• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 25.2°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 24.7°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  3 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 23.3°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.3°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 25.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.4°C
  2 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 22.8°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  3 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.0°C / 23.7°C
  1 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 25.9°C
  3 BF
  19%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 26.6°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 25.4°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.3°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  41%
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκινά από την Αθήνα το μέτρο της προανάρτησης δηλώσεων ακινήτων

 • A-
 • A+

Με καθυστέρηση δώδεκα χρόνων ξεμπλοκάρει το Κτηματολόγιο για τον Δήμο της Αθήνας. Το 2006, που είχε ξεκινήσει η πρώτη φάση του έργου, είχαν υποβληθεί δηλώσεις για 700.000 δικαιώματα επί των ακινήτων, αλλά δεν προχώρησε το επόμενο και πιο καθοριστικό στάδιο λόγω δικαστικών εμπλοκών ανάμεσα στους υποψήφιους αναδόχους. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε το 2017 και η διαδικασία ξεκινά πάλι.

Υπάρχει όμως και η «καλή είδηση» για όσους έχουν ιδιοκτησία στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αφού από την Αθήνα θα εφαρμοστεί το νέο μέτρο της προανάρτησης. Με αυτό το ενδιάμεσο βήμα θα γίνουν διορθώσεις πρόδηλων σφαλμάτων, με την υποβολή απλής αίτησης και χωρίς καταβολή τέλους, ώστε να μειωθεί η διαδικασία εκδίκασης των ενστάσεων. Θα ακολουθήσουν Λαμία, Βόλος και Λιβαδειά, όπου επίσης υπήρχαν πολύχρονες δικαστικές εμπλοκές.

Οσοι ιδιοκτήτες είχαν υποβάλει δηλώσεις θα λάβουν ειδοποίηση το επόμενο διάστημα στη διεύθυνση που είχαν αναγράψει στο σχετικό έντυπο. Αν όμως υπάρχει αλλαγή στα χρόνια που μεσολάβησαν, θα πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

Διευκρινίζεται ότι υπάρχει το δικαίωμα εκπρόθεσμης δήλωσης, ενώ δεν έχει ενεργοποιηθεί έως τώρα το πρόστιμο για όσους καθυστερούν, που είχε θεσπιστεί το 2006 με υπουργική απόφαση.

Στην πράξη, όσοι δεν έχουν υποβάλει ώς τώρα δήλωση μπορούν να το κάνουν έως και την παραμονή της λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου που θα αντικαταστήσει το υποθηκοφυλακείο. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει για όλες τις περιοχές της χώρας όπου έχει τελειώσει η κτηματογράφηση.

Με βάση τον αρχικό νόμο του 1996, με τον οποίο ξεκίνησε το Κτηματολόγιο στην Ελλάδα, προβλέπεται ότι περιέρχονται στο Δημόσιο όσα ακίνητα δεν δηλώνονται δέκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης. Υστερα από διαδοχικές παρατάσεις, το δικαίωμα αυτό παρατάθηκε και έφτασε τη 15ετία για 423 προκαποδιστριακούς δήμους που είχαν ενταχθεί στα πρώτα πιλοτικά προγράμματα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 170.000 ακίνητα σε αυτές τις περιοχές έχουν χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη». Εκτιμάται ότι θα περάσουν στο Δημόσιο τα πρώτα 15.000 ακίνητα που βρίσκονται σε 36 περιοχές για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία. Στις 30 Μαρτίου έρχεται η σειρά της Πάτρας, που είναι ο πρώτος μεγάλος δήμος για τον οποίο λήγει η προθεσμία για τα αδήλωτα ακίνητα και οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να διεκδικήσουν με δικαστικές προσφυγές.

Με νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», θα λυθούν χρονίζοντα προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια με το Κτηματολόγιο και κυρίως με τους δασικούς χάρτες. Ιδιοκτησίες σε εντός σχεδίου περιοχές, που έχουν δομηθεί από χρόνια, χαρακτηρίζονται δασικές και διεκδικούνται από το Δημόσιο!

Πρόκειται για ακίνητα στη Νέα Ιωνία, τα Βριλήσσια και άλλες περιοχές της Αττικής, για τις οποίες οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υπέβαλαν δηλώσεις για λογαριασμό του Δημοσίου, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα κινδύνευαν να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τον Απρίλιο τα πρόστιμα
«Παραθυράκι» από το Κτηματολόγιο μιας και παρέχει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και να ορίσουν ημερομηνία δήλωσης.
Από τον Απρίλιο τα πρόστιμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελευταία παράταση για το Κτηματολόγιο
Παρατάσεις από 15 ημέρες έως και δυόμισι μήνες δίνονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 12 περιοχές της χώρας για να υποβάλουν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο και αφορούν κυρίως αγροτικές και ημιαστικές ζώνες.
Τελευταία παράταση για το Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
Με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου, το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται...
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα 8 έργα για την Αθήνα
Οκτώ παρεμβάσεις, που θα άλλαζαν την εικόνα της πρωτεύουσας, κινδυνεύουν να οδηγηθούν στις καλένδες αν γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις στελεχών της κυβέρνησης σχετικά με την κατάργηση του φορέα «Ανάπλαση Αθήνας».
Στον αέρα 8 έργα για την Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Αθηναίων χαιρετίζει τη διατήρηση των «Αττικόν» και «Απόλλων»
Με θετική ανακοίνωση υποδέχτηκε η δημοτική αρχή της Αθήνας την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής με την οποία κρίθηκαν διατηρητέοι ως προς τη χρήση τους οι δύο ιστορικοί κινηματογράφοι...
Ο Δήμος Αθηναίων χαιρετίζει τη διατήρηση των «Αττικόν» και «Απόλλων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη
Ασπίδα προστασίας της Ακρόπολης αλλά και των οικιστικών ζωνών γύρω από μνημεία όρθωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο συνεδρίασε για να εκδικάσει σε ολομέλεια τις δύο υποθέσεις με τη δόμηση στην...
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας