• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.0°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 31.0°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.9°C
  4 BF
  46%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  3 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.3°C / 30.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  5 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 33.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 29.5°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  63%

To δεκαόροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Παγώνουν» οι εργασίες και οι νέες άδειες δόμησης

 • A-
 • A+

Σε αναστολή οικοδομικών εργασιών και έκδοσης αδειών δόμησης σε ολόκληρη την περιοχή Μακρυγιάννη - Κουκάκι προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ανταποκρινόμενα στις αντιδράσεις πολιτών που διαμαρτύρονται για την ανέγερση δεκαώροφων κτιρίων, τα οποία «σκιάζουν» την Ακρόπολη.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, έχουν πολλαπλασιαστεί οι υπογραφές στο κείμενο διαμαρτυρίας, που ξεπέρασαν τις οκτώ χιλιάδες. «Αν δεν το σταματήσουμε, αυτό θα είναι μόνον η αρχή», επισημαίνουν απευθυνόμενοι και στον δήμαρχο Αθηναίων.

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη αποστείλει έγγραφο προς την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με το οποίο ζητά να κατατεθεί αίτημα στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για αναστολή εργασιών στο κτίριο της οδού Φαλήρου, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής.

Στην ανάλογη κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», θα κινηθεί και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), στην τακτική συνεδρίαση της Τρίτης.

Υπάρχει πρόταση να γίνει αυτοψία από τα μέλη του, που θα περιλαμβάνει και το δεύτερο ακίνητο επί της Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου, για το οποίο έχει δώσει κατ’ αρχήν θετική γνωμοδότηση.

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνεται ότι και τα δυο ακίνητα βρίσκονται εκτός της ζώνης ελέγχου του ύψους των κτιρίων, που είχε θεσπιστεί με το διάταγμα του 1975. Στην περιοχή, το μέγιστο ύψος ήταν 27 μέτρα, αλλά αυξήθηκε κατά πέντε και έφτασε τα 32 μέτρα με τον νόμο του 2012, ο οποίος δίνει και μπόνους άλλο ένα μέτρο, αρκεί να προβλέπεται φυτεμένο δώμα στο 50% της επιφάνειάς του!

Με αυτά τα δεδομένα, η συγκεκριμένη οικοδομή δικαιούται να έχει ύψος 33 μέτρα, αλλά θα γίνουν έλεγχοι για την τήρηση του ορίου.

Προληπτική ανασκαφή

Να σημειωθεί ότι ψηλά κτίρια είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή πριν από μια εικοσαετία, γι’ αυτό το 2003 το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ είχε προχωρήσει σε αναστολή οικοδομικών δραστηριοτήτων για έναν χρόνο. Με βάση τον νόμο, ο περιορισμός μπορούσε να παραταθεί για άλλα δυο χρόνια, κάτι που δεν έγινε από την επόμενη κυβέρνηση.

Ολόκληρη η περιοχή Μακρυγιάννη - Κουκάκι βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών που οριοθετείται με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού του 2004.

Καλύπτει μεγάλη έκταση του κέντρου της πρωτεύουσας, στην οποία επιβάλλεται η προληπτική αρχαιολογική ανασκαφή και, σε περίπτωση που εντοπιστούν ευρήματα, η υπόθεση παραπέμπεται στο ΚΑΣ, το οποίο γνωμοδοτεί για τη δυνατότητα δόμησης και εγκρίνει ειδικά μέτρα προστασίας των αρχαιοτήτων.

Το ακίνητο στην οδό Φαλήρου έχει αρκετή... προϊστορία. Ξεκίνησε με ένα μικρότερο οικόπεδο, στο οποίο βρέθηκαν σημαντικές αρχαιότητες και γι’ αυτό παρενέβη το ΚΑΣ, που έδωσε την έγκρισή του στα τέλη του 2013.

Στη συνέχεια, αγοράστηκε ο διπλανός χώρος στην πάροδο της Συγγρού, στον οποίο τα ευρήματα χαρακτηρίστηκαν περιορισμένου ενδιαφέροντος.

Μέσα από τις επεκτάσεις του ακινήτου, «χάθηκε» η διάταξη που υπήρχε στην υπουργική απόφαση του Μαρτίου του 2014, με υπογραφή του Πάνου Παναγιωτόπουλου, με την οποία εγκρίνεται η διατήρηση των αρχαιοτήτων με την υποχρέωση από την πλευρά των ιδιοκτητών να υποβάλουν την τελική μελέτη για την ανέγερση της οικοδομής «προς θεώρηση» στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η σιωπηλή υπηρεσία

Σιγή ασυρμάτου υπάρχει από την πλευρά της υπηρεσίας δόμησης του δήμου Αθηναίων, που έχει χορηγήσει την αρχική άδεια του 2016, καθώς και τις τρεις αναθεωρήσεις, από τις οποίες η τελευταία εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα (15/2/2019) και ενώ είχαν ήδη γίνει γνωστές οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Από στοιχεία της «Εφ.Συν.», στο τετράπτυχο της άδειας αναγράφονται οι διαδοχικές εγκρίσεις που είχαν δοθεί από την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία στεγάζεται σε κτίριο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την οικοδομή στην οδό Φαλήρου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν έχει υποβληθεί η μελέτη που προβλέπει η υπουργική απόφαση του 2014, έλλειψη που δεν είχε επισημανθεί από την υπηρεσία του δήμου η οποία χορήγησε την άδεια δόμησης.

Εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα πολεοδομικού σχεδίου, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του δήμου Αθηναίων, είναι η Νανά Σπυροπούλου, η οποία το 2016 έχει οριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ επικεφαλής της «Ελληνικόν Α.Ε.», του φορέα διαχείρισης του παλιού αεροδρομίου, και είχε διατυπώσει έντονες αντιδράσεις για την έκταση των αρχαιολογικών ζωνών στο ακίνητο των 6.200 στρεμμάτων.

Π.Γερουλάνος | EUROKINISSI

Π. Γερουλάνος: Να εξεταστεί το αίτημα των κατοίκων για ηπιότερους όρους δόμησης

Θετικός στη θέσπιση πρόσθετων μέτρων προστασίας στις οικιστικές περιοχές που γειτονεύουν με την Ακρόπολη, μετά τους Νάσο Ηλιόπουλο και Κώστα Μπακογιάννη («Εφ.Συν.», 21.2.2019), είναι και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος όμως, το 2012, ως υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Παπαδήμου, είχε συνυπογράψει τον νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος που αυξάνει τα ύψη των νέων οικοδομών κατά πέντε έως και έξι μέτρα.

Στο σχετικό ερώτημα της «Εφ.Συν.» απαντά: «Η προστασία των αρχαιολογικών χώρων επαφίεται στο υπουργείο Πολιτισμού με τη βαρύνουσα γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο οφείλει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του εδώ και δεκαετίες από τη νομοθεσία.

Επιπροσθέτως, για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των κατοίκων, θα πρέπει να εξεταστεί το αίτημα των κατοίκων για θέσπιση ηπιότερων όρων δόμησης, προκειμένου να προστατευτεί πληρέστερα το πολιτιστικό και αστικό περιβάλλον καθώς και η χρήση της κατοικίας στο ιστορικό κέντρο».

Ν. Σοφιανός | EUROKINISSI

Ν. Σοφιανός: Η ευαισθησία σας να φανεί με το γκρέμισμα του ερειπίου στη Στράτωνος

Σε γραπτή δήλωσή του ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρει:

«Η ευαισθησία για την Ακρόπολη, αν δεν συνοδεύεται από αυτοκριτική, θυμίζει ψηφοθηρία και προεκλογικές σκοπιμότητες. Ο κ. Μπακογιάννης μιλά για “πολεοδομικά εκτρώματα” που έγιναν με βάση τον ΓΟΚ του 2012, που ψήφισε η κυβέρνηση του κόμματός του. Ο κ. Ηλιόπουλος μιλά για “παραμόρφωση του αστικού τοπίου”, που έγινε με άδειες που έδωσαν οι συνάδελφοί του υπουργοί Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Τώρα θα επανεξετάσουν τις άδειες, κάτι είναι κι αυτό. Η ετεροχρονισμένη ευαισθησία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φανεί και με το γκρέμισμα των ερειπίων που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού, στους πρόποδες της Ακρόπολης, μπροστά στα Αναφιώτικα, και χάσκουν από το 1996. Αναφερόμαστε, κυρία Ζορμπά, στο ερείπιο της Στράτωνος αριθ. 15-25».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη
Με τεκμηριωμένες βολές κατά του θεσμικού πλαισίου, το οποίο με διαδοχικές προσθήκες από το 1978 επιτρέπει να κατασκευάζονται πολυώροφα κτίρια δίπλα...
Στο ΣτΕ 14 πολίτες του Μακρυγιάννη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ΣτΕ θωρακίζει την Ακρόπολη
Δεκτές οι δύο προσφυγές κατοίκων για το κατασκευασμένο 11ώροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου και το υπό προγραμματισμό στην Τσάμη Καρατάσου ● Η γνωμοδότηση ορίζει ότι το υπ. Πολιτισμού μπορεί να απαγορεύσει τη...
Το ΣτΕ θωρακίζει την Ακρόπολη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
Την ένταξη ολόκληρης της περιοχής Μακρυγιάννη-Κουκάκι-Φιλοπάππου στο καθεστώς προστασίας της Ακρόπολης και την αναθεώρηση των όρων δόμησης ζητά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με έγγραφό της...
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτοψία στην περιοχή του Μακρυγιάννη από το ΚΑΣ
Τη διενέργεια αυτοψίας στα δυο ακίνητα στην περιοχή Μακρυγιάννη, όπου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η ανέγερση του δεκαώροφου ξενοδοχείου, αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Αυτοψία στην περιοχή του Μακρυγιάννη από το ΚΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός έλεγχος κατόπιν... εργασιών
Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών Δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος μπαίνει η οικοδομική άδεια που έχουν χορηγήσει οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την ανέγερση δεκαώροφου ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου, σε...
Πολεοδομικός έλεγχος κατόπιν... εργασιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομοθετική ρύθμιση χτίζει φόβους
Με νομοθετική ρύθμιση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την κατασκευή δωδεκαώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη, το...
Νομοθετική ρύθμιση χτίζει φόβους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας