Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Βουνό» οι προκλήσεις για τη δασική προστασία

Eurokinissi

«Βουνό» οι προκλήσεις για τη δασική προστασία

  • A-
  • A+

Είναι ίσως η δραματικότερη εκδοχή της παροιμίας «45 μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες...», αφού στην πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα συμμετέχει ένα πλήθος φορέων: στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών συμμετέχουν σαράντα πέντε (45) συναρμόδιοι φορείς και στην καταστολή δεκαεπτά (17) φορείς, που ανήκουν σε έξι (6) υπουργεία, προκειμένου να ασκήσουν έντεκα (11) διαφορετικές αρμοδιότητες.

Ολα αυτά σε μια χώρα χωρίς τυπικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο εθνικό σύστημα εκτίμησης του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, χωρίς ενιαίο σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας και χωρίς ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο και Δασολόγιο.

Το οργανωτικό χάος γίνεται ακόμα πιο τρομακτικό σε ένα τοπίο όπου κυριαρχούν η άναρχη δόμηση και η ανεπαρκής φροντίδα των δασικών εκτάσεων.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τη Διαχείριση των Πυρκαγιών υπό τον διεθνούς κύρους Dr. Johann Georg Goldammer, διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (Global Fire Monitoring Center – GFMC).

Η Επιτροπή συστάθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική και χθες έδωσε το πόρισμά της στη δημοσιότητα.

Η Επιτροπή, που δούλεψε αφιλοκερδώς επί 4 μήνες, συνέλεξε απόψεις από 73 εμπειρογνώμονες και πραγματοποίησε συναντήσεις με 28 φορείς.

Στην έρευνά της συμμετείχαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες σε επίπεδο ελληνικής κυβέρνησης και πραγματοποιήθηκε ένα στρογγυλό τραπέζι, σε εθνικό επίπεδο, τον Δεκέμβριο.

Ευχαριστίες Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χτες στο μέγαρο Μαξίμου με τα μέλη της Επιτροπής, προκειμένου να παραλάβει τη μελέτη τους.

«Ενα μεγάλο “ευχαριστώ” στην επιστημoνική ομάδα του καθηγητή κ. Γκολντάμερ και στους Ελληνες καθηγητές και ερευνητές που εργάστηκαν μαζί του», έγραψε στο τουίτερ ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στην «εθνική προσπάθεια να θωρακίσουμε τη χώρα από έναν κίνδυνο που με την κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και πιο έντονος». Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αλλά και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον κ. Γκολντάμερ. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη δική του θητεία ως προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, επισημαίνοντας ότι αρκετές από τις διαπιστώσεις της επιτροπής για τις πυρκαγιές του 2007 ισχύουν ακόμη και σήμερα, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «φέρει την ευθύνη στο ακέραιο για την πυρκαγιά αυτή, αλλά έχει και την ευθύνη για την αντιπυρική προετοιμασία της χώρας για το καλοκαίρι που έρχεται».

Η ακτινογραφία μιας διαρκούς τραγωδίας

Πολλαπλές και χρόνιες παθογένειες διέγνωσε η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τη Διερεύνηση των Αιτίων των Πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή τεκμηριώνει πως υπάρχει αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών και των καμένων δασικών εκτάσεων στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ᾽80 και μετά, φτάνοντας τα 2.700.000 καμένα στρέμματα το 2007 (πενταπλάσια του μέσου όρου των τελευταίων σαράντα ετών).

Παράλληλα, διαπιστώνει αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών στις παρυφές των αστικών περιοχών, των οικισμών της υπαίθρου, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των τουριστικών περιοχών.

Ανάμεσα στα πολλά και ακανθώδη που οφείλει άμεσα να αντιμετωπίσει η ελληνική πολιτεία, αναδεικνύει τα παρακάτω:

◼ Μεγάλη δυσαρμονία των κονδυλίων που διατίθενται για την πρόληψη σε σχέση με τα πολλαπλάσια κονδύλια που δαπανώνται για την καταστολή των πυρκαγιών.

◼ Τα αυξανόμενα κονδύλια της τελευταίας εικοσαετίας για την καταστολή των πυρκαγιών δεν οδήγησαν σε αντίστοιχη αύξηση αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του μηχανισμού.

◼ Το θεσμικό πλαίσιο όσο και η εφαρμογή στην πράξη της διαχείρισης των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα είναι οι κύριοι λόγοι για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

◼ Ελλειψη ενιαίου Εθνικού Σχεδίου Προστασίας.

◼ Απομονωμένες και ασύνδετες δράσεις είτε πρόληψης είτε καταστολής, που δημιουργούν «συντεχνιακά και υπηρεσιακά σιλό».

◼ Ελλειψη σύγχρονων, επιστημονικά τεκμηριωμένων και ενημερωμένων αντιπυρικών σχεδίων.

◼ Ελλειψη κλίματος και πνεύματος συνεργασίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες και ιδιαίτερα μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας.

◼ Μειωμένη αποτελεσματικότητα της πρόληψης λόγω α) της υποχρηματοδότησης των έργων που την αφορούν και β) της μη κάθετης οργάνωσης της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει τον συντονισμό του έργου της πρόληψης των πυρκαγιών σε εθνικό επίπεδο.

◼ Πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές, που δεν συνδυάζονται με επιστημονική τεκμηρίωση των αντίστοιχων επιλογών, όπως η μεταφορά της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης.

◼ Ελλειψη επαγγελματικής και πιστοποιημένης εκπαίδευσης του προσωπικού των εμπλεκόμενων φορέων για την κάλυψη επιχειρησιακών ρόλων διοίκησης των επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης.

◼ Χαμηλό επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και έλλειμμα συντονισμού.

◼ Ελλειψη σχεδιασμού και εφαρμογών ολοκληρωμένων πολιτικών διαχείρισης των δασών και της υπαίθρου.

◼ Υπερβολική εξάρτηση του συστήματος πυρόσβεσης πυρκαγιών δασών και υπαίθρου από τα εναέρια μέσα

◼ Μεταφορά πρακτικών πυρόσβεσης αστικών πυρκαγιών σε πυρκαγιές δασών και υπαίθρου.

◼ Αποκλεισμός της επιστημονικής γνώσης, της καινοτομίας και της τεχνολογίας από την επιχειρησιακή πράξη της διαχείρισης των πυρκαγιών, κάτι που συνδέεται με την έλλειψη ενός εθνικού επιστημονικού, συντονιστικού φορέα για τον σχεδιασμό πολιτικής και στρατηγικής για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, ο οποίος να συνδέεται με την επιχειρησιακή πράξη.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σαν ταινία τρόμου με ζόμπι»
Ο Γιώργος Καυκάς είναι πυρονόμος στην Α΄ ΕΜΑΚ κι όταν δεν συμμετέχει σε επιχειρήσεις ασχολείται κυρίως με την εκπαίδευση των νέων. Ο αξιωματικός με...
«Σαν ταινία τρόμου με ζόμπι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ελπίδα δίπλα στην απόγνωση
Οι ανείπωτες στιγμές που έζησαν οι άνθρωποι στο Μάτι. «Ηταν σαν να κατεβαίνει λάβα. Ακόμα και πριν φτάσει η φλόγα, ερχόταν ένας καυτός άνεμος και...
Η ελπίδα δίπλα στην απόγνωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τη μαμά μου, τον μπαμπά μου, τα παιδιά μου. Πού να τους ψάξω;»
Οδοιπορικό της «Εφ.Συν.» στο Μάτι και στη Ραφήνα την επόμενη μέρα της κόλασης ● Ο τρόμος δεν έχει περάσει. Κανείς δεν ξέρει πού και πότε θα βρεθούν...
«Τη μαμά μου, τον μπαμπά μου, τα παιδιά μου. Πού να τους ψάξω;»