• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 1.9°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.4°C / 0.7°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 4.5°C
  4 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -4.2°C / -2.1°C
  3 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.2°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -4.1°C / 0.1°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -3.7°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.0°C / 3.5°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 5.3°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 0.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  5 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.7°C / 1.6°C
  4 BF
  93%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  4 BF
  51%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -1.1°C / 0.1°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  0°C -0.3°C / 1.5°C
  3 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / 0.5°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.3°C / 0.8°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  59%
Η παραλία της και ολόκληρος ο οικισμός της Βουρβουρούς συμπεριλαμβάνεται στις επίδικες εκτάσεις

Η παραλία της και ολόκληρος ο οικισμός της Βουρβουρούς συμπεριλαμβάνεται στις επίδικες εκτάσεις | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διεκδικούν στο Εφετείο μισό πόδι της Χαλκιδικής

 • A-
 • A+
Τέσσερα χρόνια μετά τη απόφαση δικαστηρίου, υπέρ των κατοίκων και του δήμου για 54 χιλιάδες στρέμματα στη Σιθωνία, που διεκδικούσαν δύο μονές του Αγίου Ορους και η εταιρεία ΣΕΚΑ η υπόθεση έφθασε στο Πολιτικό Εφετείο.

«Bαρδινοπέδι» χωρίς τέλος και ιερές διεκδικήσεις στη Χαλκιδική. Τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πολυγύρου, που δικαίωσε κατοίκους και δήμο για 54 χιλιάδες στρέμματα στη Σιθωνία, τα οποία διεκδικούσαν δύο μοναστήρια του Αγίου Ορους και εταιρεία συμφερόντων Βαρδινογιάννη εξαιτίας μιας σκανδαλώδους παραχώρησης από τη χούντα, τα... «μεγάλα» και «άγια» συμφέροντα επανήλθαν στο Πολιτικό Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση συζητήθηκε στο δικαστήριο ύστερα από την προσφυγή εφέσεως που κατέθεσαν οι μονές Ξενοφώντος και Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Ορους, η εταιρεία ΣΕΚΑ συμφερόντων Βαρδινογιάννη, αλλά και μια ομάδα κληρονόμων κάποιων ιδιοκτητών που διεκδικούν στην ουσία τη μισή Σιθωνία επικαλούμενοι βυζαντινά χρυσόβουλα, αυτοκρατορικά ταπιά και... μία απόφαση της χούντας με την οποία η δικτατορία την είχε παραχωρήσει!

Η σκανδαλώδης παραχώρηση που αφορά 54 χιλιάδες στρέμματα περιλαμβάνει ολόκληρο τον οικισμό της Βουρβουρούς και τμήματα των οικισμών Αγίου Νικολάου και Νικήτης, όπως και εννέα νησάκια της χερσονήσου.

Στην έκταση περιλαμβάνονται επίσης 17 χιλιάδες στρέμματα ιδιωτικών εκτάσεων και ένα τεράστιο τμήμα του καταπράσινου δάσους της περιοχής.

Το αχανές αυτό «οικόπεδο», που στην πραγματικότητα αποτελεί μισό πόδι της Χαλκιδικής, είχε παραχωρηθεί αρχικά στη μονή Ξενοφώντος, που αμέσως πούλησε ένα μεγάλο κομμάτι στην εταιρεία ΣΕΚΑ.

Ομως, οι πράξεις αυτές ακυρώθηκαν το 1974 από την πρώτη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης κι έκτοτε η μονή Ξενοφώντος από τη μία και η μονή Σίμωνος Πέτρας από την άλλη έριζαν για τη διεκδίκηση δημόσιας και ιδιωτικής έκτασης με δικαστικές προσφυγές.

«Βαρδινοπέδι»

Το πρωτόδικο δικαστήριο, πάντως, μετά 43 χρόνια νομικών μαχών, το 2015 έκανε αποδεκτό τον ισχυρισμό του Δήμου Σιθωνίας και του ελληνικού Δημοσίου, ότι οι Μονές Ξενοφώντος και Σίμωνος Πέτρας καθώς και η εταιρεία ΣΕΚΑ Α.Ε. δεν απέκτησαν ούτε δικαίωμα ιδιοκτησίας ούτε δικαίωμα κυριότητας επί της επίδικης έκτασης μέσα στην οποία βρίσκονται 7 χιλιάδες μικροϊδιοκτησίες, κυρίως κατοίκων της περιοχής.

Οι κάτοικοι επί δεκαετίες έκαναν λόγο για «μεγάλο σκάνδαλο», που στα καφενεία αποκαλούσαν «Βαρδινοπέδι». Μιλούσαν για «ιερές μπίζνες» της εταιρείας ΣΕΚΑ Α.Ε. και κατήγγειλαν τις «ορέξεις αδηφάγων επιχειρηματικών συμφερόντων και μοναστηριών».

Σύμφωνα με τους κατοίκους, η περιοχή δόθηκε επί χούντας στον Βαρδινογιάννη για 2,7 ευρώ το στρέμμα(!) όταν κάθε στρέμμα εκεί αξίζει σήμερα τουλάχιστον 200-300 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την τοποθεσία.

Παρότι η σκανδαλώδης αυτή παραχώρηση ανακλήθηκε από το Δημόσιο μετά την πτώση της δικτατορίας, οι τίτλοι ιδιοκτησίας –46 χρόνια μετά(!)– δεν έχουν ακυρωθεί, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη, η οποία αφορά τους τύπους αλλά όχι την ουσία της υπόθεσης.

Νομικοί κύκλοι που γνωρίζουν καλά την υπόθεση εκτιμούν, πάντως, ότι ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπ' αριθμόν 52/2015 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πολυγύρου έπαιξε η πραγματογνωμοσύνη επιτροπής που διόρισε το δικαστήριο και η οποία αποδόμησε τα ερείσματα των μονών και της εταιρείας ότι έχουν δικαιώματα στην επίδικη έκταση.

Καθώς αύριο αναμένεται η κατάθεση των προτάσεων από τους δικηγόρους των διαδίκων στο Εφετείο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί σε μερικούς μήνες.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιον ότι και την πιθανή νέα δικαίωση των κατοίκων και του Δήμου Σιθωνίας οι διεκδικητές θα προσπαθήσουν να προσβάλουν στον Αρειο Πάγο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαιώνονται οι κάτοικοι για το «Βαρδινοπέδι»
Ιστορική απόφαση, έπειτα από 43 χρόνια αγώνων για το «Βαρδινοπέδι». Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής δικαιώνει κατοίκους και δήμο για τα 54 χιλιάδες στρέμματα στη Σιθωνία που διεκδικούσαν μοναστήρια και...
Δικαιώνονται οι κάτοικοι για το «Βαρδινοπέδι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τα χρυσόβουλα στη χουντική παραχώρηση
Συλλαλητήριο έξω από το δικαστικό μέγαρο Πολυγύρου σήμερα για το «Βαρδινοπέδι». Εκδικάζεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, μετά δύο αναβολές, η υπόθεση της παραχώρησης 53.800 στρεμμάτων στη Σιθωνία Χαλκιδικής σε...
Από τα χρυσόβουλα στη χουντική παραχώρηση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σε 6 μήνες η απόφαση για το... Βαρδινοπέδι
«Βαρδινογιάννηδες-μοναστήρια, κάτω τα χέρια από τη Σιθωνία». Με το σύνθημα αυτό σε πανό εκατοντάδες κάτοικοι της Χαλκιδικής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστικό μέγαρο Πολυγύρου, όπου...
Σε 6 μήνες η απόφαση για το... Βαρδινοπέδι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος τούς θέλει η Θέμις διαφωνεί...
Ανεργοι παραμένουν στην ουσία 478 συμβασιούχοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά τη νέα απόρριψη αιτήματος προσωρινής διαταγής που είχαν ζητήσει από το Πρωτοδικείο για να παραμείνουν στις...
Ο δήμος τούς θέλει η Θέμις διαφωνεί...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προϊστάμενος υπεξαίρεσε 300.000 ευρώ και πήρε ευνοϊκή μετάθεση!
Ο ταχυδρομικός υπάλληλος «χτύπησε» δυο φορές: υπεξαίρεσε πάνω από 300.000 ευρώ στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, και όταν διαπιστώθηκε η «μαύρη τρύπα», η διοίκηση των ΕΛΤΑ τον... αντάμειψε με ευνοϊκή μετάθεση στο...
Προϊστάμενος υπεξαίρεσε 300.000 ευρώ και πήρε ευνοϊκή μετάθεση!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΠΟΘΑλπει το σκάνδαλο του «Πόρτο Καρράς»
Το «σκάνδαλο» του «Πόρτο Καρράς» επιστρέφει δριμύτερο; Εχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από την απόπειρα του επιχειρηματία Κ. Στέγγου να χτίσει 586 βίλες σε δασική έκταση 17.500 στρεμμάτων, αλλά -παρά τα...
ΣΥΠΟΘΑλπει το σκάνδαλο του «Πόρτο Καρράς»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας