Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεκαπέντε συλλήψεις για διπλώματα-μαϊμού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεκαπέντε συλλήψεις για διπλώματα-μαϊμού

  • A-
  • A+

Με συντονισμένη δράση της Αστυνομίας και των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης εξαρθρώθηκαν κυκλώματα που εξασφάλιζαν διπλώματα οδήγησης έναντι αμοιβής σε άτομα που συχνά δεν πήγαιναν καν στις εξετάσεις ή έγραφαν με βοήθεια από εξελιγμένα ηλεκτρονικά «σκονάκια». Εντοπίστηκαν επίσης «ελληνοποιήσεις» διπλωμάτων που είχαν σφραγίδες υπηρεσιών εξωτερικού αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστά.

Οι υπόγειες διαδρομές, με βάση τα έως τώρα στοιχεία των διωκτικών αρχών που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», ξεκινούσαν από ιδιοκτήτες σχολών οδηγών με προσβάσεις σε υπαλλήλους των Διευθύνσεων Μεταφορών Περιφερειών, οι οποίοι εξέδιδαν τα διπλώματα-μαϊμού έναντι αμοιβής που κυμαινόταν από 1.500 έως και 2.500 ευρώ.

Λιγότερα πλήρωναν υποψήφιοι που συμμετείχαν στις εξετάσεις, αλλά είχαν ανάγκη από βοήθεια, που περιλάμβανε πληροφορίες για τις σωστές απαντήσεις μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων και εξεταστές που βοηθούσαν ή έκαναν τα στραβά μάτια...

Η ταρίφα ανέβαινε για αλλοδαπούς που δεν γνωρίζουν ελληνικά και αναλφάβητους Ρομά, ενώ εντοπίστηκαν περιπτώσεις που τα χρηματικά ποσά διακινούνταν μέσω ταχυδρομικών επιταγών!

Εχουν γίνει συλλήψεις 15 μελών του κυκλώματος που δρούσε σε Φθιώτιδα, Κορινθία, Λακωνία, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας Κινέζος, που δηλώνει κατοικία στην Αθήνα, ενώ ο εγκέφαλος φαίνεται ότι ήταν ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης με έδρα τη Λαμία, που είχε όμως πανελλαδική παρουσία.

Στο όνομα του «ταμία» έχουν εντοπιστεί εμβάσματα ύψους 230.000 ευρώ, που αφορούν μόνο το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως 20 Μαΐου 2015. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, μία υπάλληλος στη Διεύθυνση Μεταφορών Αταλάντης.

Παρουσία ανδρών της Αστυνομίας, με πολιτικά, την επισκέφθηκαν δύο Αλβανοί και ο πρώτος τής θύμισε ότι έναντι 600 ευρώ τον είχε βοηθήσει στη θεωρητική εξέταση, ζητώντας να κάνει το ίδιο για τον φίλο του!

Εχουν ήδη εντοπιστεί 157 παράνομα διπλώματα και ο έλεγχος συνεχίζεται γιατί το παράνομο σύστημα είχε στηθεί από χρόνια και φαίνεται πως ήταν «μυστικό» που γνώριζαν όσοι είχαν λόγους να παρακάμψουν τις εξετάσεις.

Οι διωκτικές αρχές κάνουν λόγο για εγκληματική οργάνωση με τρεις ανεξάρτητες συμμορίες, που δρούσαν με ιεραρχία και είχαν εντοπιστεί στα μέσα του περασμένου Ιουνίου.

Οκτώ, από τους συνολικά 15 συλληφθέντες, κατηγορούνται για πλαστογραφία πιστοποιητικών, υφαρπαγή ψευδών βεβαιώσεων και ιατρικών πιστοποιητικών, για ενεργητική και παθητική δωροδοκία. Οι υπόλοιποι είναι υπόλογοι για συναυτουργία.

Ακουστικά «ψείρες»

Τα ενοχοποιητικά στοιχεία ήρθαν στο φως από άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά κυρίως από τις έρευνες σε σπίτια και οχήματα, κατά τις οποίες εντοπίστηκαν μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων και πλήθος ακουστικών τύπου «ψείρας» με τα οποία βοηθούσαν τους υποψήφιους οδηγούς την ώρα της εξέτασης. Βρέθηκαν επίσης ιδιόχειρες σημειώσεις με στοιχεία υποψηφίων οδηγών και δίπλα τα ποσά που είχαν καταβάλει.

Η δράση του κυκλώματος φαίνεται ότι ήταν αποδοτική, αφού κατασχέθηκαν πάνω από 141 χιλιάδες ευρώ, 16 χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ, 27 χρυσές λίρες Αγγλίας, ενώ έχει ενδιαφέρον ο εντοπισμός 1.400 κινεζικών γιουάν και 50 πέσος Μεξικού, που αποτελεί ένδειξη πολυεθνικής πελατείας.

Από τα υπάρχοντα στοιχεία, ο εγκέφαλος του κυκλώματος επικοινωνούσε με ενδιαφερόμενους σε όλη την Ελλάδα που επιθυμούσαν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης χωρίς να υποβληθούν στις προβλεπόμενες εξετάσεις.

Εχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία του προμηθευτή των πλαστών εγγράφων, καθώς και του υπηρεσιακού παράγοντα στη Διεύθυνση Μεταφορών Φθιώτιδας, που εν γνώσει του και έναντι αμοιβής μετέτρεπε σε γνήσιες τις πλαστές άδειες οδήγησης που δήθεν είχαν εκδοθεί σε χώρες της Ε.Ε.

Ενα άλλο κύκλωμα εντοπίστηκε στην Κέρκυρα, όπου οι εισαγγελικές αρχές έχουν κάνει άρση του τραπεζικού απορρήτου σε λογαριασμούς 16 υπαλλήλων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μεταφορών και των οικογενειών τους.

Οι εμπλεκόμενοι, εκτός από δύο που ομολόγησαν, έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή τους στα κυκλώματα. Είχαν «ειδικευθεί» σε αλλοδαπούς που δεν γνώριζαν ελληνικά, στοιχείο που είναι απαραίτητο για την έκδοση επαγγελματικού διπλώματος οδήγησης.

Η «ταρίφα» για να περάσουν τον σκόπελο κυμαινόταν από 400 έως 1.300 ευρώ. Καταθέσεις από αλλοδαπούς, που εξετάστηκαν δειγματοληπτικά, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ορισμένες σχολές οδήγησης γνώριζαν υπαλλήλους που χρηματίζονταν για να βοηθήσουν στη θεωρητική και πρακτική εξέταση των υποψηφίων.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Σπείρα πλαστογραφούσε και διακινούσε ταξιδιωτικά έγγραφα
Εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην πλαστογραφία και εμπορία ταξιδιωτικών εγγράφων -που προορίζονται για την παράνομη προώθηση μεταναστών- εξάρθρωσαν οι αρχές. Από την παράνομη δράση τους, τα μέλη...
Σπείρα πλαστογραφούσε και διακινούσε ταξιδιωτικά έγγραφα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διπλώματα ...χωρίς εξετάσεις!
Οχι μία ούτε δύο, αλλά... 56 περιπτώσεις οδηγών που πήραν δίπλωμα ή αναβάθμισαν το δίπλωμά τους χωρίς να δώσουν θεωρητικές εξετάσεις εντόπισε η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας...
Διπλώματα ...χωρίς εξετάσεις!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγώνας δρόμου για τα διπλώματα
Ξανάρχισαν από τη Δευτέρα οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών, καθώς έληξε η απεργία των εντεταλμένων υπαλλήλων του υπουργείου Μεταφορών ● Εκκρεμούν από τον Οκτώβριο 40.000 αιτήσεις στην Αττική και 30.000 στην...
Αγώνας δρόμου για τα διπλώματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα οι 65ρηδες χωρίς ανανεωμένο δίπλωμα οδήγησης
Στον αέρα βρίσκονται οι ερασιτέχνες οδηγοί που έχουν κλείσει τα 65 και δεν έχουν περάσει τα 74, αλλά αμέλησαν να ανανεώσουν τα διπλώματά τους πριν από τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου. Δεν προχωρούν οι...
Στον αέρα οι 65ρηδες χωρίς ανανεωμένο δίπλωμα οδήγησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Nέος οδηγός ετών... 74
Το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν όσοι θέλουν να συνεχίσουν να «κρατούν τιμόνι» μετά και από το εβδομηκοστό τέταρτο έτος της ηλικίας τους. Σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ θα πρέπει να ξαναδώσουν εξετάσεις, καθώς...
Nέος οδηγός ετών... 74
ΕΛΛΑΔΑ
Η Λερναία Υδρα της ΕΛΠΑ
Μια διοίκηση-φάντασμα, καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, οφειλές εκατομμυρίων προς Εφορία και εργαζόμενους, παράξενες δικαστικές αποφάσεις ειρηνοδικείων, ύποπτη ανοχή ελεγκτικών μηχανισμών, παράτυπες...
Η Λερναία Υδρα της ΕΛΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας