Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κλείνει το Σάββατο ο ΧΥΤΑ Φυλής

Φωτογραφία αρχείου

ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Κλείνει το Σάββατο ο ΧΥΤΑ Φυλής

  • A-
  • A+

Κλειστός θα παραμείνει ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), προκειμένου να «ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες εργασίες, την ανάγκη των οποίων προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών», δηλώνει η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Μπιζά σημειώνει ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά οι δήμοι και ότι τη Δευτέρα θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση. Αναφέρει ότι οι εργασίες αφορούν «στην επιχωμάτωση και σταθεροποίηση των δρόμων πρόσβασης των απορριμματοφόρων προς το χώρο εναπόθεσης των φορτίων τους, εντός του ΧΥΤΑ».

Πρόκειται για χωματόδρομους, συμπληρώνει, οι οποίοι «λόγω των έντονων βροχοπτώσεων της τελευταίας εβδομάδας αποσταθεροποιήθηκαν», με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις στη ροή εισόδου και αποχώρησης των οχημάτων, διάφορα μηχανικά προβλήματα καθώς και ανυπομονησία στους οδηγούς τους.

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς γίνεται η απόθεση των απορριμμάτων. Δεκάδες απορριμματοφόρα βρίσκονται στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ με τους οδηγούς να περιμένουν για ώρες στην ουρά, προκαλώντας τον εκνευρισμό των οδηγών.

Τη Δούρου καταγγέλλει το «Δυτικό Μέτωπο»

Ο συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας «Δυτικό Μέτωπο» κατήγγειλε τη Ρένα Δούρου και την πολιτική που ακολουθεί η περιφέρεια Αττικής στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «απαράδεκτη ολιγωρία» και«λαθεμένες επιλογές», οι οποίες «οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική κρίση που έχει γνωρίσει ποτέ η Αττική».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Η κ. Δούρου παίζει με τη μεγάλη φωτιά, που άναψε η κρίση των σκουπιδιών

Οι ατελείωτες ουρές των απορριμματοφόρων έξω από τον κορεσμένο ΧΥΤΑ της Φυλής δεν οφείλονται σε «προγραμματισμένες εργασίες στο χώρο του ΧΥΤΑ, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων» όπως λέει η ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ, αλλά στην πολιτική της περιφέρειας Αττικής και της κ. Δούρου.  

Η απαράδεκτη ολιγωρία  και οι λαθεμένες επιλογές της κ. Δούρου, της περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην μεγαλύτερη περιβαλλοντική κρίση που έχει γνωρίσει ποτέ η Αττική. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην  γνώριζε πως η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής είχε εξαντληθεί από το 2017. 

Και όμως η κ. Δούρου αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του κορεσμού του ΧΥΤΑ κάνοντας νέες εγκαταστάσεις τελικής διάθεσης εκτός Φυλής, προτίμησε να παίξει καθυστερήσεις κάνοντας συνεχείς «εσωτερικές» επεκτάσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Αρχικά, ψήφισε ένα ΠΕΣΔΑ που δεν περιελάμβανε χωροθετήσεις ΧΥΤΥ. Αργότερα υποσχέθηκε πως θα βρεθούν  χώροι για νέους ΧΥΤΥ μέσα από την αλήστου μνήμης πολυδιαφημισμένη μελέτη για τα ανενεργά λατομεία της Αττικής. Τον Σεπτέμβριο του 2017 η κ. Δούρου αποφάσισε την πρώτη μεγάλη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής.

Αποφάσισε να γεμίσει με σκουπίδια τον χώρο που προβλεπόταν να γίνουν τα εργοστάσια που ήθελε να κάνει ο τέως περιφερειάρχης κ. Σγουρός και  υποσχέθηκε πως ο ΧΥΤΑ Φυλής θα δεχτεί ακόμα  3.500.000 m3 σκουπιδιών για να αντέξει μέχρι τα τέλη του 2019 που υποτίθεται πως θα  είχαν υλοποιηθεί μια σειρά από τα νέα έργα ΠΕΣΔΑ Αττικής.

Σήμερα βρισκόμαστε στις αρχές του 2019 και ούτε ο ΧΥΤΑ άντεξε και ούτε κανένας νέος ΧΥΤΥ  έγινε. Τον Ιούνιο του 2018 όταν όλοι καταλάβαιναν πως παρά την τεράστια επέκταση ο ΧΥΤΑ δεν θα αντέξει, ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να κάνει και νέα επέκταση στην εξαντλημένη Α΄ Φάση  ώστε να μπορεί ο ΧΥΤΑ να δεχτεί άλλα 1.600.000 m3 σκουπιδιών για να αντέξει ως τον Ιανουάριο του 2020. 

Αφού δεν έγινε κανένας νέος ΧΥΤΥ, θα έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος να εξακολουθούν τα σκουπίδια να πηγαίνουν στην Φυλή μέχρι να περάσουν και οι αυτοδιοικητικές  εκλογές του Μαΐου του 2019. Μετά τις  εκλογές του Μαΐου θα έρθει και η μεγάλη λυπητερή για τη Δυτική Αττική και τη Δυτική Αθήνα, που θα είναι η νέα μεγάλη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής για 1η φορά στην Γ΄ Φάση και μάλιστα δίπλα στην Αττική οδό. 

Η δικαιολογία θα είναι για ακόμα μια φορά  ακριβώς η ίδια. Θα μας πουν πως «δεν υπάρχουν έτοιμες άλλες εγκαταστάσεις και έτσι υποχρεωνόμαστε με βαριά καρδιά να επεκτείνουμε την εγκατάσταση της Φυλής». 
Ακόμα και σήμερα που ο ΧΥΤΑ κοντεύει να σκάσει και λόγω έλλειψης χώρου σχηματίζονται ατελείωτες ουρές απορριμματοφόρων που δεν μπορούν να αδειάσουν, ο ΕΔΣΝΑ λέει πως οι καθυστερήσεις «οφείλονται στο γεγονός ότι προγραμματισμένες εργασίες στο χώρο του ΧΥΤΑ, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, δεν έγινε δυνατόν να ολοκληρωθούν εγκαίρως». Το σενάριο περιλαμβάνει και μονάδα ή μονάδες καύσης σκουπιδιών πάντα στη Δυτική Αττική. 

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ πριν ακόμα ψηφιστεί το νέο ΠΕΣΔΑ είχε προειδοποιήσει για αυτήν την δραματική εξέλιξη. Σήμερα επιβάλλεται να αποτραπούν τα σχέδια της επέκτασης της Φυλής. 
Το σύνθημά μας είναι: 

Ούτε ένα μέτρο επέκταση – ούτε ένα κιλό σκουπίδι στην Φυλή.
       Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τους όλους τους κατοίκους στα Δυτικά να ξεσηκωθούν τώρα, πριν από τις εκλογές, και να περιφρουρήσουν και να προστατεύσουν τον χώρο της Γ΄ Φάσης.

Καλούμε κάθε πολίτη της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας την Κυριακή  7 Απριλίου σε κατάληψη του χώρου της Γ΄ Φάσης.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες χωροθετήσεις για έξι μονάδες διαχείρισης προανήγγειλε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου
Εξι χωροθετήσεις για μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων προανήγγειλε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Αν και η περιφερειάρχης δεν αποσαφήνισε –πλην μιας περίπτωσης– πού θα γίνουν οι χωροθετήσεις, με την...
Νέες χωροθετήσεις για έξι μονάδες διαχείρισης προανήγγειλε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένει η Περιφέρεια για τον ΧΥΤΥ στο Γραμματικό
Την απόφαση της να μην κάνει βήμα πίσω στη λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού επανέλαβε η Ρένα Δούρου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου εξήγησε πως δεν πρόκειται για νέα χωματερή αλλά νέο έργο,...
Επιμένει η Περιφέρεια για τον ΧΥΤΥ στο Γραμματικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Tο «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται στις κρίσεις διαχείρισης απορριμμάτων
Ανεπηρέαστες από τη 10ήμερη εμπλοκή στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής έμειναν οι γειτονιές των Βριλησσίων. Σε αντίθεση με άλλους δήμους η καθαριότητα της πόλης διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση. Ο μπλε...
Tο «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται στις κρίσεις διαχείρισης απορριμμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για το ΠΕΣΔΑ στην Αττική
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Περιφέρεια Αττικής. Ικανοποίηση Ρένας Δούρου: «Η περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι της αποκτούν διαχείριση...
Ανοίγει ο δρόμος για το ΠΕΣΔΑ στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πόλεμος στα σκουπίδια
Την αποκλειστική διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής από τους δήμους ζητεί με ομόφωνη απόφασή του -ύστερα από πρόταση του προέδρου Γ. Πατούλη- το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η πλειοψηφία του οποίου καταδίκασε ως...
Πόλεμος στα σκουπίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκλειστική διαχείριση απορριμμάτων ζητούν οι δήμοι
​Το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων αποφάσισε πως πρέπει, αποκλειστικά και μόνο, ο Α’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης να διαχειρίζεται τα απορρίμματα της Αττικής. Είχε προηγηθεί σχετική πρόταση του...
Αποκλειστική διαχείριση απορριμμάτων ζητούν οι δήμοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας