• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 35.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.9°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.3°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 33.3°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 31.5°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 32.7°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 33.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μητρώα για τις υιοθεσίες

 • A-
 • A+

Νέα σελίδα ανοίγει στις διαδικασίες των τεκνοθεσιών και αναδοχών στη χώρα, δυο θεσμοί οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν συνώνυμα πολυετών καθυστερήσεων, που αποθάρρυναν τους επίδοξους γονείς από το να μπουν στη διαδικασία, εγκλωβίζοντας παράλληλα επί μακρόν ανήλικα παιδιά σε ιδρύματα. Δυο θεσμοί που μόνο και στο άκουσμα των λέξεων προκαλούσαν αποστροφή.

Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου τον περασμένο Μάιο και την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν οι άνθρωποι του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετράμε μέρες πριν το άνοιγμα των ηλεκτρονικών Μητρώων, γεγονός το οποίο θα σημάνει ουσιαστικά την έναρξη των διαδικασιών βάσει του νέου πλαισίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, συναντήθηκε χθες με τη δωδεκαμελή διοίκηση του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής-Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ) στο οποίο συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, κοινωνικοί λειτουργοί αλλά και εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης και διαφόρων φορέων και αποτελεί το συντονιστικό όργανο όλων των διαδικασιών και βασικό πυλώνα του νόμου «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας και άλλες διατάξεις».

Η συνάντηση είχε σκοπό να κλείσουν οι τελευταίες εκκρεμότητες καθώς εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, δηλαδή στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, αναμένεται να ανοίξουν τα Ηλεκτρονικά Μητρώα καταγραφής.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος ορίζει τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υποψήφιων Ανάδοχων Γονέων και Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων από το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης), την τήρηση Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων αλλά και Ειδικών Μητρώων από όλες τις μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας που λειτουργούν είτε ως ΝΠΔΔ είτε ως ΝΠΙΔ, στα οποία αναγράφονται τα στοιχεία των ανηλίκων που φιλοξενούν.

Πληροφορικό σύστημα

Η τήρηση των Ηλεκτρονικών Μητρώων είναι νευραλγικής σημασίας για τη σωστή εφαρμογή του νόμου γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μία αξιόπιστη και επικαιροποιημένη βάση δεδομένων, καθώς άγνωστος παραμένει μέχρι σήμερα ο αριθμός τόσο των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα όσο και το πόσοι και ποιοι είναι οι υποψήφιοι ανάδοχοι ή θετοί γονείς.

Στο υπουργείο έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να συνταχθούν και οι 12 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και Υπουργικές Αποφάσεις, που απαιτούνται για να «πάρει μπροστά» ο νόμος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τέσσερις ΚΥΑ είναι έτοιμες και τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν και οι υπόλοιπες. Παράλληλα, πραγματοποιούνται δοκιμές στο πληροφορικό σύστημα που θα «σηκώσει» τα ηλεκτρονικά Μητρώα αλλά και εκπαιδεύσεις των χειριστών ώστε να «τρέξει» απρόσκοπτα.

Το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πληροφορικό σύστημα, γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια όλες οι λειτουργικές και τεχνικές απαιτήσεις του συστήματος να γίνουν απόλυτα κατανοητές και να περιγραφούν με ευκολονόητο τρόπο στις ΚΥΑ/ΥΑ που θα εκδοθούν.

Αυξημένη αποζημίωση

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε επίσης ότι η αποζημίωση των ανάδοχων γονέων θα είναι αυξημένη κατά 25%, θέλοντας έτσι να τονίσει τη σημασία του θεσμού της αναδοχής και την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της αποϊδρυματοποίησης και της διασφάλισης διαφανών και γρήγορων διαδικασιών στην αναδοχή και την υιοθεσία παιδιών, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά τη δέσμευσή της: «Κανένα παιδί σε ίδρυμα. Μια αγκαλιά για όλα τα παιδιά».

Η Θεανώ Φωτίου συνέστησε, τέλος, ψυχραιμία και υπομονή στην περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στην αρχή, διαβεβαιώνοντας ότι αυτά θα αντιμετωπιστούν άμεσα και καταλλήλως, αφού υπάρχει η τεχνογνωσία και η πρότερη εμπειρία από τη λειτουργία της πλατφόρμας του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, του Κοινωνικού Μερίσματος και άλλων παρόμοιων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέριμνα και κονδύλια για τα παιδιά
Ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2018 για τις δράσεις για το παιδί, δράσεις οι οποίες κινούνται σε τέσσερις βασικούς άξονες: τα οικογενειακά επιδόματα, τα σχολικά γεύματα, τις επιταγές εισόδου...
Μέριμνα και κονδύλια για τα παιδιά
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Κανένα παιδί στο περιθώριο
Μια αισιόδοξη πλειοψηφία στη Βουλή ανέτρεψε τις αγκυλώσεις και τις εμμονές, κυρίως ορισμένων μέσων ενημέρωσης που ήθελαν να στραφεί η συζήτηση για το νομοσχέδιο των υιοθεσιών και των αναδοχών γύρω από το...
Κανένα παιδί στο περιθώριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο σκοταδισμός ήρθε... εκ των έσω
Ρητές διαφωνίες εκφράστηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις υιοθεσίες και αναδοχές παιδιών, καθώς εκλαμβάνουν τη δυνατότητα που δίνεται σε άτομα τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο...
Ο σκοταδισμός ήρθε... εκ των έσω
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κανιβαλισμός για τη λιποθυμία
Μία μαθήτρια Γυμνασίου στον Πύργο Ηλείας, που λιποθύμησε από την πείνα στη μέση του δρόμου επιστρέφοντας από το σχολείο, και οι άνεργοι γονείς της έγιναν αντικείμενο χλεύης σε εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Κανιβαλισμός για τη λιποθυμία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να μάθουν όλοι για την αναδοχή· μια πράξη γενναιοδωρίας και αλτρουισμού»
Η μεγάλη καινοτομία του συστήματος είναι ότι, με βάση τα χαρακτηριστικά των παιδιών, το σύστημα αναζητεί και προτείνει τα πιθανά κατάλληλα ζευγάρια (ή μεμονωμένα άτομα), με σειρά προτεραιότητας.
«Να μάθουν όλοι για την αναδοχή· μια πράξη γενναιοδωρίας και αλτρουισμού»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ασυνόδευτοι «ενήλικες» ετών 16 προς απέλαση
Η κυβέρνηση στερεί το καθεστώς του ευάλωτου πρόσφυγα από τη συντριπτική πλειονότητα των ασυνόδευτων ανηλίκων, αποφεύγοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις.
Ασυνόδευτοι «ενήλικες» ετών 16 προς απέλαση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας