποτελεί επίσης το ρεαλιστικότερο μέτρο σύγκρισης για όσα θα γίνονταν κι εδώ σε περίπτωση αναθεώρησης του άρθρου 16.

Ιδιωτικός τομέας θα πει κερδοφορία -και η κερδοφορία απαιτεί διαφήμιση. Κατά μήκος της εθνικής οδού που συνδέει το αεροδρόμιο της Λάρνακας με τη Λευκωσία, ο επισκέπτης του νησιού είναι αδύνατο να μην παρατηρήσει τις διαφημιστικές πινακίδες ορισμένων τουλάχιστον από τα πέντε ιδιωτικά πανεπιστήμια που λειτουργούν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία (1-2, 6-8).

Πινακίδες πανομοιότυπες με εκείνες που διαφημίζουν άσχετα προϊόντα, από καφέδες μέχρι νυφικά (3-5).

Το περιεχόμενο των μηνυμάτων δεν διαφέρει άλλωστε και πολύ: αυτό που μετράει είναι κυρίως το μέγεθος (6), το πλήθος των πελατών (7) και οι παράπλευρες διευκολύνσεις, με την αναμενόμενη δόση υπερβολής να μη γίνεται πλήρως πιστευτή ούτε από τους ίδιους τους διαφημιστές (8).

Εξ ου και χρειάζεται μια δεύτερη ματιά για να διακρίνει ο επισκέπτης ποιες ταμπέλες διαφημίζουν πανεπιστήμια και ποιες κάποια άλλα κέντρα ή ομοειδείς δραστηριότητες (9-10).

Οι επίσημες ιστοσελίδες

«Θα μπορούσε κανείς να περιμένει τίποτα σοβαρότερο από διαφημιστικές πινακίδες;» θα αναρωτηθούν ίσως κάποιοι.

Η ίδια όμως ακριβώς φιλοσοφία διαπερνά και τις επίσημες ιστοσελίδες των αντίστοιχων ιδρυμάτων: με γλώσσα καθαρά διαφημιστική, που κάνει το άσπρο-μαύρο δίχως να λέει ψέματα, ο επισκέπτης τους πληροφορείται κυρίως για (πραγματικές ή υποτιθέμενες) διασυνδέσεις τους με την αγορά εργασίας, πάνω απ’ όλα όμως για το όμορφο περιβάλλον, τα «sport and health centers» και την καλή ζωή που περιμένει τους μελλοντικούς πελάτες. Φυσικά, για την επιβεβαίωση ή αποκρυπτογράφηση αυτών των πληροφοριών, και κυρίως των βαρύγδουπων ακροστιχίδων, τίτλων και ονομάτων, θα χρειάζονταν αυξημένα ερευνητικά ανακλαστικά.

Οταν ένα κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ καμαρώνει, λ.χ., στον ιστότοπό του ότι «κατετάγη ανάμεσα στα 550 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου σύμφωνα με τον οργανισμό The GreenMetric Ranking of World Universities», πόσοι υποψήφιοι πελάτες θα ψάξουν τι ακριβώς σημαίνει μια τέτοια διάκριση;

Οσοι το κάνουν θα ανακαλύψουν πάντως ότι πρόκειται για βαθμολογία της... δενδροκάλυψης και «περιβαλλοντικής ευαισθησίας» μεταξύ 719 όλων κι όλων ιδρυμάτων απ’ όλο τον κόσμο, στη συντριπτική πλειονότητά τους ιδιωτικών (και ως επί το πλείστον παντελώς άγνωστων), που υπέβαλαν σχετικό αίτημα − κι ότι στον σχετικό «κατάλογο αριστείας» δεν υπάρχουν φυσικά ούτε το ΜΙΤ, ούτε το Χάρβαρντ, ούτε το Γέιλ, ούτε η Σορβόνη, το δε Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου έρχεται μόλις 29ο και καταϊδρωμένο, με πρώτο το όχι και τόσο γνωστό Wageningen University of Research της Ολλανδίας («το μόνο» -κατά την ιστοσελίδα του- «που ειδικεύεται στο ζήτημα της υγιεινής διατροφής και περιβάλλοντος, σε συνεργασία με κυβερνήσεις και την επιχειρηματική κοινότητα»), πολύ πίσω επίσης από το βρετανικό Bangor University (με τις περιπέτειες του οποίου ασχολείται ακόμη κι η Wikipedia) ή το Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας!

Τι είδους πελατεία μπορεί να προσελκύσει μια τέτοια παιδεία − στην Ελλάδα ιδίως του 2019, με τις 75.000 δωρεάν θέσεις σε δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ;

Την απάντηση τη δίνει η φετινή αφίσα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (11-12): ως «αυτονόητο» αίτημα και πρόγραμμα συνδυάζονται εκεί η «ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων» και η «μείωση των εισακτέων» στα δημόσια.
Τόσο απλό και τόσο προσοδοφόρο − για ορισμένους...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαθύ… γαλάζιο στον χάρτη της εκπαίδευσης
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κων. Δέρβος ανέλαβε πρόεδρος και διευθ. σύμβουλος στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ο «γαλάζιος» πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, επικεφαλής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Βαθύ… γαλάζιο στον χάρτη της εκπαίδευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και δεύτερη διάψευση για υποστηρικτή του Μόρφου
Σε διάψευση της ιδιότητας ενός από τους 37 οπαδούς του μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου προχωρά ο πρόεδρος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Μ. Παυλίδης, με επιστολή του στην «Εφ.Συν.».
Και δεύτερη διάψευση για υποστηρικτή του Μόρφου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ταφόπλακα στην τέχνη της ναυπηγοεπισκευής με την υπογραφή Ν.Δ.
Ακυρώνεται το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη ναυπηγοεπισκευή, που θα πραγματοποιούνταν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η λειτουργία του οποίου είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας και η...
Ταφόπλακα στην τέχνη της ναυπηγοεπισκευής με την υπογραφή Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά της κατάργησης του ασύλου
«Θέλουν να καταργήσουν το άσυλο σαν ιστορική ρεβάνς απέναντι στον κόσμο που αγωνίζεται εντός και εκτός πανεπιστημίων» τονίζουν φοιτητικοί σύλλογοι που καλούν σε νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του...
Νέες φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά της κατάργησης του ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πειραιά
Τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει το Πανεπιστήμιο Πειραιά και η ακαδημαϊκή κοινότητα οργανώνει σειρά εκδηλώσεων, προκειμένου να προβάλει το έργο που έχει συντελεστεί, να τιμήσει όλους όσοι συνέβαλαν...
Εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πειραιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας