Αξιολόγηση για τα… σκουπίδια στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στον οποίο οι μισοί εργαζόμενοι πήραν κάτω από τη βάση από αξιολογητές οι οποίοι δεν πήγαν ποτέ στα εργοτάξια.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (δυνάμεις ΠΑΜΕ Δήμου Θεσσαλονίκης), «σχεδόν οι μισοί μόνιμοι-αορίστου χρόνου εργάτες και οδηγοί της καθαριότητας βαθμολογήθηκαν με κάτω από 75» όταν η νομοθεσία ορίζει πως από 60 έως 74 βαθμολογούνται οι εργαζόμενοι που κρίνονται ότι είναι «επαρκείς υπάλληλοι που επιδιώκουν σταθερά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υπηρεσίας, αλλά δεν ανταποκρίνονται στα παραπάνω κριτήρια».
Ούτε λίγο-ούτε πολύ, σύμφωνα με τους αξιολογητές, οι μισοί εργαζόμενοι δεν έκαναν τη δουλειά για την οποία αμείβονται, ωστόσο σύμφωνα με τη ΔΑΣ «το τραγελαφικό της “αξιολόγησης” στην καθαριότητα είναι ότι οι “βαθμολογητές” του 2017, ο τότε προϊστάμενος και η τότε διευθύντρια, δεν γνώριζαν τι δουλειά κάνουν οι εργαζόμενοι που “βαθμολόγησαν” αφού ποτέ δεν επισκέφθηκαν ένα εργοτάξιο καθαριότητας. Δεν γνωρίζουν ούτε πού βρίσκονται τα εργοτάξια καθαριότητας».
Επιπλέον, όπως καταγγέλλεται, «οι συγκεκριμένοι συνδικαλίζονται, ως υποψήφιοι στις εκλογές του σωματείου και εκλεγμένοι στα υπηρεσιακά συμβούλια με την πλειοψηφούσα παράταξη, που έχει τον πρόεδρο στο σωματείο “Δύναμη Ενότητας” (“Συνδικαλιστική Ανατροπή”)».
Με αφετηρία αυτά τα στοιχεία, η ΔΑΣ σχολιάζει ότι «κάποιοι λένε ότι ευθύνονται μόνο ο προϊστάμενος και η διευθύντρια της υπηρεσίας καθαριότητας (που ήταν σε αυτές τις θέσεις το 2017)», αλλά «αυτό είναι βολικό για τη διοίκηση Μπουτάρη», αφού «αυτό που γνωρίζουμε οι εργαζόμενοι είναι ότι η υπηρεσία καθαριότητας έχει στοχοποιηθεί», την ίδια στιγμή που «υπάρχουν πρόθυμοι υποψήφιοι δήμαρχοι (βλέπε Ταχιάος) που μιλούν ανοικτά για πλήρη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και όλα αυτά τα φτιαχτά στοιχεία θα τα χρησιμοποιήσουν για να εφαρμόσουν την αντεργατική τους πολιτική».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βαθμοί αξιολόγησης άρχισαν να επιδίδονται στις αρχές του μήνα σε όσους βαθμολογήθηκαν -από διευθυντές και προϊσταμένους που δεν συμμετείχαν στην αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης- κάτω από 75, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στον δήμο τούς καλεί να καταθέσουν ένσταση.
Η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «δεν χρειάζεται ούτε πανικός ούτε φόβος. Το πρόβλημα, βάσει της σημερινής νομοθεσίας, αρχίζει να γίνεται σοβαρό για όσους βαθμολογήθηκαν με κάτω από 60. Για να βαθμολογηθεί κάποιος με κάτω από 60 θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, π.χ. πειθαρχικά παραπτώματα, αναφορές κ.ά.».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας