Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το ΤΕΕ αδειάζει τον εαυτό του

Πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής (φωτ. αρχείου) | EUROKINISSI

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΤΕΕ αδειάζει τον εαυτό του

  • A-
  • A+

Με απίστευτη ταχύτητα έσπευσε το γραφείο Τύπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας να εκδώσει ανακοίνωση όχι για να συγχαρεί τους εμπειρογνώμονες για το πλήρες και κατατοπιστικό πόρισμα για τις πλημμύρες της Μάνδρας, που δημοσίευσε χθες η «Εφ.Συν.», αλλά για να διευκρινίσει ότι το πόρισμα δεν είναι του ΤΕΕ αλλά των εμπειρογνωμόνων-μελών του.

Είναι τουλάχιστον λυπηρό για το ΤΕΕ να αισθάνεται την ανάγκη να εκδώσει ανακοίνωση αδειάζοντας στην ουσία αυτό καθεαυτό το αποτέλεσμα της δουλειάς των κατά τα άλλα έμπειρων μηχανικών μελών του.

Διότι τι άλλο εκτός από άδειασμα είναι η «διευκρίνιση» ότι «τα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ δεν έχουν συμμετάσχει στη σύνταξη ούτε έχουν εγκρίνει οποιαδήποτε έκθεση ή πόρισμα σχετικά με τις πλημμύρες στη Μάνδρα»;

Περισσότερο λυπηρό όμως είναι ότι δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου τα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ να ενημερωθούν για την ουσία των ευρημάτων, που σε τελική ανάλυση περιμένουν με αγωνία οι συγγενείς των θυμάτων και οι πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται.

Αντίθετα, ενδιαφέρθηκαν μόνο για τις πολιτικές τους αποστάσεις. Διότι ποιος άλλος λόγος πλην μιας στενής μικροκομματικής αντίληψης, που επιμένει να θεωρεί αποκλειστικά ένοχη την περιφερειάρχη και «κατευθυνόμενο» το πόρισμα των επιθεωρητών της ΓΕΔΔ, μπορεί να είναι το κίνητρο της χθεσινής ανακοίνωσης;

Το επίσημο έγγραφο υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Νίκο Στασινό, στις 26/7/2018

Ενα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου όπως είναι το ΤΕΕ, με επίσημο έγγραφο υπογεγραμμένο από τον πρόεδρό του Νίκο Στασινό στις 26/7/2018, ορίζει, μετά από εισαγγελική παραγγελία, τρεις μηχανικούς που αναλαμβάνουν να βοηθήσουν το έργο της Δικαιοσύνης στη διερεύνηση αιτιών και ευθυνών για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

Ετσι ακριβώς συντάσσονται τα πορίσματα και οι εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων και πραγματογνωμόνων όλων των αρμόδιων -για παρόμοιους επίσημους ελέγχους- φορέων που αποδίδονται από τα ΜΜΕ στον φορέα και όχι στα πρόσωπα που τα συνέταξαν.

Ενώ λοιπόν διαχρονικά όλες οι εφημερίδες και όλα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ αναφέρονται στους φορείς των ελέγχων, π.χ. τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων του γραφείου του ΓΕΔΔ αποδίδονται στη Μαρία Παπασπύρου ενώ η ίδια ούτε τα συντάσσει ούτε τα υπογράφει, ειδικά χθες ΜΜΕ της αντιπολίτευσης δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το ίδιο το πόρισμα αλλά μόνο με την ανακοίνωση του ΤΕΕ.

Ενδεικτική, τέλος, της τουλάχιστον άκομψης αυτής ενέργειας είναι ότι το ΤΕΕ απέφυγε ακόμα και να αναφερθεί στην «Εφ.Συν.» που δημοσίευσε την ουσία και τα ευρήματα του πορίσματος των μελών του.

Αργά χθες το απόγευμα κύκλοι της Περιφέρειας Αττικής ανέφεραν ότι «το ντοκουμέντο που αποκάλυψε σήμερα η ‘‘Εφημερίδα των Συντακτών’’ προσφέρει σημαντική υπηρεσία στο έργο της Δικαιοσύνης για την απόδοση ευθυνών προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον καταστροφές όπως αυτή στη Μάνδρα. Αυτή είναι η σημαντική και μη διαψεύσιμη ουσία του εμπεριστατωμένου πορίσματος που υπογράφουν οι ορισμένοι από το ΤΕΕ εμπειρογνώμονες».

Η ανακοίνωση του ΤΕΕ

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΤΕΕ

Διευκρίνιση για αναφορές σε «πόρισμα ΤΕΕ» για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

«Σε συνέχεια σημερινού δημοσιεύματος για τις πλημμύρες της Μάνδρας Αττικής, το οποίο δικαιολογημένα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ και αναφέρεται σε ‘‘πόρισμα του ΤΕΕ’’, το Γραφείο Τύπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος διευκρινίζει, για την ακρίβεια των αναφορών, τα εξής:

Στις 16/7/2018 το Τμήμα Κρατικής Ασφάλειας Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας με το από 12/7/2018 έγγραφό του ζήτησε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) να ορίσει πραγματογνώμονες (στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης) για την πλημμύρα της 27/6/2018 στη Μάνδρα Αττικής και σε σχέση με την προηγούμενη πλημμύρα της 27/11/2017. Το αίτημα διενεργήθηκε κατόπιν της υπ’ αριθμ. Β18-1065 από 2/7/2018 παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 183 κ.έ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Στις 26/7/2018 το ΤΕΕ όρισε ως πραγματογνώμονες τρεις έμπειρους Διπλωματούχους Μηχανικούς, 2 Πολιτικούς Μηχανικούς και 1 Μηχανολόγο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό.

Οι πραγματογνώμονες ακολούθως, κατόπιν του διορισμού τους από την Ελληνική Αστυνομία, ενήργησαν σε συνεργασία με τις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές, χωρίς ανάμειξη του ΤΕΕ στο έργο τους, αναλαμβάνοντας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, την υποχρέωση να παραδώσουν στις ανακριτικές αρχές την έκθεσή τους.

Τα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ δεν έχουν συμμετάσχει στη σύνταξη ούτε έχουν εγκρίνει οποιαδήποτε έκθεση ή πόρισμα σχετικά με τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Κάτι τέτοιο, βάσει του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΤΕΕ και της δημοκρατικής συγκρότησης των οργάνων του, θα προέβλεπε τη δημόσια συζήτηση οποιουδήποτε σχετικού ζητήματος στα αρμόδια όργανα».

 

Αεροφωτογραφία από την πλημμυρισμένη Μάνδρα  
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Αποστομωτικό πόρισμα για τη Μάνδρα
Σήμερα, η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει το πόρισμα του ΤΕΕ για την καταστροφή στη Μάνδρα. Οι εμπειρογνώμονες, που ορίστηκαν με κλήρο στο επιμελητήριο, όπου πλειοψηφούν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με πρόεδρο τον κ....
Αποστομωτικό πόρισμα για τη Μάνδρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα έγκλημα διαρκείας στη Μάνδρα
«Κλείνει» στόματα και το πόρισμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το ποιος αληθινά φταίει για τις καταστροφικές πλημμύρες. Σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες του ΤΕΕ, η ένταξη στο σχέδιο πόλης διάφορων...
Ενα έγκλημα διαρκείας στη Μάνδρα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κόκκινη κάρτα στην τσιμεντοποίηση των ρεμάτων
Μια δυνατή βροχόπτωση στις 21 Οκτώβρη 1994 προκαλεί την υπερχείλιση του ρέματος του Ποδονίφτη, οδηγώντας στο πέρασμά του στον θάνατο 17 ανθρώπους.Είκοσι τρία χρόνια μετά, μια ισχυρή βροχόπτωση προκαλεί τον...
Κόκκινη κάρτα στην τσιμεντοποίηση των ρεμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ε. Λέκκας: Τι φταίει για την καταστροφή στην Κινέττα
Η πυρκαγιά του Ιουλίου 2018 και η ισχυρή βροχόπτωση ήταν οι βασικές αιτίες της καταστροφής που προκάλεσε η επέλαση του «Γηρυόνη» στην Κινέττα, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και...
Ε. Λέκκας: Τι φταίει για την καταστροφή στην Κινέττα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχεδόν έτοιμα δύο μεγάλα έργα στη Μάνδρα
Θέμα λίγων μηνών είναι η ολοκλήρωση δύο σημαντικών έργων της Περιφέρειας Αττικής στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, τα οποία επισκέφτηκε χθες η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου για να διαπιστώσει την πρόοδό τους
Σχεδόν έτοιμα δύο μεγάλα έργα στη Μάνδρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Έρχονται αγωγές για αποζημίωση από συγγενείς θυμάτων στη Μάνδρα
Ο Αλέξης Κούγιας προανήγγειλε αγωγές κατά των φυσικών προσώπων για τα οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη, εφόσον είναι νομικά δυνατόν, και κατά των νομικών προσώπων της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μάνδρας.
Έρχονται αγωγές για αποζημίωση από συγγενείς θυμάτων στη Μάνδρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας