• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 29.5°C
  0 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 27.8°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 28.7°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 27.2°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 22.3°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.6°C / 29.7°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 28.3°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.9°C / 27.7°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 29.6°C
  0 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.4°C / 29.7°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.3°C / 26.6°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 27.9°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  41%
Η ανοιχτή «πληγή» των διατηρητέων

Πριν από δύο μέρες είχε καταρρεύσει ένα ακόμη νεοκλασικό στον Κεραμεικό

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανοιχτή «πληγή» των διατηρητέων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Βροχές, σεισμοί και... χρόνος είναι οι βασικοί εχθροί των διατηρητέων που δεν συντηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους. Αποδείχτηκε διπλά το τελευταίο διάστημα, αφού σημειώθηκαν δυο καταρρεύσεις παλιών κτιρίων σε ιστορικές γειτονιές της πρωτεύουσας, ευτυχώς χωρίς θύματα ή τραυματισμούς. Πριν συμπληρωθούν 48 ώρες από το περιστατικό στον Κεραμεικό, χθες το πρωί μετατράπηκε σε σωρό μπάζων ένα διατηρητέο στην οδό Ιουλίου Σμιθ 16, στο Θησείο.

Η γειτονιά οριοθετείται από τον πεζοδρομημένο άξονα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου-Αποστόλου Παύλου και την Αιγινήτου, που ορίζει τον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας, γειτονεύει με τους αρχαιολογικούς χώρους γύρω από την Ακρόπολη και φτάνει ώς τον σταθμό του Ηλεκτρικού στο Θησείο.

Ο μικρός δρόμος πήρε το όνομά του από τον σπουδαίο Γερμανό αστρονόμο Ιούλιο-Φρίντριχ Σμιθ, που ήρθε στην Αθήνα το 1858 και παρέμεινε για 25 χρόνια στο τιμόνι του παρακείμενου Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Αποτελεί μία από τις πιο παλιές περιοχές κατοικίας στην Αθήνα και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη μικρή έκταση έχουν κηρυχθεί από το 1985 διατηρητέα 168 κτίρια.

Εξι από αυτά βρίσκονται στην Ιουλίου Σμιθ, ανάμεσά τους και αυτό που κατέρρευσε χθες και είχε κατασκευαστεί το 1886. Ηταν ένα πέτρινο διώροφο, με ξύλινα κουφώματα και σιδερένια πόρτα που οδηγούσε στην εσωτερική αυλή, όπως τα περισσότερα αθηναϊκά σπίτια της εποχής.

Κάτοικοι στην οδό Σμιθ δήλωσαν στην ΕΡΤ ότι οι εξωτερικοί τοίχοι είχαν παρουσιάσει προβλήματα μετά τις τελευταίες βροχές και είχε ειδοποιηθεί ο Δήμος Αθηναίων.

Με βάση το διάταγμα επιτρέπεται η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός τους, αρκεί να μην αλλοιώνεται ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας τους και οι εργασίες να έχουν την έγκριση της αρχιτεκτονικής επιτροπής. Σύμφωνα με τον νόμο 1512/1985, η καταγραφή των οικοδομών που χαρακτηρίζονται «επικινδύνως ετοιμόρροπα» ανήκει στον δήμο, που κοινοποιεί την απόφαση στον εισαγγελέα και το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα.

Η συντήρησή τους και η λήψη μέτρων προστασίας αποτελεί ευθύνη των ιδιοκτητών τους. Το τελευταίο αποτελεί το αδύναμο σημείο για τη διάσωση των νεοκλασικών, αφού πολλοί ιδιοκτήτες δεν μπορούν να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ανακαίνισης. Υπάρχουν όμως αρκετοί που απλώς περιμένουν την... κατάρρευση των παλιών σπιτιών, για να αξιοποιήσουν το ακίνητο με πιο εύκολο και επωφελή τρόπο.

Δεκάδες τα κτίρια

Με ενημερωτικό σημείωμα ο Δήμος Αθηναίων υπενθυμίζει ότι από το 2011 είχε εντοπίσει δεκάδες παλιά κτίσματα που ήταν σε κακή κατάσταση και δυο χρόνια αργότερα είχε προτείνει λύσεις μέσα από το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, που είχαν συνυπογράψει 17 υπουργεία.

Το 2014 συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας με εκπροσώπους του δήμου και του υπουργείου Περιβάλλοντος, που κατέληξε σε σχέδιο νόμου το οποίο όμως δεν κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Τον Ιούλιο του 2017 συγκροτήθηκε νέα επιτροπή, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να αναθέσει το θέμα στη νεοσύστατη «Ανάπλαση Αθήνας», εναντίον της οποίας ο δήμος έχει καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ.

Η πρόταση νόμου που έχει εκπονήσει ο Δήμος Αθηναίων προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών των εγκαταλειμμένων νεοκλασικών. Προβλέπει την προσωρινή δέσμευση του ακινήτου και την αξιοποίησή του από την αυτοδιοίκηση για χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την απόσβεση του κόστους αποκατάστασης.

Η δαπάνη των έργων θα καθοριστεί με βάση την τεχνικοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας που θα εκπονούν οι υπηρεσίες του και θα τίθεται προς έγκριση στο Μονομελές Πρωτοδικείο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομοθετική ρύθμιση χτίζει φόβους
Με νομοθετική ρύθμιση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την κατασκευή δωδεκαώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη, το...
Νομοθετική ρύθμιση χτίζει φόβους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον αέρα 8 έργα για την Αθήνα
Οκτώ παρεμβάσεις, που θα άλλαζαν την εικόνα της πρωτεύουσας, κινδυνεύουν να οδηγηθούν στις καλένδες αν γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις στελεχών της κυβέρνησης σχετικά με την κατάργηση του φορέα «Ανάπλαση Αθήνας».
Στον αέρα 8 έργα για την Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάπλαση σε 9 περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας
Από εννέα επιλεγμένες περιοχές ξεκινούν πάλι οι αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, που εγκαινιάστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά έχουν «παγώσει» από το 2004. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται...
Ανάπλαση σε 9 περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διευκρινίσεις για την αποκατάσταση των σπιτιών στο Μάτι
Δωρεάν από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών ή ιδιώτες εθελοντές γίνονται οι μελέτες για μικρές παρεμβάσεις σε κτίσματα που έχουν υποστεί περιορισμένες ζημιές κατά τη φονική πυρκαγιά το Μάτι. Για...
Διευκρινίσεις για την αποκατάσταση των σπιτιών στο Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
Με αναλυτικά στοιχεία για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών και με την υπόμνηση ότι το Μάτι θα ζωντανέψει αλλά «χωρίς εκπτώσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό» απαντά η κυβέρνηση στη Συντονιστική Επιτροπή...
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζεύουν τα ασυμμάζευτα 40 ετών!
Μετά από χρόνια αδράνειας και απορριπτικών αποφάσεων από το ΣτΕ, το... ατελείωτο χαμένο έδαφος για τη λύση εκκρεμοτήτων που βάζουν εμπόδια σε δεκάδες οικοδομικούς συνεταιρισμούς στη χώρα προσπαθεί να καλύψει...
Μαζεύουν τα ασυμμάζευτα 40 ετών!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας