• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.7°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.4°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.9°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 22.7°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 22.8°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 21.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.2°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 24.4°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαμηλή η συμμετοχή στο Κτηματολόγιο

 • A-
 • A+

Εκανε έκκληση στους πολίτες να υποβάλουν δηλώσεις για τις ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο και έδωσε συμβουλές για να μην επιβαρυνθούν όσοι τις έχουν αποκτήσει «διά λόγου» στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών.

Οι διαδικασίες καταγραφής στο υπόλοιπο 70% της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ακόμη και αν συνυπολογιστεί ότι σε όλα τα θέματα οι Ελληνες είναι «του παρά πέντε», συχνά και του «και πέντε»...

Από στοιχεία της «Εφ.Συν.», σε ορισμένες οικιστικές ενότητες του Δήμου Λουτρακίου, όπου ήδη έληξε η τρίμηνη προθεσμία, η συμμετοχή ήταν μόλις 5%. Η ίδια εικόνα υπάρχει για νησιά των Δωδεκανήσων, όπως η Κάλυμνος και η Κάρπαθος, για τα οποία υπάρχει ακόμα περιθώριο μερικών ημερών.

Εχει ήδη ανακοινωθεί η παράταση για ενάμιση μήνα και θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και νέα, ώστε να φτάσει συνολικά τους έξι μήνες, όσους έχουν στη διάθεσή τους και οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν ιδιοκτησία στην Ελλάδα.

Στα νέα προγράμματα, που ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Τοπογράφων η συμμετοχή είναι ακόμα πιο μικρή και μόλις υπερβαίνει το 1,4%.

Ο πρόεδρός του, Μιχάλης Καλογιαννάκης, ενημέρωσε ότι στα προηγούμενα προγράμματα η συμμετοχή έφτανε στο 71%. Προφανώς αναφερόταν σε προ μνημονίων εποχές, γιατί σε περιοχές όπου υποβλήθηκαν δηλώσεις μετά το 2008, όπως για παράδειγμα στον Τύρναβο, ήταν γύρω στο 10%.

Να σημειωθεί επίσης ότι στο πρόγραμμα του 2006 είχαν καλυφθεί μόνο οι 107 μεγάλοι δήμοι της χώρας, στους οποίους είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η υποβολή δήλωσης κατοχυρώνει την ιδιοκτησία, αλλά στην ουσία είναι άλλη μία επιβάρυνση για τους φορολογούμενους. Συνοδεύεται από την καταβολή «κτηματόσημου» 35 ευρώ ανά δικαίωμα και άλλα 20 ευρώ για βοηθητικές υποδομές που έχουν αποκτηθεί με χωριστό συμβόλαιο.

Οι οικονομικές υποχρεώσεις... απογειώνονται αν τα ακίνητα, κυρίως αγροτεμάχια, έχουν αποκτηθεί χωρίς τίτλους, με προφορικές παραχωρήσεις από γονείς σε παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να προσκομιστούν τουλάχιστον δυο δημόσια έγγραφα, όπως το Ε-9, από τα οποία θα αποδεικνύεται η κατοχή τους για μία εικοσαετία.

Το νέο πρόγραμμα του Κτηματολογίου, όπως επισήμανε ο πρόεδρος των Τοπογράφων, αφορά κυρίως αγροτικές περιοχές, γι’ αυτό έδωσε πολύτιμες συμβουλές για τους ενδιαφερόμενους:

◼ Να συνοδεύουν τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο με τοπογραφικά διαγράμματα για ακίνητα που έχουν ήδη δομηθεί ή έχουν δικαίωμα δόμησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελάχιστο κόστος για ένα τοπογραφικό υπολογίζεται σε 250 ευρώ. «Είναι θέμα της αγοράς» είπε ο Μ. Καλογιαννάκης σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για το κόστος ενός τοπογραφικού, προειδοποιώντας ότι «τα λάθη που θα εντοπιστούν αργότερα θα κοστίζουν πολύ περισσότερο».

◼ Να αρκούνται σε απλές δηλώσεις για ακίνητα μικρής αξίας, όπως τα αγροτεμάχια, διευκρινίζοντας ότι οι αποκλίσεις των αεροφωτογραφιών που χρησιμοποιεί το Κτηματολόγιο είναι μικρές, της τάξης των 50 εκατοστών, και επομένως δεν επηρεάζουν την τιμή πώλησής τους.

Εχει ενδιαφέρον η πρόταση του Συλλόγου Τοπογράφων για δημιουργία σώματος ορκωτών μηχανικών, που θα εξετάζει τις ενστάσεις των ιδιοκτητών κατά τη φάση της ανάρτησης των κτηματολογικών χαρτών και θα βοηθά στη διόρθωση των λαθών.

Αύξηση γραφειοκρατίας

Ο Μιχάλης Καλογιαννάκης εξέφρασε τη διαφωνία του στη ρύθμιση που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, με την οποία το Κτηματολόγιο από Α.Ε. εντάχθηκε στον δημόσιο τομέα.

Υποστήριξε ότι αυτή η αλλαγή αύξησε τη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνουν διαγωνισμοί για την ενημερωτική καμπάνια και την ενοικίαση των γραφείων υποβολής δηλώσεων.

Επισήμανε ότι καθυστέρησε η λειτουργία των δυο μεγάλων γραφείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα εξυπηρετήσουν ιδιοκτήτες με ακίνητα στην περιφέρεια που δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο.

Για την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης είπε ότι η εφαρμογή είναι πιο φιλική σε σχέση με αυτήν που υπήρχε στο παρελθόν, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις αφού για την είσοδο απαιτείται η χρήση των κωδικών του Taxisnet.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τον Απρίλιο τα πρόστιμα
«Παραθυράκι» από το Κτηματολόγιο μιας και παρέχει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και να ορίσουν ημερομηνία δήλωσης.
Από τον Απρίλιο τα πρόστιμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελευταία παράταση για το Κτηματολόγιο
Παρατάσεις από 15 ημέρες έως και δυόμισι μήνες δίνονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 12 περιοχές της χώρας για να υποβάλουν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο και αφορούν κυρίως αγροτικές και ημιαστικές ζώνες.
Τελευταία παράταση για το Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
Με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου, το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται...
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κτηματολόγιο: οι προθεσμίες για τις δηλώσεις και οι παρατάσεις
Σχεδόν 8.000 δικαιώματα επί των ακινήτων δηλώθηκαν πριν κλείσει η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του νέου κέντρου του Κτηματολογίου στο Γαλάτσι, που είναι το πρώτο που εξυπηρετεί ιδιοκτήτες με ακίνητα σε όλη την...
Κτηματολόγιο: οι προθεσμίες για τις δηλώσεις και οι παρατάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κτηματολόγιο: πιο απλά, πιο γρήγορα, πιο φτηνά
Με νέα διαδικασία για τη διόρθωση των λαθών, με πλήρη απαλλαγή από το τέλος ενστάσεων και νέο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων που δέχεται αιτήσεις για ακίνητα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, μπαίνει στην τελική...
Κτηματολόγιο: πιο απλά, πιο γρήγορα, πιο φτηνά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά από την Αθήνα το μέτρο της προανάρτησης δηλώσεων ακινήτων
Με καθυστέρηση δώδεκα χρόνων ξεμπλοκάρει το Κτηματολόγιο για τον Δήμο της Αθήνας. Το 2006, που είχε ξεκινήσει η πρώτη φάση του έργου, είχαν υποβληθεί δηλώσεις για 700.000 δικαιώματα επί των ακινήτων, αλλά δεν...
Ξεκινά από την Αθήνα το μέτρο της προανάρτησης δηλώσεων ακινήτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας