• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 32.3°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 29.4°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 29.3°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 24.2°C
  0 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 28.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 24.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  1 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 30.5°C
  1 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 26.8°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 32.5°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 25.5°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διάσταση απόψεων αγροτών - κυβέρνησης

 • A-
 • A+

Μαραθώνια αλλά άκαρπη η χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε περισσότερες από πέντε ώρες συζήτησης, ούτε ένα σημείο σύγκλισης δεν είχε επιτεύχθηκε μεταξύ των αγροτών της Επιτροπής των Μπλόκων και του κυβερνητικού κλιμακίου με το οποίο συναντήθηκαν χθες το απόγευμα (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης, υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκ. Φάμελλος).

Εξερχόμενος της συνάντησης που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα (ξεκίνησε λίγο πριν τις 19.00), ο κ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε ορισμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Οι αγρότες όχι μόνο δεν έμειναν ικανοποιημένοι, αλλά κατήγγειλαν την κυβέρνηση πως «έδειξε καθαρά ότι στέκεται εχθρικά απέναντί μας», όπως δήλωσε ο Ρ. Μαρούδας από την Επιτροπή των Μπλόκων, συμπληρώνοντας ότι ο «αγώνας των αγροτών είναι μακροχρόνιος και αφορά την επιβίωσή μας». Τα επόμενα αγωνιστικά βήματά τους θα καθοριστούν σε συνελεύσεις στα κατά τόπους μπλόκα, αρχής γενομένης από σήμερα.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι εντάσεις ήταν συχνές. Οι φωνές ξεπερνούσαν τους τοίχους της αίθουσας συσκέψεων. Οι ρυθμοί με τους οποίους κυλούσε η συζήτηση πάνω στο πλαίσιο με τις διεκδικήσεις που έθεσαν οι αγρότες ήταν απελπιστικά αργοί: ενδεικτικά, η συνάντηση ξεκίνησε λίγο πριν τις 19.00 και στις 21.30 πέρασε στο 4ο από τα περίπου 20 ζητήματα που προετίθεντο να θέσουν οι αγρότες.

Οπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησε το θέμα του κόστους παραγωγής. Οι αγρότες επέμειναν διεκδικώντας μείωση στο αγροτικό πετρέλαιο, το δε κυβερνητικό επιτελείο απαντούσε, σύμφωνα με πληροφορίες: «δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια».

Αδυναμία να κατανοήσει τα προβλήματα του κλάδου καταλόγιζαν οι αγρότες στην κυβέρνηση. Κακή ενημέρωση γύρω από μια σειρά θεμάτων, π.χ. ασφαλιστικού περιεχομένου, καταλόγιζαν στους αγρότες κυβερνητικές πηγές.

Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο κ. Αραχωβίτης περιλαμβάνουν:

◼ Στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής:

α) Παρεμβάσεις σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόρους κ.λπ.
β) Επίλυση του ζητήματος με το εργόσημο για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες.
γ) Εισαγωγή Φέτας ΠΟΠ στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων
δ) Αντιμετώπιση απώλειας εισοδήματος με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis)
ε) Χαμηλότοκα μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ρευστότητας
στ) Ιδρυση αναπτυξιακής τράπεζας «στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης».

Σε προηγούμενη συνάντηση, μερικές ώρες νωρίτερα, μεταξύ των κ.κ. Αραχωβίτη και Φάμελλου με αγρότες από συνεταιρισμούς της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, οι δύο υπουργοί προανήγγειλαν μερικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως:

συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ ώστε να διασφαλιστεί για τους αγρότες που έχουν κάνει διακανονισμό ρύθμισης οφειλών με τη ΔΕΗ ότι δεν θα καταπίπτει η ρύθμιση στην περίπτωση που δεν καταβάλλουν «μία ή δύο δόσεις».

παροχή περαιτέρω κινήτρων για τη συμμετοχή των αγροτών σε συνεταιρισμούς.

συμμετοχή των αγροτών στις κοινότητες ενέργειας, με τον κ. Φάμελλο να υπολογίζει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι αγρότες να πετύχουν έως και 50% μείωση κόστους στην άρδευση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψει οποιαδήποτε επιδότηση από τους δασικούς χάρτες».

Για το θέμα του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου, ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ότι και φέτος θα ενέχει θέση πληροφοριακού στοιχείου και τα αγροτεμάχια θα δηλώνονται κανονικά στον ΟΣΔΕ, φτάνει να τεκμηριώνεται η ιδιοκτησία.

Πρωτοβουλίες που όμως δεν στάθηκαν αρκετές να ικανοποιήσουν τους αγρότες που συμμετείχαν στην πρωινή συνάντηση. «Κάναμε 1.000 χλμ. για να φύγουμε με άδεια χέρια», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επανομής, Γ. Τσώνης.

«Χρειάζονται παρεμβάσεις-τομές. Με παρεμβάσεις τού... “θα δούμε” δεν λύνεται τίποτα», είπε νωρίτερα ο Χρ. Τσιλιάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τρίλοφου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την Πέμπτη η συνάντηση αγροτών με υπουργούς
«Κλείδωσε» για αύριο Πέμπτη (18.30) η συνάντηση μεταξύ των αγροτών της Επιτροπής των Μπλόκων και κυβερνητικού κλιμακίου, αποτελούμενου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτη, την υφυπουργό...
Την Πέμπτη η συνάντηση αγροτών με υπουργούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπλόκα σε πλήρη ανάπτυξη
Σε πλήρη ανάπτυξη τα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί ανά τη χώρα, τα οποία ενισχύονται τα τελευταία 24ωρα σε αριθμό οχημάτων και διαμαρτυρόμενων αγροτών, σύμφωνα με μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων...
Μπλόκα σε πλήρη ανάπτυξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κλείδωσε» για την Πέμπτη το ραντεβού αγροτών-κυβέρνησης
Την Πέμπτη στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Πανελλήνιου Συντονιστικού Μπλόκων με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως προκύπτει μετά την επικοινωνία που είχε ο Στ. Αραχωβίτης με τους...
«Κλείδωσε» για την Πέμπτη το ραντεβού αγροτών-κυβέρνησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο διάλογος... πέρασε απ’ τα μπλόκα
Συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου με τους αγρότες των μπλόκων εντός των ημερών δείχνουν οι εξελίξεις. Το βάρος της διαπραγμάτευσης πιθανότατα θα σηκώσει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ από τη σύνθεση του...
Ο διάλογος... πέρασε απ’ τα μπλόκα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε αναμονή για το μέλλον των κινητοποιήσεων
Το «μπαλάκι» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πετούν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας αναμένοντας επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό, ώστε να συζητήσουν το αίτημά που έχουν καταθέσει για συνάντηση με τα...
Σε αναμονή για το μέλλον των κινητοποιήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένουν στα μπλόκα, δεν πάνε σε διάλογο μόνο με τον Αραχωβίτη
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, αρνούμενοι να προσέλθουν σε διάλογο με τον αρμόδιο υπουργό, με τον Σταύρο Αραχωβίτη να καλεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον αγροτικό κόσμο «όσοι...
Επιμένουν στα μπλόκα, δεν πάνε σε διάλογο μόνο με τον Αραχωβίτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας